Hurá na jih 19: Hurá na ... Mlejn 2016 ještě jednou

Hurá na jih 19: Hurá na ... Mlejn 2016 ještě jednou

Zajímavých rozhovorů s muzikanty, organizátory i návštěvníky kultovního festivalu jižanského rocku natočil Dalibor Mierva tolik, že spolu s výbornou muzikou zaplnily i srpnový díl Hurá na jih.

Dolů


Srpnový díl našeho pravidelného hudebního měsíčníku Hurá na jih se opět vypraví do Hřměnína na 22.ročník Summer Southern Session - festivalu jižanského rocku Mlejn 2016. 24. a 25. června jsem tam natočil spoustu krátkých rozhovorů s účastníky a návštěvníky festivalu a ty rozhovory vydaly na červencový, ale i srpnový Hurá na jih.

Poslechněte si: Hurá na Mlejn 2016, část 3


Poslechněte si: Hurá na Mlejn 2016, část 4

Jednou z obětí Dališova zvídavého záznamníku byl i kapelník Old Boars Bandu Štefan Schlosser

„Mlejn“ je zcela ojedinělá akce, která nemá obdobu a to nejen v naší republice. Není to masová záležitost, kam by se sjížděly davy teenagerů, i když i tuto věkovou kategorii tady taky najdete. Letos třeba hlavně v kapele Last Rebel, kde se spojila zkušenost starých jižanských matadorů (dvě kytary, bicí a zpěv) s dravým mládím (kytara, basa a 2x vokál). Tím spojovacím „mezičlánkem“ je Mike Vojnar, otec baskytaristy Franty a kytaristy Slávka, který tímto krokem jednak výrazně snížil věkový průměr kapely, ale hlavně naši muziku okysličil novou mladou krví ...

Většina rozhovorů byla celkem logicky a pochopitelně s pořadateli a vystupujícími, se kterými se dlouhodobě známe. Neodolal jsem ale a oslovil jsem i několik osob, se kterými jsem se do té doby neznal a velice příjemně mě zaujal jejich přístup a zápal pro věc. Například takoví manželé Martin s Martinou se od všech ostatních návštěvníků lišili skromným až nenápadný vystupováním, byli to takoví milí, podle mého odhadu „přírodní“ lidé, kteří žijí na své chaloupce někde na Broumovsku, daleko od civilizace v souladu s přírodou. Takto na mě aspoň působili. Nebylo jednoduché z nich nějaké povídání dostat, hlavně z Martiny, ale nakonec se to povedlo a Martin se ukázal jako zdatný posluchač s jasným názorem na muziku.

Mezi návštěvníky Mlejna byla i sympatická manželská dvojice Martin+Martina


Martinovo hudební přání:  Ramblin´Man od Allman Brothers bandu

Festival jižanského rocku Mlejn 2016 se letos nadmíru vydařil. Drobné problémy se zvukem jsem zmínil už před měsícem, takže teď už jen samá pozitiva. Kromě toho, co chválili sami respondenti našich rozhovorů, musím vyzdvihnout výběr kapel a velice zdařilou organizaci. Objevem letošního Mlejna se pro všechny stala brněnská kapela The Blu´ Ravens – velice zdařilý revival amerických Black Crowes. Jejich zpěvačka to prala od začátku naplno a kapela naprosto zaslouženě přitáhla pod pódium velké množství posluchačů. Spokojenost byla oboustranná, jak vám dosvědčí i kapelník The Blu´ Ravens Mojmír v závěrečném rozhovoru.

The Blu´ Ravens 

A když nám na Mlejně zahrál revival Black Crowes, pojďme si tuhle kapelu připomenout v originále. Mimochodem několikrát byla zmíněna i jako přání k zahrání písničky a v rámci červencového i srpnového Hurá na jih ji několikrát uslyšíte. I tuto unplugged verzi.

A kdybyste náhodou v podcastovém archívu Rádia Dixie nemohli najít předchozí díly „Mlejnského“ speciálu, tady jsou:

Poslechněte si: Hurá na Mlejn 2016, část 1


Poslechněte si: Hurá na Mlejn 2016, část 2


Playlist Hurá na Mlejn 2016, část 3
Elias T.Hoth – Mississippi Burnin´
Molly Hatchet – Justice
Janis Joplin – Cry Baby
Allman Brothers Band – Rumblin Man
The Black Crowes – Thorn In My Pride

Playlist Hurá na Mlejn 2016, část 4
Neil Young – Southern Man
New Soul Cowboys – Painted Horse
AC/DC – She´s Got The Jack
Jeff Healey – See The Light
The Black Crowes – Sting Me
Lynyrd Skynyrd – Workin For MCA

Dalibor Mierva

Dalibor Mierva

Nenápadný, skoro introvert, když ale dojde na SOUTHERN ROCK, šel by na kraj světa. Neúnavný propagátor domácí jižanské rockové scény.

All articles of the author

Bemanova Noční můra 15: V ulicích Denveru II

Bemanova Noční můra 15: V ulicích Denveru II

Mr. Beman , Minule jsme Coloradskou metropoli opustili s hlasem Davida Eugena Edwardse a jeho Wovenhand v uších. Dnes se zaměříme tři personálně srostlé projekty kolem pánů Slima Cessny a Jaye Munlyho.

Country servis startuje: Nejzářivější hvězdy nashvillského hudebního nebe pravidelně na Radiu Dixie

Country servis startuje: Nejzářivější hvězdy nashvillského hudebního nebe pravidelně na Radiu Dixie

Petr Mečíř , První díl nového speciálního pořadu věnovaného nejžhavějším novinkám na současné country scéně a zajímavým osobnostem a kapelám z nashvillské první ligy. Každý měsíc živě, v repríze i v podcastovém archívu Rádia Dixie.

Hurá na Jih 18: Hurá na ... Mlejn 2016

Hurá na Jih 18: Hurá na ... Mlejn 2016

Dalibor Mierva , Červencový southern-rockový speciál je celý věnován 22.ročníku Summer Southern Session, festivalu českého jižanského rocku Mlejn 2016.