TOP 3 plantážnická sídla amerického jihu

TOP 3 plantážnická sídla amerického jihu

Každá americká plantáž má svůj jedinečný příběh. Dovolte, abychom vám přinesli tři nejzajímavější. Nebude chybět vzpoura otroků, cukrový baron a ani vana od samotného Napoleona.

Dolů

3.Millford Plantation, Jižní Karolína

Jednu z nejznámějších památek z dob, kdy úspěšní plantážníci vydávali nemalé částky na stavbu honosných sídel, ze kterých pak řídili svá impéria, si nechal postavit John Lawrence Manning (1816-1889), pozdější 65. guvernér Jižní Karolíny. 


Millford a jeho šestice sloupů korintského stylu 

Stavba s výraznými prvky antické architektury je zasazena do malebné krajiny městečka Pinewood v Jižní Karolíně. Na první pohled vás zaujme šestice sloupů korintského stylu, která zcela dominuje průčelí domu. 
Stavět se začalo v roce 1839 a rozhodně to nebyla levná záležitost. Zčásti také proto, že žula na stavbu byla dovezena až ze státu Rhode Island. John L. Manning musel investovat na svou dobu neuvěřitelných 100 000$. V dnešní době se cena jen samotného domu odhaduje na 22 milionů dolarů, což dělá při přepočtu na české koruny 453,5 milionu! Nutno dodat, že Manning dostal za své peníze skutečný klenot. 


V bohatě vybavené millfordské ložnici nesmí chybět krb

Skvěle vyřešený exteriér od architekta Nathaniela F. Pottera doplňuje luxusní interiér, který si Manning nechal vybavit nábytkem od slavného amerického truhláře Duncana Phyfeho, jenž se nebál využít různé druhy dřeva. Například ve vstupní hale je většina nábytku vyrobena z ořešáku, v salonu použil palisandr a došlo i na mahagon, ze kterého je zhotoven stůl v jídelně. 


Millford je vybaven také vlastní zvonicí

Stavbu bychom dnes nemohli obdivovat, kdyby ke konci americké občanské války nedošlo ke šťastné náhodě. Dne 19. května 1865 se vojáci Unie dostali k Millfordu a vypadalo to, že dům dlouho nepřežije. Avšak velitel jednotky Edward E. Potter se rozhodl Millford ušetřit. Tentokrát se nic vypalovat nebude. Proč? Ano, tušíte správně. Svět je malý, velitel Edward Potter opravdu byl příbuzným architekta Nathaniela Pottera, který Millford navrhnul. 


Pohled na Millford zezadu

Konverzace Manninga a velitele Edwarda Pottera údajně proběhla takto: 
Potter: „To je ale hezký dům.“
Manning: „Dům byl postavený Potterem, a jak to tak vypadá, tak bude i zničený Potterem.“
Potter: „Ne, jste chráněni. Nathaniel Potter je můj bratr.“
Kdo ví, jak by to bylo bývalo dopadlo, kdyby Potter tušil, že Manning má ve stole schovanou kopii dokumentu, kterým se Jižní Karolína připojila ke Konfederaci. 


Architekt Nathaniel Porter myslel i na kapličku 

V prosinci 2008 byl Millford darován fondu Classical American Homes Preservation Trust, který jej zodpovědně spravuje, protože Millford je v současné době Národní historickou památkou Spojených států amerických.


2. Oak Alley Plantation, Louisana

Další ze zachovalých plantáží najdeme o několik stovek kilometrů západněji, nedaleko města Vacherie v Louisaně. Na západním břehu řeky Mississippi se nachází krásná 250 metrů dlouhá alej dubů, která vám, pokud holdujete filmu, může připadat povědomá. Odehrává se tu část filmu Interview s upírem, ve kterém hraje Brad Pitt nebo Tom Cruise. Pokud vám to nic neříká, možná znáte Oak Alley z klipu k písni Deja vu od Beyoncé


Výtvarné ztvárnění Oak Alley, autorem je Američan Brad Thompson

Dům je opravdovým architektonickým skvostem. Stejně jako v případě Millfordu má i Oak Alley antické sloupy. Jenže mnohonásobně víc. Oak Alley má celkem 28 dórských sloupů, oproti 6 korintským z Millfordu. Dvacet osm sloupů krásně doplňuje dvacet osm dubů v aleji u domu.  


