Bizarní americké „gun-trucky“ v Iráku

Bizarní americké „gun-trucky“ v Iráku

Asymetrický konflikt v Iráku vedl k velkým ztrátám automobilů US Army. Američané reagovali výrobou improvizovaných obrněnců.

Dolů

Začíná konflikt „všech proti všem“

Již záhy po americké invazi do Iráku a svržení režimu Saddáma Husajna se původní představy o dalším vývoji země ukázaly jako nereálně optimistické. Místo uklidnění se rozpoutaly střety nejrůznějších stran, milicí, kmenů, klanů či gangů „všech proti všem“ a samozřejmě také proti zahraničním vojákům. Mnoho amerických vojáků zemřelo nebo utrpělo zranění při útocích na armádní automobily, jejichž většina nebyla konstruována k provozu v zónách boje.

Klasickým příkladem může být legendární terénní vůz HMMWV (Humvee), který vznikl ještě za studené války s plánovaným nasazením v symetrickém konfliktu s jasně oddělenou frontou a týlem. A jakožto vůz bez pancéřování byl pochopitelně určený převážně pro týlovou službu. Naneštěstí v asymetrické válce, jaká se rozpoutala v Iráku, nemají pojmy „fronta“ a „týl“ mnoho smyslu, protože se bojuje prostě všude. 

Stejně jako Humvee zaznamenávaly ztráty i další typy vozidel, zejména různé těžší nákladní automobily. Americká armáda musela reagovat. Záhy proto byly objednány standardizované sady pancéřování ASK (Armor Survivability Kit), díky nimž mohl vzrůst stupeň odolnosti běžných vozidel, začaly se ve větší míře nakupovat pancéřované verze vozidel HMMWV a posléze i speciální obrněné automobily kategorie MRAP (Mine-Resistant Ambush Protected).

Američtí vojáci však museli nějak překonat nejhorší období, než se k nim všechny nové vymoženosti v dostatečném množství dostaly. A proto se dostala ke slovu jejich vynalézavost, která vedla ke vzniku technicky zajímavých improvizací, jež zaručeně pomohly zachránit životy a zdraví stovek a tisíců mužů a žen.

Vznik provizorně pancéřovaných (a eventuálně rovněž ozbrojených) automobilů pochopitelně není něco, co začalo v Iráku v roce 2004. Už během konfliktů v Koreji a Indočíně se podobná technika objevovala u Američanů a Francouzů a posléze byly rozmanité přestavby automobilů užívány v mnoha konfliktech ve třetím světě, což koneckonců trvá dodnes.

Konflikt v Iráku se ale nepochybně řadí k těm, které znamenaly jedno z nejrozsáhlejších nasazení takové techniky v městském boji. Zdaleka nejčastějším předmětem úprav se staly vozy HMMWV, kromě nich to byla zejména různá střední nákladní auta, ale vyskytly se také přestavby těžších automobilů a několik opravdových kuriozit.

Pokud jde o materiál a postupy užívané při stavbě takovýchto vozidel, jimž se obecně přezdívá „gun-trucky“, byly v podstatě stejné bez ohledu na typ. Coby materiál se nejčastěji užívaly ocelové desky rozmanitého původu, mj. z dopravních kontejnerů nebo z rozřezaných karosérií vyřazených vozidel. Navíc americká armáda kupovala přímo pro tyto účely pláty švédské pancéřové oceli ARMOX a HARDOX. Desky (bez ohledu na původ) se pak připojovaly ke karosériím vozů tak, aby chránily jejich osádku, motor, palivové nádrže, zavěšení kol apod.

Coby ochrana proti munici malých ráží a střepinám se uplatňovaly dřevěné či překližkové desky pobité plechem, občas se vyskytly i desky z plastu a kovové rošty. Kromě zvýšení odolnosti se na vozidlech objevila i střeliště pro kulomety a automatické granátomety. Ale jelikož platí, že obraz sdělí víc než tisíc slov, lepší představu o provizorních obrněncích si jistě uděláte z fotografií několika zajímavých exemplářů.

Typická podoba „gun-trucku“ na bázi automobilu HMMWV základní verze M998. Vozidlo je opatřeno pancéřovými deskami, které vytvářejí ochranu prostoru vojáků až do úrovně řidičské budky. Pancíř vytváří rovněž provizorní dveře u prostoru řidiče a spolujezdce a vozidlo nese i střeliště pro těžký kulomet Browning M2HB ráže 12,7 mm.

Běžným základem pro přestavby byly i nákladní automobily řady M939 s nosností 5 tun. Tato fotografie vyobrazuje valníkové vozidlo typu M923A1 s pancéřováním korby i řidičské budky a se střelišti pro hned čtyři zbraně. Na budce se nachází 12,7mm kulomet M2HB a na korbě je dvojice 7,62mm kulometů M240B a 40mm granátomet Mk 19.

