16 nejvíc cool filmových amerik

16 nejvíc cool filmových amerik

Deanův Mercury, Knight Riderův KITT, zelený Mustang z Bullita nebo Delorean z Návratu do budoucnosti? Tak co, která z těch kár je pro vás ta NEJ?

Dolů

Zeptejte se majitele "ameriky", jak se vlastně ke svému koníčku dostal. Většina odpoví, že jejich první setkání s americkými automobily bylo ve filmu. My vám přinášíme 16 aut, která se stala snem nespočtu teenagerů po celém světě.

1. DeLorean DMC-12 - Návrat do budoucnosti

Nerezový sporťák s racčími křídly vypadal jako ze sci-fi už sám o sobě a ani k tomu nepotřeboval zařízení pro cestování v čase. Co na tom, že za sedačkami se skrýval udýchaný šestiválec z Peugeot-Renault-Volvo, se kterým mělo DMC-12 problémy cestovat i v prostoru, natož v čase.

2. Pontiac Firebird alias KITT - Knight Rider (1983)

Kdo z vás jako dítě netoužil po černém sporťáku, který je neprůstřelný, skáče, v pneumatikách má vysunovací hřeby a především - sám se řídí, sám myslí a také mluví? A na škodu určitě nebylo ani to, že Firebird z 80. let vypadá prostě cool i sám o sobě.

3. Dodge Challenger - Vanishing Point (1970)

Challenger, kterým záhadný hrdina Kowalski ujíždí před policií, svou minulostí i sebou samým v existenciální honičce (ano, taková věc může existovat) Vanishing Point, je se svým obyčejným bílým lakem, obyčejnými koly a rostoucí mírou zaprášení zajímavým protikladem k obvykle nablýskaným, zářivě barevným a divoce pruhovaným muscle cars své doby. Možná právě proto je tak cool. Nevypadá jako auto, které by mělo být naleštěné v garáži. Vypadá jako auto, kterému by to nejlépe slušelo na parkovišti před motorestem, s nánosem prachu a bahna z cest.

4. Ford Five Window - American Graffiti (1932)

Když si John Milner natáhnul bílé tričko, do srolovaného rukávu zastrčil krabičku retek a nasednul do svého žlutého hot rodu, stal se prototypem amerického hotroddera. A jeho žlutý Ford Coupé s pěti okny, očesaný o veškeré zbytečnosti, se sníženou střechou a nadupaným motorem, se stal na celá desetiletí prototypem amerického hot rodu.

5. Mercury Eight - Rebel bez příčiny (1949)

Když se na Rebela bez příčiny podíváte dnes, možná si černého Mercury, v němž jezdil James Dean, ani nevšimnete. A s odstupem téměř 60 let od chvíle, kdy byl film natočen, vás možná ani nenapadne, že nejde o sériové auto - od té doby už jsme si příliš zvykli na mnohem radikálnější customy. Ale Deanovo Mercury bylo jedním z prvních klasických customů, které se objevily na stříbrném plátně. Tím se z něj stala legenda a z customů trend.

6. Ford Gran Torino - Starsky & Hutch (1975)

Polovina semdesátých let byla pro muscle cars temným obdobím. Ekologická omezení, ropná krize a rostoucí pojistky z nich udělaly téměř vyhynulý druh. A Gran Torino z roku 1975 nebylo žádnou výjimkou - se sériovým kusem byste většinu kousků ze seriálu asi nedokázali. Ale na širokých kolech a s bílým pruhem vypadalo prostě cool. Tak cool, že by bez něj nejspíše nevznikl ani novodobý filmový remake.

7. Chevrolet G20 - A-Team

Že dodávka nemůže být cool? Omyl. Dodávkový Chevrolet, upravený ve stylu custom vanů 70. a 80. let, je cool už sám o sobě - ani z něj nemusí vystupovat komando bývalých vojáků. A nevadí ani to, že by s černo-šedo-červeným monstrem A-Team asi nebyl zrovna nenápadný.

8. Ford Mustang GT - Bullitův případ (1968)

Jen málo filmových aut se dočká toho, že se podle nich ještě po desítkách let vyrábějí speciální edice daného modelu. V případě Bullittova Mustangu se to stalo hned dvakrát. Kombinace tmavě zelené barvy, očesání auta o zbytečné znáčky, širokých kol American Racing TorqThrust a velkolepého zvuku totiž funguje i sama o sobě a dělá z tohoto auta i jeho moderních následovníků jedny z nejstylovějších Mustangů vůbec. Spojení se Steve McQueenem už je jen bonus.