Jídelna Oak Alley je jednoduše dechberoucí 

Nejbohatší plantážník Jihu, otrokář a obchodník s cukrem François-Gabriel "Valcour" Aimé, známý díky svému nákladnému stylu života i jako Ludvík XIV. z Louisany nebo Cukrový král, zakoupil pozemky v Lousianě v roce 1830 s cílem vybudovat další plantáž, ovšem dlouho si je nenechal. Zamiloval se do plantáže jeho švagra Jacquese Telesphoreho Romana, a tak mu nabídl pozemky výměnou za jeho plantáž. Roman přijal a začal se na pozemcích realizovat. 


V této aleji točila Beyoncé svůj klip

V roce 1830 nechal postavit plantáž Bon Séjour, stavba byla za dohledu architekta Josepha Piliého, Romanova zetě, dokončena v roce 1839. Po smrti Jacquese T. Romana v roce 1848 převzala řízení nad podnikem jeho žena Celina. Bohužel, kvůli nedostatku zkušeností to dotáhla skoro až k bankrotu. Henri Roman, syn Celiny a Jacquese, převzal v roce 1859 řízení a pokusil se vyvést rodinný byznys z krize. 


Mapka areálu Oak Alley

Zpočátku to vypadalo, že se mu to i povede, jenže bylo to pouhé zdání. Během americké občanské války se plantáži nic nestalo, jenže ekonomické důsledky plynoucí z války byznys zcela položily. Doba se změnila. Po občanské válce nebylo již v Americe pro otroctví místo, a tak byl nucen Oak Alley prodat Johnu Armstrongovi za 32 800$. 

Cedule, která říká, že 28 dubů, které stojí v aleji, jsou pravděpodobně o 100 let starší než dům 

Dalšími vlastníky se stali v roce 1925 manželé Andrew a Josephine Stewartovi, kteří z plantáže udělali ranč. Byli posledními vlastníky, kteří v rezidenci žili. V dnešní době je možné Oak Alley navštívit, spravuje ji Oak Alley Foundation, která ji otevřela veřejnosti. 


1. Destrehan Plantation, Louisana

Lousiana je plná plantáží se zajímavým příběhem. Připadala vám Oak Alley příliš nudná? Pak mi dovolte, abych vám představil Destrehan, místo, kde se psala historie. 


Destrehan, místo, které zažilo Španělsko, Francii, Konfederaci a Spojené státy 

První zajímavost můžeme vidět už při pohledu na rok 1787, kdy se příběh Destrehanu začal psát. První majitel Robert Antoine Robin de Logny se rozhodl, že zkusí prorazit na trhu s indigem, a jelikož nevlastnil žádnou plantáž, najmul si tesaře Charlese Pacqueta, aby mu ji vybudoval. Podotýkám, bylo to v roce 1787, tedy v době, kdy Louisana ještě patřila Španělsku. Stavba byla dokončena o tři roky později a stala se jednou z nejstarších usedlostí v okolí řeky Mississippi. 


Slavná mramorová vana, údajně darovaná samotným Napoleonem 

Destrehan byl tedy postupem času součástí čtyř státních celků. Španělska, Francie (Vládce, který získal pro Francii Lousianu roku 1800, nebyl nikdo jiný než Napoleon Bonaparte, a to na základě Smlouvy ze San Ildefonso. Tato smlouva však byla držena v tajnosti. Louisiana formálně zůstávala pod španělskou vlajkou až do odevzdání moci Francouzům dne 30. listopadu 1803, jen tři týdny před postoupením území Spojeným státům americkým.), Destrehan zažil i Konfederované státy americké a samozřejmě Spojené státy americké. 


