Tankové eso Lafayette Pool a jeho Shermany

Tankové eso Lafayette Pool a jeho Shermany

Cesta divokého Texasana z Normandie na hranice Německa trvala jen 83 dnů. Během ní se seržant Pool stal jedním z nejúspěšnějších amerických tankistů a jeho Shermany pojmenované „In The Mood“ legendou.

Dolů

Jedním z největších tankových es americké armády za druhé světové války byl Lafayette G. Pool. I když jeho bojová kariéra tankisty trvala pouhých 83 dnů, dokázal za tuto dobu se svojí posádkou zničit 258 nepřátelských vozidel (z toho 12 tanků a samohybných děl), zlikvidovat přes 1000 německých vojáků a 250 jich vzít do zajetí. V 21 bojových nasazeních útočil vždy v čele a mnohokrát se svou osádkou unikli smrti jen o vlásek. Na nejvyšší americké vyznamenání - Medaili cti - byl navržen dvakrát, ale ani jednou ji neobdržel. Komise vždy usoudila, že jeho tank byl obsluhován společně celou posádkou.

Místo boxerského ringu zvolil tank

Lafayette G.Pool na snímku z roku 1949

Lafayette G.Pool se narodil 23.7.1919 v Odemu v Texasu, absolvoval střední školu v Taftu v roce 1938, následovalo studium na Katolické akademii, také graduoval. Následoval zápis na Texas A&I College, kde studoval Pool techniku, jenže ho to táhlo k vojsku. Podal nejdřív přihlášku k námořnictvu, ale kvůli problémům s očima nebyl přijat. Armádě to tolik nevadilo, tak mladý Lafayette 13. června 1941 nastoupil k základnímu výcviku v San Antoniu v Texasu, odkud byl převelen k nově se formující 3. obrněné divizi „Spearhead“ do Beauregardu v Louisianě.

Pool byl boxer na vysoké škole a v armádě se připojil k diviznímu „zlatému“ boxerskému týmu. Stal se oblastním šampionem ve své hmotnostní třídě a postoupil do národního šampionátu v Chicagu, Illinois na jaře 1942. Lafayette ale účast odřekl. Důvod byl jednoduchý, jeho divize dostala nové tanky M4 Sherman a Pool chtěl začít na M4 ihned trénovat své lidi. Tenhle 187 cm vysoký Texasan totiž své lidi cvičil sám a to velmi přísně. Vždy chtěl mít věci hotové co nejrychleji, správně a pečlivě. Nedbalé metody v údržbě, dělostřelbě, či řízení netoleroval. Požadoval od svých lidí ten nejlepší výkon a taky ho dostal.

Před plavbou do Anglie v září 1943, byl L.G.Pool povýšen do hodnosti Staff Sergeant. Byl také navržen do OCS ( Officer Candidate School ), ale odmítl do kurzu nastoupit. Nechtěl být důstojník a jak později sám říkal „ chtěl jsem mít jen nejlepší posádku tanku v divizi“.  Vášeň pro box ho ale neopustila, v roce 1944 během dislokace 3. obrněné v Británii dokonce změřil v exhibičním zápase síly s takovou hvězdou, jako byl šampion v těžké váze Joe Louis.

 In The Mood

Bojové vystoupení seržanta L.Poola začalo invazí do Francie. 3. obrněná divize se vylodila v červnu 1944 a on byl jako velitel tanku zařazen u 3. praporu 32. pluku. Jeho tank typu M4A1 s kanónem 75 mm a nápisem „In The Mood“ (podle jednoho z válečných hitů Glenna Millera) se mohl pochlubit nejlepší posádkou u pluku. 