9. Dodge Monaco Police - Blues Brothers (1974)

"Má policejní motor o objemu 440 kubických palců. Má policejní pneumatiky, policejní podvozek, policejní tlumiče. Je to model vyrobený před příchodem katalyzátorů, takže jezdí dobře i na olovnatý benzín. Tak co, je to nový Bluesmobile nebo co?"

10. Chevrolet Camaro - Transformers

Původní byl Bumblebee starý Volkswagen Brouk, ale to většina filmových fanoušků ani netuší. Nejmenšího z Transformers mají díky brilantnímu marketingu automobilky Chevrolet pevně spojeného s modelem Camaro - jak s jeho druhou generací z konce 70. let, tak s aktuálním modelem. A není asi náhoda, že nejpopulárnější barevná kombinace na novém Camaru je žlutá s černými pruhy...

11. Ford Falcon XB - Šílený Max

Jako jediné auto na našem seznamu nepochází Falcon XB z USA - ale australské Fordy jsou těm americkým natolik podobné, že to snad ani nevadí. Zvláště pokud jde o legendární postapokalyptický speciál s přídavnými nádržemi, obrovským kompresorem trčícím skrz motor a dalšími vychytávkami. Najednou i konec světa vypadá docela lákavě...

12. Plymouth Fury - Christine (1958)

Filmová auta většinou bývají proprietami hlavních postav. Jen málokdy se stane, že je hlavní postavou samo auto. Tak tomu ale bylo v případě filmu Christine podle románu Stephena Kinga o autě, které zabíjí všechny okolo a nakonec zničí i svého majitele.

13. Pontiac Trans Am - Smokey and the Bandit (1978)

Tenhle film je možná jedním z důvodů, proč má Pontiac Trans Am i přes svůj sportovní, "evropsky" laděný design pověst auta, no, pro vidláky. Ale kdo by nechtěl uhánět napříč americkým Jihem s větrem ve vlasech, osmiválcem pod kapotou s velkým ptákem a s kámošem v trucku plném piva na dosah CB vysílačky.

14. Cadillac Miller-Meteor Ambulance - Krotitelé duchů (1959)

Cadillac modelového roku 1959 je díky úchylným ploutvím s rakety-připomínajícími koncovými světly legenda. "Padesátdevítky" v pohřebních a sanitních verzích, vyráběné firmami jako byl Superior nebo Miller-Meteor, jsou ještě divnější a ještě víc cool. A když k tomu všemu přidáte spoustu zbraní na hubení a chytání duchů, bude výsledek tak super, že i peklo zamrzne.

15. Dodge Charger - Dukes of Hazzard (1969)

Pokud bychom měřili popularitu filmového auta podle množství jeho "klonů", tak by oranžový Charger jménem "General Lee" ze sedmdesátkového seriálu Dukes of Hazzard asi vyhrál. A tak si zaslouží zmínku, i když pro mnoho fanoušků starých muscle cars je myšlenka na více než 200 Chargerů zničených při natáčení a další stovky kusů zprzněné fanatickými milovníky seriálu dosti bolestná.

16. Ford Mustang GT500 - 60 sekund (1967)

Říkejte si, co chcete o tom, že původních 60 sekund je mnohem zajímavější film (mimochoden, není - jen je v něm větší automobilová honička) a tedy že pravá Eleanor je ta žlutá z roku 1973. Stěžujte si, že Eleanor je moderní tuning, který nemá s původním Shelby skoro nic společného. Pořád má tenhle stříbrný Mustang na kontě nejspíš mnohem více duší, konvertovaných na "pravou víru" než jakákoliv jiná stará amerika.

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

All articles of the author

10 nej amerických kombíků

10 nej amerických kombíků

Vojta Dobeš , Kombíky. Kdysi dříči amerických silnic, dnes spíše zapomenuté legendy. Příklad toho, jak lze spojit okázalost a velkolepý design s praktičností a užitečností. My tu máme desítku těch nejzajímavějších.

1958 Chevrolet Apache: Pracovitý Indián

1958 Chevrolet Apache: Pracovitý Indián

Vojta Dobeš , Dnešní pickupy už jsou často spíše luxusními limuzínami s korbou. Před půl stoletím ale šlo o praktické a účelné nástroje bez zbytečných vychytávek. Jaký je takový truck z pohledu dnešního řidiče?

Kousek po kousku aneb šílený Cadillac z písničky Johnnyho Cashe

Kousek po kousku aneb šílený Cadillac z písničky Johnnyho Cashe

Vojta Dobeš , Stávalo se docela často, že když bylo nějaké auto opravdu úžasné, napsal o něm někdo písničku. Není ale mnoho případů, kdy to někdo udělal naopak. Tedy postavil auto podle písničky. Nebo rovnou dvě auta...