7 šílených bouraček z amerických závodů

7 šílených bouraček z amerických závodů

K závodění patří i nehody. A i když by většina diváků přísahala, že kvůli nim přece závody nesleduje, nebývá to tak úplně pravda. My pro vás máme sedmičku opravdu vypečených crashů.

Dolů

Sedmička sice bývá považována za šťastné číslo, ale naše dnešní sedmička svým aktérům nepřinesla mnoho štěstí - ba naopak, určitě by se našlo dost rozbitých zrcátek na pořádných pár sedmiletek smůly. Za štěstí lze považovat snad jedině to, že drtivá většina zúčastněných odešla z těchto hrozivých událostí po svých...

Největší bouračka v historii NASCAR

Do závodu Daytona 500 v sezóně 1960 odstartovalo 68 aut. A 37 z nich se srazilo hned ve čtvrté zatáčce. Řekli byste, že počet mrtvých a zraněných musel být s ohledem na tehdejší technologie strašlivý? Omyl. Všichni odešli po svých.

Šílené pouštní trucky válejí sudy

Nebaví vás ježdění dokolečka po oválu? V Americe se provozuje i spousta rozmanitějších motoristických sportů. Znáte třeba Trophy Trucky? Pokud jste někdy slyšeli o Fordu Raptor, možná vám to něco napoví - jsou ta šílená monstra, která se bláznivými rychlostmi honí přes poušť. A když se jejich poskakování přes terénní vlny nepovede, tak se začnou válet sudy...

Zeď není zeď

O závodech dragsterů si spousta Evropanů myslí, že je to pěkná nuda a zvládne to každý. Vždyť se jezdí pořád jenom rovně, tak jaképak copak. Ale i jezdit rovně může být těžké, když jezdíte dost rychle. Jerry Caminito si to vyzkoušel na vlastní kůži, když v několikasetkilometrové rychlosti nezvládl svůj funny car (kategorie dragsteru) a poslal ho skrz ochrannou bariéru. 

Nejzajímavější věc? Přežil.

Monstrum uteklo z výběhu

U monster trucků je tak nějak normální že bourají do věcí. Tedy spíš že přejíždějí věci. Špatné ovšem je, když se nepovede je udržet v místech, kde jsou věci vhodné k přejíždění a ony místo toho začnou přejíždět věci, které přejety být neměly.

Dojede dragster do cíle? Ví bůh...

Tak nějak by to určitě řekl strýček ze Saturnina. A v případě Top Fuel dragsterů by měl pravdu. Bůh je totiž asi jediný, kdo může tušit, jestli ta šílená, mnohatisícikoňová věc vybuchne nebo nevybuchne. Tentokrát vybuchla.

Do kopce... a z kopce!

Závody do vrchu Pikes Peak jsou jednou z největších amerických automobilových událostí. A také jednou z divácky nejpopulárnějších. Závodění s útesem na jedné straně a srázem na straně druhé vypadá vážně cool. Tedy, pokud to nepošlete z toho útesu, jako někteří ze závodníků v následujícím videu.

Tak tahle kára fakt lítá!

Když řeknete, že vaše auto "vážně lítá", obvykle to nemyslíte do slova. A asi byste to ani doslova myslet nechtěli, přinejmenším než někdo vymyslí, jak takové létající auto řídit. Na tenhle sporťák před pokusem o rychlostní rekord na pláni v Bonneville očividně zapomněli přidělat výškovku.

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora

10 nejdrsnějších muscle cars

10 nejdrsnějších muscle cars

Vojta Dobeš , Nové Dodge Charger a Challenger Hellcat jsou důkazem, že žijeme v druhé zlaté éře muscle cars. Podívejme se na nejdrsnější svalnaté stroje z posledních 50 let!

Ford Torino GT: Zapomenutý hrdina

Ford Torino GT: Zapomenutý hrdina

Vojta Dobeš , Muscle cars jsou elitářský klub. Existuje pár modelů, které si nárokují většinu slávy a znovu a znovu se objevují ve filmech, videoklipech a tím i ve snech nadšenců. Spousta zajímavých aut tak zůstává na okraji zájmu.

Vanishing Point: Film o silných motorech a smyslu bytí

Vanishing Point: Film o silných motorech a smyslu bytí

Vojta Dobeš , Příběh o námezdném řidiči, jeho sázce s drogovým dealerem a bezcílné honičce napříč Amerikou může vypadat jako námět na velmi plytký film. Opak je však pravdou. Tenhle biják má hloubku.