Izraelské Shermany: Tanková historie plná kontroverzí

Izraelské Shermany: Tanková historie plná kontroverzí

Americký tank M4 Sherman měl svého času kontroverzní pověst, pro židovský stát byl ovšem spolehlivým „tahounem“ jeho obrněných sil.

Dolů

Americký tank M4 Sherman pomohl vybojovat americkým ozbrojeným silám vítězství ve druhé světové válce. Ovšem málokdo by si v roce 1945 dokázal představit, že jeho zdokonalené verze budou v barvách židovského státu porážet své protivníky ještě o třicet let později.

Vše pro obranu židovského státu

Americký tank M4 Sherman, který vznikl roku 1941, reprezentoval v celé druhé světové válce páteř amerických tankových jednotek. Byl pro US Army tím, čím byl T-34 pro Rudou armádu a PzKpfw IV pro Wehrmacht, jenže obliby svých protějšků zdaleka nedosáhl. Sherman vznikl coby vozidlo pro masovou výrobu ve válečných podmínkách, jeho konstrukce se vyznačovala několika slabinami a vadilo i enormní množství verzí (čtyři typy motorů, dva typy závěsů kol, čtyři typy hlavních zbraní), pro něž nebyly náhradní díly zaměnitelné, což pochopitelně hodně komplikovalo údržbu a opravy. 

Přesto měl tank Sherman velký podíl na vítězství USA, neboť (podobně jako T-34) mohl německé „panzery“ udolat prostě svým počtem, přestože zpravidla utrpěl nepříjemné ztráty. Celkově bylo zhotoveno bezmála 50 000 tanků tohoto typu, takže po válce se takřka na celém světě nalézaly spousty Shermanů, kterých se demobilizované armády chtěly rychle zbavit. Jejich stav sahal od dokonale funkčních po rezavý šrot. Ale i onen šrot se nakonec ukázal jako životně důležitý pro jednu zemi, jež si v poválečném světě teprve musela vybojovat právo na existenci. 

Americký Sherman ve druhé světové válce - scéna z filmu Fury

Nově vzniklá OSN sice schválila zrod židovského státu, jenž ale musel čelit tlaku arabských ozbrojenců a poté regulérnímu útoku armád arabských zemí, které byly daleko početnější a lépe vybavené. Obecně se proto očekávalo, že arabská letadla a tanky udělají s Židy takříkajíc „krátký proces“, ale Izrael zvládnul uhájit svou nezávislost a v úžasné krátké době vytvořit funkční ozbrojené síly včetně tankových jednotek. 

Do jejich výzbroje byl zařazen i kontroverzní, ale dostupný tank Sherman, který si v Izraeli kupodivu získal mnohem lepší pověst než ve druhé světové válce. Zjistilo se, že problematický Sherman má mimořádný modernizační potenciál a téměř neuvěřitelnou životnost.

Izraelský Sherman z tankového muzea v Latrunu

Ukradené i zakoupené obrněnce

Vzhledem k zoufalé situaci museli vojáci a nákupčí židovského státu vzít za vděk téměř vším, co vůbec bylo k dispozici. Jestliže nynější izraelskou vojenskou techniku charakterizuje důraz na kvalitativní převahu, pak na počátcích šlo prostě jenom o to, aby nějaké zbraně vůbec byly. Izraelci museli často pátrat na vrakovištích a kupovat i zastaralé veterány z nedávno skončené války proti mocnostem Osy, popřípadě dokonce ještě starší. 

Z vraků na britském šrotišti dokázali Izraelci smontovat své první tanky Sherman

Vůbec první tanky, jež se dostaly do výzbroje izraelské armády, tak byly opravdu skoro muzeální výrobky francouzských firem Renault a Hotchkiss, získané ve Francii a Jugoslávii. Sloužily u „Ruské roty“, jejíž členové se rekrutovali ze sovětských Židů a povětšinou neznali jiný jazyk než ruštinu, zatímco „Anglická rota“ zahrnovala muže hovořící jen anglicky. Vedle obrněných automobilů vlastnili dva tanky Cromwell (jeden vybavený dělem ráže 57 mm, druhý se 75mm dělem), které dva britští vojáci irského původu zkrátka ukradli ze základny v Haifě a odvezli židovské armádě. Poté se ovšem do rukou „Angličanů“ dostaly i první kusy tanku, jenž se později zařadil mezi nejvýznamnější vozidla v celé historii Izraele. 