Mnoho párů si Destrehan vybralo jako místo svého svatebního obřadu 

Když v roce 1792 Robin de Logny zemřel, byla plantáž v aukci zakoupena jeho zetěm, Jeanem Noëlem Destréhanem, který měl s de Lognyho dcerou Marií celkem 14 dětí. Během doby, kdy mu Destrehan patřil, se stala další historicky významná událost. 


Ložnice v Destrehanu, kde údajně straší 

V roce 1811 vypuklo na východním břehu Mississippi největší povstání otroků v amerických dějinách – údajně šlo až o 500 otroků. Přestože se dala do pohybu taková masa nepříčetných otroků, oběti na straně bělochů byly pouze dvě. Během povstání otroci vypálili pět plantáží, vyzbrojeni byli především nářadím. Povstání bylo potlačeno a byly ustanoveny tři soudy ve třech různých místech, a to v New Orleans, St. John a právě v Destrehanu. Otrokáři se stali soudci a vynesli rozsudky smrti. Destrehanský proces byl zodpovědný za 18 z nich. Otroci byli popraveni a jejich hlavy otrokáři narazili na kopí pro výstrahu všem odvážným.

Portrét senátora Jeana N. Destréhana, jednoho z majitelů plantáže 

Destrehan poté změnil několikrát majitele, až bývalou plantáž koupila roku 1914 Mexican Petroleum Company, předchůdce American Oil Company. MPC v Destrehanu postavila rafinérii, kterou v roce 1959 AOC strhla a Destrehan začal chátrat. Velkou vinu na tom měli i hledači pokladů, kteří věřili, že známý francouzský pirát Jean Lafitte v domě ukryl svůj zlatý poklad. 
Na úpadku Destrehanu se chtěli přiživit i zloději, kteří se chtěli zmocnit mramorové vany, která byla údajně darem od samotného Napoleona. Šerif však krádež překazil. Dnes je Destrehan otevřený veřejnosti, spravuje jej nezisková organizace.


 
ZDROJE:
https://www.smashinglists.com/top-10-best-preserved-plantation-homes/
https://en.wikipedia.org/wiki/Plantation_complexes_in_the_Southern_United_States
https://www.audleytravel.com/usa/country-guides/plantation-homes-of-the-deep-south
https://theculturetrip.com/north-america/usa/articles/10-notable-southern-plantation-tours-in-the-united-states/
http://intelligenttravel.nationalgeographic.com/2016/02/01/the-plantation-every-american-should-visit/

Vojtěch Vávra

Vojtěch Vávra

Ambiciózní sprinter a začínající novinář se zálibou v historii, politice a vojenství. Obzvláště rád mám dějiny 20. a 21. století.

All articles of the author

“Pryč s pomníky Konfederace!” – zbaví se Amerika soch starých válečných hrdinů?

“Pryč s pomníky Konfederace!” – zbaví se Amerika soch starých válečných hrdinů?

Ondra Novotný , Další kolo bitvy o přepsání amerických dějin. Po konfederační vlajce došlo na pomníky a sochy. Co bude následovat pak?

Když jsme táhli Georgií aneb Generál Sherman, muž který vypálil Atlantu a Columbii

Když jsme táhli Georgií aneb Generál Sherman, muž který vypálil Atlantu a Columbii

Jan Korbel , Tažení unionistických vojsk generála Shermana Georgií a Karolínou odstartovalo v roce 1864 věk válečných konfliktů, ve kterých definitivně zmizel rozdíl mezi frontou a týlem, mezi vojáky a civilisty. Vítejte v pekle.

Velká steaková loupež a generál Wade Hampton

Velká steaková loupež a generál Wade Hampton

Jan Korbel , Největší krádež dobytka v moderních amerických dějinách provedlo konfederační jezdectvo pod velením generála Wada Hamptona.