Za hřměním amerického železa aneb Nejzajímavější srazy a akce letošního jara a léta

Za hřměním amerického železa aneb Nejzajímavější srazy a akce letošního jara a léta

Redneck parties, soutěže elegance, pohodový srazy, sprinty, defilé tanků, káry v tombolách a k tomu vidlácká muzika a stylový hadry. Radio Dixie & Dixie Gear budou u toho.


Dolů

Jaro je konečně tady. Silnice i meze pozvolna osychají, dámy odhazují zimní kabáty a vytahují ze skříní či z regálů kšeftů s hadrama kraťásky a tričíčka, no a majitelé amerických kár se rozdělují do dvou skupin. Ta první vytahuje zpod olbřímích kapot baterie za účelem jejich nabití, smývá ze střech svých zazimovaných miláčků prach a ptačí či myší trus, prostě provádí veškeré úkony nutné pro první jarní vyjížďku. 

Skupina druhá je tohoto mnohdy chaotického, ale příjemného hemžení ušetřena, anžto své véosmičkou poháněné vozidlo provozuje celoročně, takže trochu opláchnout, naleštit a finito. Ovšem jedno mají obě tyhle kategorie dvoustopých amerikanistů společné. Je potřeba vymyslet, kam letos na jaře a v létě vyrazit. Akcí, kam by stálo za to udělat si výlet, je docela dost a od toho jsme tady my, abychom vám nabídli pár tipů. Možná se i díky tomu spolu někde potkáme.

První akce nastávající sezóny bude pro spoustu z nás v sobotu 20.dubna. V Jizbici pod Blaníkem pořádá Český klub majitelů amerických automobilů ve spolupráci s časopisech Chrom a plameny už patnácté První jarní bublání. To, jestli bude sněžit nebo pražit sluníčko, nebude zřejmě mít na obsazenost areálu ukrytého v lesích Českomoravské vysočiny nejmenší vliv. Oblíbená spanilá jízda nemůže v programu akce chybět a určitě tady uvidíte řadu nových přírůstků, které obohatily naše garáže i silnice, staré i nové kámoše a známé a možná i vyhrajete nějakou z cen ve spoustě soutěží. Stánek DixieGear tam určitě nepřehlídnete – veřejnou premiéru tam bude mít náš Cadillac DeVille, hlavní cena v tombole na Dixie On The Road 2019. Ale ke Konopáči se ještě dostaneme.

O týden později, tj. v sobotu 27.4., můžete potěšit oko i ucho v nádherném prostředí parku a nádvoří zámku Sychrov na Soutěži elegance amerických historických vozidel, kterou organizuje již několik let 1st Veteran US Car Club Praha. Z Prahy nebo z Liberce jste tam po dálnici za chvilku a opravdu bude co obdivovat. Vřele doporučujeme!

A pak nastane masakr. Teda aspoň pro náš tým, který se od začátku května do půlky července prostě nezastaví. Těch akcí je tolik, že vybrat co fakt nejvíc TOP, je docela pěknej voříšek.

První květnový víkend je volba jasná. Plzeň a Slavnosti svobody. Velkolepé oslavy osvobození Plzně americkou armádou vás o víkendu od 3. do 6. května vrátí zpátky do roku 1945. Z bohatého programu, který najdete ZDE, vypíchnu jen nedělní Convoy of Liberty, populární přehlídku vojenské techniky v ulicích Plzně, sobotní koncert neméně populární metalové kapely Sabaton na Lochotíně a určitě nevynechejte ani prostor za obchodním centrem Plaza, konkrétně veliký military kemp 16.obrněné divize americké armády, Čs. samostatné obrněné brigády, RAF a WAAF. 


Na podiu v amfiteátru za Plazou se budou střídat kapely (na Semtex, Poutníky nebo Taxmeny se těším už teď), taneční čísla a military ukázky a celé to bude moderovat moje maličkost. Rádio Dixie je totiž hlavním partnerem téhle scény a kromě pořádné jižanské muziky a velkého stánku s oblečením DixieGear máme pro vás nachystaných několik překvápek charakteru gastronomického. Jo a ochutnávka Bulleit frontier whiskey samozřejmě bude taky!