Úplně první tank M4 Sherman rodící se izraelské armády dostal jméno „Tamar“

Povedlo se totiž získat první Shermany, byť ani v tomto případě to neproběhlo právě obvyklou cestou. Nebyly sice ukradeny, ale byly zakoupeny „pod rukou“, a to od britských vojáků hlídajících šrotiště s vyřazenou technikou. Ze součástí několika tanků se pak povedlo sestavit první funkční Sherman izraelské armády, jenž dostal (prý podle jména přítelkyně jednoho z mechaniků) název „Tamar“. Odpovídal provedení M4A2, takže měl litou korbu a 75mm kanon, který byl ovšem nefunkční, takže první izraelský Sherman by se vlastně ani nedal poslat do boje. Naštěstí se však brzy podařilo vestavět do obrněnce jiný kanon, který pohotoví izraelští nákupčí získali při cestách po světě.

Dvojice tanků Sherman izraelské armády během izraelské války o nezávislost

Mohlo by se vám také líbit

Izrael mohl mít i německé tanky

Izraelci totiž kupovali i tanky Sherman ze skladů americké armády v Itálii a na Filipínách, kde jich stovky kusů čekaly na sešrotování. Většina těchto tanků byla záměrně „demilitarizována“ prostřednictvím provrtání hlavní, ale naštěstí se dařilo získávat i samotná děla, a tak mohly do služeb izraelské armády vstoupit další exempláře. 

Vedle onoho prvního tanku M4A2 „Tamar“ jsou zdokumentovány nejméně tři další obrněnce provozované v roce 1948, a sice další M4A2 jménem „Meir“ a dva tanky verze M4(105) nazvané „Ruth II“ a „Ada“. Jak naznačuje i název varianty, jednalo se o vozidla nesoucí původně 105mm houfnice, jenže kvůli výše zmíněnému provrtání hlavní bylo třeba instalovat jiné zbraně. Ironií osudu se následně do těchto obrněnců dostaly kanony německé výroby, a to od společnosti Krupp. Někde se uvádí, že šlo o děla ráže 75 mm z druhé světové války, ale některé zdroje mluví dokonce o 77mm kanonech užívaných v první světové válce! 

Tanky M4 Sherman izraelské armády na přehlídce někdy počátkem 50. let

A aby nebylo těch historických paradoxů dost, lze zmínit fakt, že tehdy chybělo zřejmě pouze málo k tomu, aby Izraelci zařadili do svých služeb i kompletní německé tanky. Jak známo, mezi nemnoho států, které v utajení poskytovaly Izraeli vojenskou techniku k obraně jeho nezávislosti, patřilo Československo, odkud izraelští vojáci získali mj. své první bojové letouny, rozsáhlé zásilky pěchotních zbraní a výcvik pro letce a pěšáky. 

Poněkud méně známý je však fakt, že tu absolvovali výcvik izraelští tankisté a že zde židovský stát poptával i obrněná vozidla. Nalézaly se zde totiž desítky tanků PzKpfw IV i skvělých PzKpfw V Panther a samohybných děl StuG III. Československá vláda za ně ale chtěla přemrštěné ceny a Izraelci je nakonec oželeli. Paradoxy tím však pořád nekončily, neboť obrněnce PzKpfw IV a StuG III později ČSR prodala Sýrii, která je použila proti Izraeli.

Ex-československé Panthery se židovskými posádkami? Chybělo jen málo...

Modernizovaný Super Sherman

Německé tanky se tedy nakonec v izraelské armádě neobjevily, ovšem těch několik Shermanů se stačilo zapojit do bojů s Egypťany a Syřany na samém konci války o nezávislost. V té době zajisté nikdo netušil, že je to jen začátek dlouhé a slavné kariéry amerického tanku v izraelské armádě. Právě ohromné a dostupné přebytky Shermanů totiž vedly k tomu, že se z tohoto typu stal nejdůležitější izraelský tank 50. let. 