Kromě řadových jednotek US Army se „gun-trucky“ objevily také u speciálních jednotek, což ukazuje např. tento exemplář nákladního vozu M925A1 od 5. skupiny zvláštních sil. Můžeme si na něm povšimnout nejen přídavného pancíře řidičské kabiny a střeliště pro kulomet M2HB kalibru 12,7 mm, ale i nezvyklého zesíleného nárazníku.

Obrněné improvizace byly vytvořeny i na bázi osmikolových nákladních automobilů HEMTT od firmy Oshkosh. Na nákladové plošině tohoto exempláře byla postavena jakási pancéřovaná „věž“ umožňující střelbu do všech směrů. Lze usoudit, že takto modifikované vozidlo sloužilo jako prostředek pro hlídkování v nebezpečných zónách.

Vůbec největší „gun-truck“ zaznamenaný v Iráku vznikl jako konverze automobilu PLS, který vychází z osmikolového HEMTT, má ovšem o dvě kola více a paletovou plošinu. Na tu vojáci instalovali obrněnou zastřešenou nástavbu s lafetami pro těžké kulomety M2HB ráže 12,7 mm a automatické granátomety Mk 19 ráže 40 mm.

Mezi méně známé dopravní prostředky americké armády patří soupravy HETS, z nichž každá obsahuje osmikolový tahač M1070 a sedlový návěs M1000. Právě tahače M1070 se také staly předmětem konverzí na „gun-trucky“. Tento exemplář dostal krabicovitou obrněnou nástavbu se dvěma lafetami pro 12,7mm kulomety Browning M2HB.

Důležitou součást logistiky americké armády v Iráku reprezentovaly těžké nákladní vozy řady M915, fungující jako tahače, sklápěče či domíchávače betonu. Některé z nich rovněž obdržely pancíř a zbraně. Zde vidíme tahač M915A1 s nástavbou, jejíž základ tvoří části přívěsu M101, a se střelištěm pro populární 12,7mm kulomet M2HB.

K největším kuriozitám mezi provizorními obrněnci US Army patří přestavby sklápěčů. Jejich korby totiž už samy o sobě nabízely poměrně slušnou ochranu, a tak se k tomuto účelu vlastně ideálně hodily. Snímek zobrazuje vojenský sklápěč M817, jehož korba se změnila v obrněnou zastřešenou nástavbu pro dopravu hlídkujících vojáků.

Zcela jistě nejkurióznější „gun-truck“ vůbec byl zkonstruován na bázi automobilu řady M809, na jehož podvozek byla usazena celá korba pásového obrněného transportéru M113. Do korby byla vyříznuta okna, z původního auta je kromě podvozku vidět jen kapota motoru. Není však známo, zda groteskní „hybrid“ někdy opravdu vyjel do boje.

Kromě vojenských automobilů zasáhly do bojů v Iráku také vozy soukromých bezpečnostních firem (tzv. kontraktorů), které byly mnohdy opatřeny i improvizovaným pancířem a zbraněmi. Fotografie ukazuje dva užitkové automobily Ford F-350 s vyvýšenými obrněnými střelišti, jež sloužila pro kontraktory s puškami či lehkými kulomety.

Výklad zkratkových názvů automobilů:
HEMTT = Heavy Expanded Mobility Tactical Truck
HETS = Heavy Equipment Transport System
HMMWV = High Mobility Multipurpose Wheeled Vehicle
PLS = Palletized Load System

Prameny: US Army, ATM, Střelecká revue

Lukáš Visingr

Lukáš Visingr

Vojenský a bezpečnostní analytik, publicista, konzervativní vlastenec, sionista a milovník života, který chce vidět smrt politické korektnosti.

All articles of the author

Americký výsadkář v ruském tanku v bitvě o Berlín: Neuvěřitelný příběh seržanta Josepha Beyrleho.

Americký výsadkář v ruském tanku v bitvě o Berlín: Neuvěřitelný příběh seržanta Josepha Beyrleho.

Tomáš Chalupa , Z Normandie přes zajatecký tábor až k Berlínu. Z amerického výsadkáře tankistou Rudé armády.

Rudolph Salvermoser: Elitní tankista chránil Hitlera, bojoval na východě i západě a nakonec se vrátil do rodného New Jersey

Rudolph Salvermoser: Elitní tankista chránil Hitlera, bojoval na východě i západě a nakonec se vrátil do rodného New Jersey

Tomáš Chalupa , Příběh zřejmě jediného rodilého Američana, který aktivně bojoval v armádě Třetí říše a to jak proti Rusům, tak proti svým krajanům. Osud ho z elitní divize Großdeutschland nakonec zavál až do řad US Army.

Zero na mušce Coltu: Jak sestřelit stíhačku pistolí ráže .45

Zero na mušce Coltu: Jak sestřelit stíhačku pistolí ráže .45

Jan Korbel , Opravdu se v roce 1943 povedlo americkému pilotovi sestřelit japonské Zero Coltem 1911 nebo je to jen vymyšlená bláznivá historka? A šturmovik trefený kanonem tanku Tiger?