Filmový Top Gun: Jak Tom Cruise v Tomcatu sundával neexistující stíhačky

Filmový Top Gun: Jak Tom Cruise v Tomcatu sundával neexistující stíhačky

Jak vznikl nápad natočit tenhle velký hit 80. let? Čím začal reálný výcvik vzdušných soubojů? Co byly zač letouny „MiG-28“? A vrátí se „Maverick“?

Dolů

Největší filmový hit roku 1986, pozoruhodný tím, že jej mají rádi chlapi (jelikož se točí kolem vojenských letadel) i ženské (jelikož je v něm fešák Tom Cruise a milostná zápletka). Ačkoliv není zdaleka bez chyby, z hlediska věrnosti realitě rozhodně patří do té lepší poloviny akčních filmů. US Navy za něj bylo velmi vděčné, protože způsobil obrovský nárůst žádostí o službu a přispěl k budování dobrého image. To všechno je Top Gun, který poslal na scénu slavné stroje F-14 Tomcat a proti nim fiktivní stíhačky „MiG-28“.

Skupina letadel F-14 Tomcat a F-5 Tiger II při výcviku v centru Fighter Weapons School, kterému dali letci přezdívku „Top Gun“

Výcvik pilotů pro Vietnam

Film Top Gun se stal vůbec nejúspěšnějším snímkem, který šel v roce 1986 do kin

Hned na počátku je divák informován, že roku 1969 založilo americké námořnictvo akademii, ve které probíhá nácvik vzdušných soubojů. V době zrodu filmu se nazývala Fighter Weapons School, ale nejznámější byla pod přezdívkou „Top Gun“. Její vznik byl reakcí na fakt, že letci US Navy tehdy neměli nad Vietnamem právě nejlepší skóre, protože jim prostě chyběl výcvik v manévrových vzdušných bojích. Menší a daleko obratnější stíhačky MiG letectva Severního Vietnamu proto nadělaly Američanům mnoho problémů. Akademie FWS to změnila, američtí piloti začali opět působivě skórovat a činnost této instituce pokračovala i po Vietnamu, jelikož bylo jasné, že klasickým leteckým soubojům asi hned tak neodzvoní. 

Známý záběr ze začátku filmu Top Gun zachycuje „MiG-28“ neboli F-5 Tiger II

FWS sídlila na základně Naval Air Station Miramar nedaleko San Diega a působili v ní ti skutečně nejlepší piloti, mezi nimi i takoví, kteří si mohli vyzkoušet ovládání reálných strojů MiG-17 a MiG-21, které se do Ameriky různými cestami dostaly. Sama FWS ovšem provozovala americké stroje, které měly podobné letové vlastnosti jako stroje „rudých“, konkrétně A-4 Skyhawk jako náhradu MiG-17 a T-38 Talon (a později F-5E/F Tiger II) místo MiG-21. 

A-4 Skyhawk (na snímku dvoumístná verze TA-4F) byl jedním ze dvou hlavních typů „Agresorů“ střediska Fighter Weapons School

V roce 1983 byl v časopise California publikován článek „Top Guns“, který veřejnost seznámil s FWS a který si přečetlo též několik scénáristů a producentů. Námořnictvo se k myšlence filmové propagace svých stíhacích pilotů postavilo vstřícně, a tak se začal rodit filmový hit, který si následně odnesl i jednoho Oscara, a sice za dosud oblíbenou píseň „Take My Breath Away“.

Momentka z výcviku ve středisku „Top Gun“ zachycuje stíhačku F-14 Tomcat a jejího protivníka A-4 Skyhawk v roli „Agresora“

Titulní píseň „Take My Breath Away“ si vysloužila i Oscara.

Přehlídka bojových letadel

Hlavní hereckou hvězdou byl pochopitelně Tom Cruise, jehož filmové alter ego získalo jméno Pete Mitchell a přezdívku „Maverick“. Vedle něj se ve filmu objevuje např. Val Kilmer a jako Cruisova milenka vystupuje herečka Kelly McGillis, jež dostala roli civilní instruktorky FWS. Je třeba poznamenat, že v pracovní podobě scénáře byla pouze trenérkou z posilovny, ale poté filmaři zjistili, že v Miramaru opravdu pracují i ženy, takže dali této postavě důležitější pozici. Filmová Charlotte Blackwoodová je tedy vlastně založena na reálné osobě, kterou je Christine Foxová, která kdysi působila na Miramaru a mezi prosincem 2013 a květnem 2014 zastávala i funkci zástupce amerického ministra obrany. 

