9 amerických pohřebáků, které musíte vidět (a jeden anglický)

9 amerických pohřebáků, které musíte vidět (a jeden anglický)

Pohřební auta u nás jsou nudná. Černá dodávka, do které se nacpe rakev. V Americe ale mají styl a neslouží jen k převážení nebožtíků...

Dolů

9. Cadillac Claire Fisherové

Pamatujete si seriál Six Feet Under (u nás uváděný jako Odpočívej v pokoji)? Pokud jste někdy zahlédli alespoň jediný díl, je těžké na něj zapomenout - příběh pošahané rodinky kalifonských funebráků ve vás prostě musí zanechat nesmazatelné stopy. A dost možná si vzpomenete i na zelený Cadillac ze 70. let, kterým jezdila bláznivá středoškolačka a bejamínek rodiny, Claire.

8. Flower Car

Možná jste na ně už někdy narazili. Vypadají jako kdyby někdo postavil z Cadillaku či Lincolnu pick-up a snažil se ho udělat ještě luxusnější a okázalejší, než byl originál. K čemu je taková věc dobrá? Pro opravdu superbohaté farmáře? Samozřejmě nikoliv - i když nejde o klasické pohřební vozy, používají i tyto stroje pohřební ústavy. V pohřebním procesí se na jejich "korbě" převážejí květinové dary. V některých případech jsou ale uzpůsobené i pro převážení rakve, takže na náš seznam určitě patří.

7. Pohřebák z T3

Když tu máme pohřebák jako pick-up, tak proč ne pohřebák jako kabriolet? V reálném světě taková šílenost zatím nikoho (nejspíš) nenapadla, ale hollywoodští filmaři mají "nahodilou výrobu kabrioletů" ve velké oblibě a používají jí jako zábavný doplněk automobilových honiček. Třeba té z třetího dílu filmové série Terminator...

6. Dva v jednom aneb stačí změnit cíl

Proč má ten pohřebák majáky? To snad byli Američané už v 60. letech tak posedlí spěchem, že museli i rakve převážet pod majáčky? 

Vysvětlení je samozřejmě poněkud jiné. Času bývalo dost, ale peněz nikoliv - a chudší města si nemohla dovolit provozovat pohřebák i sanitku zároveň. A protože se obě auta specializují na přepravu ležících, nepříliš pohyblivých osob, napadlo někoho, že by se tyto role daly spojit. A pokud to sanitka nestihla, stačilo jednoduše změnit směr.

5. Krotitelé duchů

Kombinace sanitky a pohřebního auta byla základem i pro jeden z nejslavnějších "pohřebáků" filmové historie. Ecto-1, aneb služební vůz Krotitelů duchů, byl původně Cadillac modelového roku 1959, upravený firmou Miller-Meteor do podoby jednoho z nejbláznivějších pohřebních aut na sebe. Obří ploutve v kombinaci s karoserií "obřího kombíku" vypadají opravdu zvláštně. Ale pokud vám i to připadá nudné, vylepší to ještě hromada vymyšleností na chytání duchů. Neříkejte, že jste tohle auto jako malí nemilovali!

4. Amerika po japonsku

Jednou ze zemí, kde si potrpí na jedinečná pohřební auta a zároveň rádi využívají americkou techniku, je překvapivě Japonsko. Čekali byste technicky vychytané a co nejvíc miniaturizované pohřebáky s uhlazeným, nablýskaným vzhledem? Máloco by mohlo být dál od pravdy. Japonci s oblibou používají americká fullsize auta, doplněná o miniaturizované buddhistické chrámy v zadní části. Popisuje se to těžko a vypadá to vážně bláznivě!

3. Auto z písně Neila Younga

Pohřební auta jsou už desítky let populární mezi začínajícími kapelami a muzikanty. Dává to smysl - bývala levná, méně nudná než dodávky a přesto se do nich vešlo obrovské množství věcí, jako jsou hudební nástroje, komba a další nezbytnosti. Pokud je nám ale známo, jen Neil Young o svém pohřebáku napsal písničku. Auto se jmenovalo Mort (zkrácenina z "Mortimer Hearseburg") a byl to Buick Roadmaster z roku 1948, který si Young koupil na začátku 60. let. A song? No přece známá "Long May You Run".

2. Pohřebák se předvádí

Co se může k důstojnému, smutnému a tichému poslání pohřebního vozu hodit ze všeho nejméně? Co třeba bláznivé, divoké a hlučné závody monster trucků? A to je přesně ten důvod, proč z pohřebáku takový monster truck postavit a vyvolat tak v divácích ten správný šok. Tak nějak vznikl monster truck pojmenovaný Gravedigger, který se postupně stal tak populárním, že vzniklo nejen několik jeho nástupců, ale i řada klonů, aby mohl se mohl tým účastnit více akcí najednou. I dnes, více než 30 let od svého vzniku, patří Gravedigger k nejpopulárnějším monster truckům USA a v současnosti existuje v devíti exemplářích.

1. Katedrála na kolech

Jestliže přestavba na monster truck jde proti původnímu smyslu a poslání pohřebního vozu, tato úprava míří tím správným směrem - byť zachází možná až příliš daleko do míst, kde by vás ostatní označili přinejmenším za "podivína" a možná rovnou za "blázna". Umělkyně a pravděpodobně dosti "šáhlá" osoba Rebecca Caldwellvá postavila v roce 1999 "umělecké auto" jménem Carthedral. Stručně řečeno jde o pohřební Cadillac z roku 1971, na který jsou přidělané ploutve z modelu 1959 a, ehm, gotická katedrála. I s barevnými vitrážemi.

+1. Divný Jaguar z divného filmu

Jmenujte jedno jediné auto, které by se nejméně hodilo k přestavbě na pohřební. Vytanul vám na mysli božsky přenádherný Jaguar E-type? Nebudeme se vám divit. A ukážeme vám jeden exemplář, který byl na pohřební přestavěn - byť jen pro filmové účely. A ano, ten film byl divný. Hodně divný. Jak moc divný? No, co byste řekli na romanci stařenky s mladým chlapcem, kteří mají jako společnou zálibu chození na cizí pohřby, přičemž chlapec má jako další záliby předstírání sebevražd a ježdění svým pohřebním Cadillakem? Jo. Tak moc divný. 


Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora

10 nejšílenějších custom cars šedesátých let

10 nejšílenějších custom cars šedesátých let

Vojta Dobeš , Telefonní budka na kolech, pojízdná helma nebo stroje jako ze sci-fi komiksu. Takové věci jste mohli vidět na přehlídkách custom vozů v šedesátých a sedmdesátých letech.

16 nejvíc cool filmových amerik

16 nejvíc cool filmových amerik

Vojta Dobeš , Deanův Mercury, Knight Riderův KITT, zelený Mustang z Bullita nebo Delorean z Návratu do budoucnosti? Tak co, která z těch kár je pro vás ta NEJ?

7 šílených bouraček z amerických závodů

7 šílených bouraček z amerických závodů

Vojta Dobeš , K závodění patří i nehody. A i když by většina diváků přísahala, že kvůli nim přece závody nesleduje, nebývá to tak úplně pravda. My pro vás máme sedmičku opravdu vypečených crashů.