Dobových snímků tanků „In The Mood“ se zachoval jen několik, tento je asi nejkvalitnější. Velitel tanku sgt.Pool zaujímá svou typickou pozici v otevřeném poklopu věže. Podle některých zdrojů Pool trpěl klaustrofobií…

Tvořili ji řidič Wilbert „Baby-Batole“ Richards (nejlepší řidič tanku u pluku, svého Shermana by zaparkoval i v centru New Yorku v odpolední špičce), kulometčík Bert „Schoolboy-Školák“ Close (teprve sedmnáctiletý klučina vykonával zároveň i funkci pomocného řidiče), nabíječ  Del „Jailbird-Kriminálník“ Boggs (k armádě se dostal tak, že mu soudce nabídl buď kriminál za neúmyslné zabití nebo službu v armádě) a střelec Willis „Groundhog-Svišť“ Oller (říkalo se o něm, že celou Francii viděl jen přes zaměřovač svého kanónu a Pool o něm rád tvrdil, že by s ním na 1500 metrů vystřelil komárovi oko). 

První Sherman zničil německý panzerfaust, druhý americká stíhačka

 I na tomto snímku by měl být Pool se svou osádkou

Poolova posádka se dostala do první bojové akce 29.6.1944 severně od St. Lô u vesničky Villiers-Fossard.  Tank byl zasažen panzerfaustem, ale celé posádce se podařilo vyváznout bez zranění. Druhý Sherman - tentokrát typ M4A1(76)W s novým výkonnějším 76mm kanónem, se stal domovem Poolovy posádky od 1. července do 17. srpna 1944. Při „čištění“ vesnice Fromental byl tank zasažen palbou vlastního hloubkového stíhače, letounu P-38 Lightning. Posádka musela silně poškozený tank opustit.

Souboj s osmaosmdesátkou

O tom, jak výkonnou měl Pool posádku a jak dobrým byl velitelem, vypovídá řada válečných historek. Přežití velmi často záleželo na rychlosti reakce na neočekávané situace, tak jako například při akci nedaleko Origny ve Francii. Stmívalo se a Poolův tank „In The Mood“ právě obdržel rádiem rozkaz k zastavení postupu a přenocování na pozici. Pool už otevíral ústa, aby vydal řidiči povel stop, když najednou zjistil, že se dívá přímo do hlavně německého 88 mm kanónu zamaskovaného v šeru před ním. Místo rozkazu k zastavení zařval do vysílačky „Střelec, pal!“  Oller nezaváhal ani vteřinu, vypálil a dělo zničil dřív než jeho obsluha stačila jakkoliv zareagovat.

Sherman M4A1(76)W ze sbírek vojenského muzea v Camp Blanding na Floridě

V zaměřovači Panter

Velice nebezpečným protivníkem amerických tanků byly nejnovější německé Pantery. Mezi Poolovy největší úspěchy patří například zničení tohoto německého tanku u Namuru na vzdálenost přesahující 1 km, ale ve francouzském městě Colombier přežila Poolova osádka jen s obrovskou dávkou štěstí. Sgt. Pool s četou tanků vjížděli rozptýleně do městečka. Poolův tank obezřetně projížděl v krytu domů, když pár metrů před něj najednou vyjel z boční ulice německý Panter. Střelec z Panteru první i druhou ranou minul (zřejmě z nervozity), Poolův střelec Cpl. Oller ovšem nikoliv. Hned první ránou zřejmě zasáhl munici a následný výbuch odtrhl Panteru věž od trupu. Ten den se Pool a jeho osádka znovu narodili. Z minimální vzdálenosti by byl zásah z kanonu německého Panteru pro jejich Sherman zcela jistě osudný.

Střetnutí v Colombier se stalo předmět zajímavé fanouškovské animace vytvořené v prostředí počítačové hry War Thunder

Třetí Sherman byl tím posledním

Třetí Sherman shodného typu s předchozím - M4A1(76)W se stal pro Poola posledním ve válce. Při pokusu o průlom Siegfriedovy linie jihozápadně od Cách (v městečku Munsterbusch) byl jeho tank 15. září 1944 zasažen útočícím Panterem. Těžce poškozený tank se Pool snažil dostat mimo palebný úhel Panteru, ale byl zasažen podruhé. Zásah srazil Sherman mimo vozovku a převrátil ho. L.G.Pool unikl z tanku velitelským poklopem, ale střepina z granátu Pantera mu zmasakrovala nohu takovým způsobem, že mu ji museli amputovat. O nohu přišel i jeho střelec Oller, zbytek posádky vyvázl nezraněn. "Dejte někdo bacha na můj tank", byla poslední Poolova poslední slova než upadl do bezvědomí. Pro Poola to byl konec bojové kariéry, ale v roce 1948 se ještě ke třetí obrněné vrátil jako instruktor mechaniků. 