Slavný záběr dvou amerických letounů Grumman F-14 Tomcat z filmu Top Gun

Nejnáročnější součástí natáčení ale pochopitelně byly vzdušné souboje, ke kterým námořnictvo zapůjčilo stroje F-14 Tomcat, F-5E/F Tiger II a A-4 Skyhawk. Legendární „Kocour“ i malý A-4 hrály takříkajíc „samy sebe“, zatímco F-5 byl určen pro roli nepřátelských letounů „MiG-28“

Stíhačka F-14 Tomcat od jednotky VF-51 Screaming Eagles při přistání na palubě

Stíhačky F-14 pocházely převážně od eskadry VF-51 Screaming Eagles, v části scén vystupují letadla od VF-114 Aardvarks a VF-213 Black Lions, ale všechny stroje dostaly znaky fiktivních eskader. A-4 jako „Agresoři“ (tj. výcvikové stroje napodobující MiG-17) si zachovaly standardní kamufláže FWS, které odpovídaly tomu, jak natíraly své stroje vzdušné síly Varšavské smlouvy, avšak F-5 získaly zvláštní černý nátěr, který podpořil dojem nepochybně nepřátelských letounů.

F-14 z eskadry VF-51 Screaming Eagles, jež poskytla většinu letadel pro natáčení

Dvojice „Agresorů“ A-4E Skyhawk s působivou „nebeskou“ kamufláží, jež mohla frekventantům FWS nadělat spoustu problémů

Na některých „Agresorech“ F-5 Tiger II se objevily skutečně groteskní kamufláže


Ef-čtrnáctku z Top Gunu zatím na tričkách DixieGear nenajdete, ale co třeba Phantoma?

Kdo je vlastně nepřítelem?

Ve skutečnosti ale mělo černou barvu i několik prakticky užívaných F-5 na Miramaru, ačkoliv na „Agresory“ se coby výsostné znaky běžně dávaly bíle nebo žlutě lemované rudé hvězdy, tj. znaky sovětského letectva. Ve filmu použité F-5 neboli „MiG-28“ se v tomto lišily, protože se na nich objevily rudé hvězdy bez lemu, avšak zato se žlutou kružnicí okolo. 

Filmový záběr ukazuje stroje F-14 Tomcat a před nimi „Agresora“ A-4 Skyhawk

Připomíná vám to snad něco? Pokud si vybavujete znaky Severní Koreje, máte pravdu, neboť v pracovní podobě scénáře se opravdu počítalo s tím, že nepřítelem bude KLDR, ale nakonec nebyl majitel strojů „MiG-28“ nijak upřesněn a děj byl umístěn do Indického oceánu, kde se Severokorejci zřejmě vyskytují jenom vzácně. 

Jedna z pěti stíhaček F-5 Tiger II (zde verze F-5E) s černým nátěrem a fiktivními výsostnými znaky, které byly použity při natáčení

Coby zajímavost lze dodat, že „osmadvacítka“ se stala též oblíbeným tématem pro plastikové modeláře, z nichž někteří vymysleli dokonce také fiktivní příběh, jenž vysvětloval podobnost „MiGu“ s americkým F-5. (Tyto americké stíhačky totiž vlastnil i Jižní Vietnam, odkud se pak dostaly i do východního bloku, mj. do muzea v pražských Kbelích. To nabízí hypotetickou možnost, že by SSSR tento design okopíroval jako „MiG-28“, byť faktem je, že Rusové svým stíhačkám dávali standardně lichá čísla.) 

Letouny Tiger II s černým nátěrem (na snímku verze F-5F) se skutečně používaly během výcviku stíhacích pilotů k akademii FWS

Pro natáčení filmu Top Gun bylo přebarveno celkově pět „Tygrů“, a sice čtyři jednomístné F-5E a jeden dvoumístný F-5F. Jako další zajímavost lze uvést, že US Navy při natáčení dovolilo vypustit i dvě reálné řízené střely AIM-9 Sidewinder a AIM-7 Sparrow, ovšem výrobci triků odvedli s modely tak dobrou práci, že se pak vyšetřovalo, zda nebylo odpáleno více raket.