Bulleit 610x200

Po celou sezónu 2019 budete moci na našem stánku s redneck outfitem DixieGear ochutnat originální Bulleit Frontier Whiskey přímo z Kentucky

Sobotu a neděli 11.-12.5. se budeme motat kolem komína a to doslova. V areálu Pod komínem totiž sídlí naši kamarádi z pardubického zastoupení značky Indian a druhý květnový víkend tam pořádají další ročník oblíbené Garage Party. Hlavním lákadlem budou jako obvykle testovací jízdy na nejnovějších modelech motocyklů Indian, určitě bude k dispozici několik tolik žádaných Bobberů a dá-li pámbů, tak dorazí i nejžhavější novinka, street tracker Indian FTR 1200. A je úplně jedno, jestli přijedete na Indianu, Harleyi, na třiapůle nebo autem. 

 
Třetí květnový víkend vás čeká těžké rozhodování. 17. až 19.5. se nám to v kalendáři pěkně nakupilo. Letošní, už 6.ročník Legendy Motor Show v pražských Holešovicích je především ve znamení amerických aut, ovšem v programu akce by si měl přijít na své praktický jakýkoliv fanoušek čtyř či dvou kol. My ale dáme přednost akci méně hektické, komornější a podstatně příjemnější. Vyrazíme totiž opět do Plzně, tentokrát do autokempu Ostende, na druhý ročník srazu US cars Ameriky v Plzni. Bez davu čumilů se objedeme, důležitější je v klidu a pohodě pokecat s kámošema, v klidu okouknout, s čím kdo přijel, prostě užít si víkend bez zbytečnýho stresu, prostě easy. A přesně tuhle atmosféru v Plzni najdete. Takže sbalíme malej DixieGear stánek, tombolovýho DeVilla a jedem.

No a pak přijde víkend 24.-26.května a to nastane co? No přece Konopáč. Po roční pauze se do oblíbeného kempu u Heřmanova Městce kousek od Chrudimi či Pardubic vrací Amerika. Pod názvem Dixie On The Road 2019 proběhne oslava pátých narozenin Rádia Dixie, sraz amerických aut a motocyklů, holky se budou prát v bahně, muzika dunět, prostě mejdan v redneck vidláckým stylu. Určitě si tuhle akci nenechte ujít a domů možná odjedete svým vlastním Cadillacem. Pokud si teda koupíte lístek do tomboly. Premiéru ve velkém stylu tady bude mít i nová kolekce DixieGear triček s „autíčkářskými“ motivy a řada dalších překvápek.

Tímhle Cadillacem někdo z Konopáče odjede domů

Pokud tyhle velké akce nejsou váš šálek čaje a radši byste něco komornějšího, v sobotu 25.5. můžete zamířit na jih Čech, konkrétně do Nové Bystřice u Jindřichova Hradce na slavnostní zahájení sezóny Veteran Muzea  – první a největší expozice předválečných amerických aut v ČR. 

Zlom května a června taky nezůstane nezaplněn. Jen co se trošku vzpamatuju z Konopáče, rozhodně vyrazím (naštěstí jen o pár mil dál) na Hillbillies´ Party. V kempu u rybníka Buňkov v Břehách u Přelouče to bude kromě amerických kár a mašin ve znamení bluegrassový a rockabilly muziky a sám za sebe můžu říct, že se na tuhle plážovou řepáckou párty fakt těším, obzvláště na legendární pionýry českého rockabilly, kapelu Screwballs anebo na maďarské Redneck Roadkill. Stánek DixieGearu tam ovšem budete hledat marně...

Hillbilly z Maďarska – Redneck Roadkill. Kdyby kvůli ničemu jinýmu, tak kvůli týhle kapele stojí za to vyrazit na Hillbillies Party.

Víkend  7.-9.června je taky pěkně našlapanej. Ale my máme jasno. Ať žije rez a rambajz! Hot Rod Dragstrip Contest Vol.9 je prímová akcička, kterou její organizátoři ze Satan Bikers Clubu přesunuli na letiště Plzeň Lhota, takže bacha, ať nejedete do Žihle jako dřív. Na startovní čáru závodů ve sprintu na 200m se postaví vehementy a zběsilosti do roku výroby 1961 a doprovodí to skvělá rockabilly muzika. Tohle v Čechách jinde prostě neuvidíte. Za Dixie jasná volba.

No a týden na to přijde řada na Lakáč. Lucky Cruisers Weekend, jednoznačně největší sraz amerických aut v ČR, slaví 10 let, takže to v jihomoravských Pasohlávkách bude monstrózní. Nelitujte peněz za benzín a doražte, program stojí fakt za to a v tombole na vás čeká klasickej fullsize Chevy Caprice. Sraz začíná letos už ve čtvrtek 13.6. a končí v neděli 16.6. Stánek DixieGearu tam někde určitě snadno najdete.