Sgt.Pool a jeho osádka byli jednou z inspirací pro tvůrce amerického filmu Fury v hlavní roli s Bradem Pittem. Zajímavý dokument z natáčení se týká použité tankové techniky.

Třetí obrněná

3th Armored Division „Spearhead“ byla aktivována 15.dubna 1941 v Camp Beauregard , Louisiana. Její bojová cesta začala 9. července 1944 ve Francii. V boji o Saint Lo utrpěla těžké ztráty, ale pokračovala dále v čele bojujících jednotek po celou kampaň ve Francii. Její bojová cesta pak pokračovala dále přes Hurtgenský les, bitvu v Ardenách, překročení Siegfiedovy linie až po poslední boj, kterým byla bitva o Dessau. 3th armored division byla v boji plných 231 dní, s celkovým počtem 2540 padlých, 7331 zraněných, 95 nezvěstných a 139 zajatých. Divize ztratila více tanků v boji, než kterákoliv jiná divize US Army.

Historie 3. obrněné divize Spearhead ve 4 minutách.

Moody Molly

Poolův Sherman M4A1(76)W jsme zvolili jako předlohu pro další z triček značky DixieGear. Naše pin-up girl „Moody Molly“ (Náladová Molly) doplnila své apartní plavky v army stylu tankistickou přílbou US M1938 Tanker Helmet  a jako osobní zbraň zvolila samopal Thompson M1A1.

Limitovaná edice triček s Moody Molly a Shermanem Sgt.Poola už je beznadějně vyprodaná (na reedici třeba někdy dojde), ale v eshopu Dixie-Gear.cz si určitě každý fanda do vojenské techniky najde to své...

Příběh Lafayette G.Poola a jeho osádky tanku „In The Mood“ by si samozřejmě zasloužil podrobnější zpracování, takže nevylučujeme, že se k tomuto tématu na portálu Radiodixie.cz ještě někdy vrátíme. 

Zdroje:
http://www.3ad.org/world-war-ii/world-war-ii-heroes/
https://www.warhistoryonline.com/tag/lafayette-g-pool
https://crashmacduff.wordpress.com/tag/lafayette-g-pool/

Jan Korbel

Jan Korbel

Mám rád military a vojenskou historii. Nemám rád soudruhy odkudkoli a magory z ISIS. Jsem mladej kluk, jenom už trochu dlouho.

All articles of the author

Gun-trucky Orientu: Improvizace pro pouštní válčení

Gun-trucky Orientu: Improvizace pro pouštní válčení

Lukáš Visingr , Nejčastější „bojová vozidla“ v konfliktech na Blízkém a Středním Východě představují různé vyzbrojené úpravy užitkových a nákladních automobilů.

Izraelské Shermany: Tanková historie plná kontroverzí

Izraelské Shermany: Tanková historie plná kontroverzí

Lukáš Visingr , Americký tank M4 Sherman měl svého času kontroverzní pověst, pro židovský stát byl ovšem spolehlivým „tahounem“ jeho obrněných sil.

Seržant Kouma: Hrdina od řeky Naktong zničil stovky nepřátel svým tankem Pershing

Seržant Kouma: Hrdina od řeky Naktong zničil stovky nepřátel svým tankem Pershing

Tomáš Chalupa , Kanón, kulomet, granáty i osobní pistole M1911. Nekonečný příval útočících Severokorejců se nakonec podařilo zastavit.