Fiktivní filmový letoun „MiG-28“ se dočkal dokonce i svého plastikového modelu

Skutečné odpálení rakety AIM-9 Sidewinder, které byly použito ve filmu Top Gun

Závěrečný letecký souboj F-14 a „MiG-28“ z filmu Top Gun.

Druhá část se (zase) chystá

S raketami ovšem souvisí i jedna věc, která ve filmu neodpovídá realitě. Je takřka jisté, že v té situaci, jaká v závěru filmu nastala, by Američané použili své střely dlouhého dosahu AIM-54 Phoenix, jež dokázaly zasáhnout cíl na dálku přes 150 km. Tím by ale zmizela většina zábavy, o niž se postaral závěrečný manévrový souboj, pro který byli letci ve FWS ostatně cvičeni. 

Kdyby ve filmu došlo i na super-výkonné protiletadlové rakety dlouhého dosahu AIM-54 Phoenix, přišli bychom o většinu zábavy

To zahrnuje také závěrečný „Maverickův“ manévr, jemuž se říká také „Kobra“. Jeho podstatou je krátké ostré stoupání spojené se zpomalením, a jestliže se to povede, z pronásledovatele vzadu se stává pronásledovaný vepředu. Tento obrat nejvíce proslavili ruští piloti na stroji Su-27, ale typ F-14 jej dokázal uskutečnit také, protože jeho obratnost byla mnohem větší, než by se dalo vzhledem k jeho rozměrům čekat. 

Maketa filmové stíhačky „MiG-28“ (čili F-5 Tiger II) těsně před zásahem raketou

Ostatně i proto se F-14 následně uplatnily i jako „Agresoři“ čili náhražky nepřátelských letounů. Spolu s nimi tak fungovaly letouny F-16 Falcon a F/A-18 Hornet, které v této roli pořád slouží. Sama FWS ovšem už formálně neexistuje, jelikož v roce 1996 byla včleněna do centra NSAWC (Naval Strike and Air Warfare Center), které dnes sídlí v Nevadě. 

Jako „Agresoři“ se svého času používaly trochu paradoxně i letouny F-14 Tomcat

Lze očekávat, že právě tam bude zasazen i chystaný druhý díl filmu Top Gun, který byl několikrát avizován a pak zase zrušen, mj. kvůli smrti režiséra Tonyho Scotta, ovšem nyní se zdá, že dvojka přece jen vznikne. Má nést název Top Gun: Maverick, v hlavní roli se znovu objeví Tom Cruise a premiéra se plánuje na léto 2019.

V současné době se jako „Agresoři“ uplatňují především stíhačky F/A-18 Hornet, které nosí mj. kamufláže dnešního ruského letectva


A-10 Warthog aneb "Ošklivé prasátko". najdete v eshopu DixieGear.

Lukáš Visingr

Lukáš Visingr

Vojenský a bezpečnostní analytik, publicista, konzervativní vlastenec, sionista a milovník života, který chce vidět smrt politické korektnosti.

Všechny články autora

Filmová série Železný orel: Z izraelského nebe na americké stříbrné plátno

Filmová série Železný orel: Z izraelského nebe na americké stříbrné plátno

Lukáš Visingr , Co mají hollywoodské akční filmy společného s izraelskou válkou o nezávislost? Jaké letouny se v nich objevily? A kdo byl skutečný pilot „Chappie“?

Králové nebes na filmovém plátně: To nejlepší z filmů o letadlech a létání

Králové nebes na filmovém plátně: To nejlepší z filmů o letadlech a létání

Petr Woletz , V našem výběru nejlepších filmů s leteckou tématikou najdete Modrého Maxe, Zera, Létající pevnosti i MiGy 21 a možná objevíte i bezva biják, který jste ještě nikdy neviděli.

Louis Curdes – stíhací eso, které sestřelilo americký letoun i s budoucí manželkou na palubě

Louis Curdes – stíhací eso, které sestřelilo americký letoun i s budoucí manželkou na palubě

Tomáš Chalupa , Kromě Němců, Italů a Japonců si na svůj Mustang namaloval i americkou vlaječku za sestřelenou Dakotu. A ještě ho za to vyznamenali...