Po zbytek června už si budeme muset dát voraz. Nicméně vy v žádném případě nemusíte trpět absťákem po řvoucích osmiválcích, šestiválcích nebo vípámbůkolikaválcích. 28.-30.6. totiž na autodrom v Mostě vyjedou závoďáky NASCAR, staré formule a podobná smečka a to by určitě taky stálo za vejlet, co?

A budou prázdniny. První červencový víkend strávíme s naším stánkem DixieGear na holešovickém výstavišti a v uších nám budou dunět haryky. Prague Harley Days 2019 mají podtitul Afterparty k 115.výročí H-D a slibují zajímavou zábavu a show nejen pro milovníky kultovní americké motocyklové značky.

Na další prázdninové akce se blížeji podíváme někdy koncem června, sami v tuhle chvíli nevíme, na kterou z nich vyrazíme, ale dvě z nich jsou jasná tutovka.

O víkendu 19.-21.7. se potkáme v západočeském Holýšově na srazu, který si říká Hollywood US Cars. Raritou, kterou na jiné podobné akci těžko uvidíte, budou závody ve sportu zvaném StihlTimbersports – jak to jenom počeštit? Motorovopilořezba? Takže bacha, ať vás tam někdo nepřeřízne. Pořadatelé do toho jdou fakt ve velkém, o čemž svědčí i hlavní cena v tombole – Cadillac Eldorado ročníku 1976 s ukrutánskou 500 cui pod kapotou. Wow!

No a o měsíc později nemůžeme chybět na Hradecké Véosmičce! Letos připadla na 23.-25.srpna a bude tam, kde vždycky. Tj. v autokempu Stříbrný rybník u Hradce Králové

Hřmění poctivejch amerických osmiválců a V-twinů samozřejmě uslyšíte i leckde jinde, kompletní přehled podobně laděných srazů, výstav atd. najdete v přehledné a ucelené podobě na webu časopisu Chrom a plameny ZDE. Přejeme vám šťastnou cestu, minimum poruch a závad a nějakou pořádnou muziku k tomu. Nejlíp samozřejmě tu naší. Rádio Dixie.

V nabídce našeho eshopu DixieGear najdete mraky originálních triček, které nikde jinde nekoupíte. Jen tam a na našem potulném stánku na některé z akcí níže

Na těchto akcích najdete náš stánek DixieGear:

19.-20.4. – 15.První jarní bublání – Jizbice pod Blaníkem – WEB - FACEBOOK 
3.-5.5. – Slavnosti svobody Plzeň – amfiteátr za OC Plaza – WEB - FACEBOOK 
11.-12.5. – Garage Party – areál dealerství Indian 1901 Pardubice – WEB – FACEBOOK 
17.-19.5. – Ameriky v Plzni – autokemp Ostende – WEB - FACEBOOK 
24.-26.5. – Dixie On The Road 2019 – autokemp Konopáč u Heřmanova Městce – WEBFACEBOOK 
13.-16.6. – Lucky Cruisers Weekend – autokemp Merkur, Pasohlávky – WEB  – FACEBOOK 
5.-6.7. – Prague Harley Days – výstaviště Holešovice Praha – WEB FACEBOOK 
19.-21.7. – Hollywood US Cars – Holýšov – WEB FACEBOOK 
23.-25.8. – Hradecká V8 – autokemp Stříbrný rybník Hradec Králové – WEB FACEBOOK 

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

„Osedlej bobra!“ aneb Unikátní porovnání trojice Scoutů od Indianu

„Osedlej bobra!“ aneb Unikátní porovnání trojice Scoutů od Indianu

Petr Brábník , Indian Scout Bobber hýbe motocyklovým světem. Jako první v ČR jsme měli možnost tuhle žhavou novinku porovnat s ostatními Scouty.

Chrom, bahno a třináct bílých hvězd aneb Program redneck mejdanu odtajněn

Chrom, bahno a třináct bílých hvězd aneb Program redneck mejdanu odtajněn

Martin Pešek , Už jen tři měsíce a vypukne Dixie On The Road 2019. Bahno bude cákat, chrom lesknout, muzika dunět, holky vrtět pozadím a autokemp Konopáč bude plnej auťáků a mašin made in USA. Rádio Dixie má totiž co? No přece narozeniny!

Lakáč poprvé pod Pálavou: Na vlastní kůži i žaludek

Lakáč poprvé pod Pálavou: Na vlastní kůži i žaludek

Radek Beneš , Vzpomínka na první (pasohlávecký) ročník největšího srazu amerik v ČR v roce 2018 a zároveň víc než ostrá reportáž z autorovy osobní účasti v zápolení chilli maniaků.