Izraelský Sherman v bojové akci - rok 1956, operace Kadesh (válka o Suez)

Jejich počet v armádě židovského státu narostl zhruba na tři stovky kusů, z nichž velkou část prodala Francie, ale Izrael zanedlouho narazil na stejný problém, který trápil již Američany a Brity ve druhé světové válce. Šlo o velkou pestrost verzí amerického tanku, které se lišily, jak bylo již zmíněno, konstrukcí korby a závěsů, motorem či výzbrojí. Navíc Shermany pochopitelně stárly, jejich palebná síla již nestačila a nevyhovovaly ani benzinové motory. 

M50 Super Sherman ze sbírek tankového muzea IDF v Latrunu

Ve spolupráci s Francií proto Izrael zahájil program Super Sherman, ze kterého vzešly tanky označované M50. Část z nich obdržela nový dieselový agregát Cummins a do všech se namontoval francouzský 75mm kanon CN 75-50. Historie tu opět ukázala smysl pro ironii, protože tato zbraň vznikla vývojem německého děla KwK 42 L/70, které pocházelo z tanku Panther. Tanky M50 byly úspěšně nasazeny v suezském konfliktu v roce 1956, ovšem po něm byla zahájena další fáze programu Super Sherman. 

Protivníkům velice nebezpečný M51 Isherman na záběru ze šestidenní války v roce 1967

Vzniklo provedení M51, nazývané též Isherman (Israeli Sherman) a vyzbrojené 105mm kanonem CN 105 F1, který ničil i daleko modernější tanky sovětské výroby, což se ukázalo roku 1967 v šestidenní válce. Izrael nasadil tato vozidla dokonce ještě ve válce na svátek Jom Kippur v roce 1973! Kromě toho se pak stal Sherman základem pro množství pomocných vozidel izraelské armády, z nichž některá odešla do výslužby teprve nedávno. Ale to už je zase jiný příběh.

Ishermany M51 byly úspěšně bojově nasazeny ještě v roce 1973

Poznámka k titulní fotografii: Na krásném akčním snímku je zachycen tank Sherman M60, vyzbrojený dělem HVMS (High-Velocity Medium Support) ráže 60 mm. Izraelská armáda tyto tanky nikdy neprovozovala, ale Izrael dodal okolo 100 kusů do Chile, když udržoval dobré vztahy s Pinochetovým režimem. Chilská armáda je vyřadila až v roce 1989.

Prameny: IDF, Israeli-Weapons.com, idf-armor.blogspot.cz

Lukáš Visingr

Lukáš Visingr

Vojenský a bezpečnostní analytik, publicista, konzervativní vlastenec, sionista a milovník života, který chce vidět smrt politické korektnosti.

Všechny články autora

Americký výsadkář v ruském tanku v bitvě o Berlín: Neuvěřitelný příběh seržanta Josepha Beyrleho.

Americký výsadkář v ruském tanku v bitvě o Berlín: Neuvěřitelný příběh seržanta Josepha Beyrleho.

Tomáš Chalupa , Z Normandie přes zajatecký tábor až k Berlínu. Z amerického výsadkáře tankistou Rudé armády.

Rough Rider na pláži Utah: V 56 letech v první vlně invaze do Normandie

Rough Rider na pláži Utah: V 56 letech v první vlně invaze do Normandie

Jan Korbel , Syn 26.prezidenta USA brig.gen.Theodore Roosevelt Jr. svému tátovi na pláži Utah ostudu rozhodně neudělal.

Železná srdce: Hanební pancharti v tanku Sherman.

Železná srdce: Hanební pancharti v tanku Sherman.

Jan Korbel , Blíží se konec 2. světové války a Němci se bez boje vzdávají. Pche, tak na to zapomeňte a skočte si do kina na Železná srdce. Všechno totiž bylo trochu jinak. Tank Fury o tom ví své.