Nové modely Harley-Davidson 2016: Víc temnoty a ještě víc výkonu

Nové modely Harley-Davidson 2016: Víc temnoty a ještě víc výkonu

Nové Dark Custom Sportstery, Fatboy a Softail s motory Screamin Eagle a nová Road Glide Ultra.

Dolů

Hovořit o nějakých převratných změnách v souvislosti s Harley-Davidsonem by bylo poněkud přehnané. Není žádná další motocyklová značka na světě, která by se tak držela tradic a stavěla na nich, jako právě HD. Přesto tu nějaké změny jsou. Výrobce je shrnuje stručně – Ještě temnější a mnohem výkonnější. 

Dovychytaný Street 750 konečně brzdí 

Po vlně kritiky na tento nejmenší HD vyráběný v Indii společnost zapracovala především na tom, co „tlouklo do očí“. Trčící barevné kabelové svazky zmizely, plasty a vše ostatní by již nemělo drnčet a pevně drží na svém místě. Pozitivních změn by u modelu Street 750 měla doznat také účinnost předních brzd. Upravena byla i tuhost zadního pérování s větší možností nastavení. Vše ostatní se při loňské premiéře zadařilo a tak zůstává zachované. 

Takhle měl indický pidiharyk vypadat od začátku. Ale lepší pozdě než nikdy...

Vstupenkou mezi velké kluky jsou Sportstery 883

Nový 883 Iron ve stylu Dark Custom má stejně jako větší dvanáctistovkový bráška Forty-Eight hrozivější a drsnější vzhled a to především díky široké přední pneumatice. Retro styl obou je inspirován „boberry“ z let dávno minulých. Výrazně by se měly zlepšit i jízdní vlastnosti díky 49mm přední vidlici, lehčím kolům a především vylepšenému zadnímu odpružení. Všechny uvedené změny jsou zaměřeny na příjemnější posez jezdce a jeho pohodlí při jízdě. To vše platí i pro druhý z nejmenších Sportsterů, model Super Low.

883 Iron ve stylu Dark Custom

Sportster 1200 na novém odpružení

Podobných změn za stejným účelem, tedy zvýšení požitku z jízdy a zmenšení námahy, se dočkal též vyšší model Sportster 1200.  Zde bylo zcela změněno přední i zadní odpružení. Zcela revoluční je vnitřní uspořádání tohoto pérování. Progresivní a snadno přestavitelné pružiny vzadu a kompletně nastavitelné přední vidlice vedou k značnému zlepšení ovládání motocyklu, rychlejší reakci pérování při menších nerovnostech a tím i ke zlepšení adheze pneumatik.  Velkým pozitivem pro jízdní komfort by mělo být nově tvarované sedlo z kvalitních materiálů. 

Větší z temných sourozenců - Forty-Eight

V edici Dark Custom nabízený Forty-Eight vypadá opravdu výhružně, kromě něj si můžete silnějšího Sportstera pořídit ještě ve třech dalších modifikacích, ze kterých jednoznačně vyčnívá Seventy-Two hrdě navazující na tradici klasických chopperů z let sedmdesátých.

Back to Seventies - Sportster 1200 Seventy-Two

Výrazných změn doznala i řada Softail

Motocykly byly osazeny výkonnějšími motory High Output Twin Cam 103, doplněné elektronickým ovládáním škrtící klapky, které umožnilo použití elektronického tempomatu. Z této řady vyčnívá především model Heritage Softail Classic, který je jedinečným spojením moderní techniky s nostalgickým vhledem podtrženým postranními koženými brašnami.

Heritage Softail Classic - přímá konkurence Indianu Chief Vintage

Série S - trhači pneumatik s motory Screamin Eagle

Nejvýkonnější cruiserová řada v historii je dle prohlášení společnosti Harley-Davidson připravena pro ty, co si připlatí. Dvojice trhačů pneumatik Fat Boy S a Softail Slim S byla osazena motory  Screamin Eagle Twin Cam 110, dříve používanými pouze u modelové řady CVO (jednotlivě vyráběné motocykly ze speciální edice). 

Army look nového Softailu Slim S je velice povedený. A navíc pojede jak sviňa.

Zcela jedinečným strojem z této řady je Softail Slim S v barvě Olive Gold Denim oblečený do „army“ stylu jako vzpomínka na stroje z poválečného období, které místo na frontě skončily v rukách jezdců po celých Spojených státech. Značná část z nich byla odstrojena a upravena do chlapáckého stylu bobber.   

Road Glide Ultra – nástupce legendární Tour Glide

Nejvyšší modelovou řadou Harley-Davidson jsou touringy. Zde vládne po dlouhá léta model Electra Glide. Ten byl revolučně inovován v modelové řadě 2015 (vodou chlazené hlavy válců). Pro příští rok byl doplněn modelem Road Glide Ultra, který je vzpomínkou na kdysi vyráběnou řadu Tour Glide a navazuje na její skvělé vlastnosti. Road Glide Ultra nabízí se svou širokou přední kapotáží výbornou aerodynamiku. Společně s ergonomií vytvářejí obrovský jízdní komfort pro jezdce i spolujezdce. Stejně jako Electra Glide je i tento model osazen výkonným motorem Twin-Cooled High Output Twin Cam 103.  

Nový model Road Glide Ultra v typicky americkém prostředí

Zajímavostí jistě je, že většina úprav, které společnost Harley-Davidson na svých strojích provádí, vycházejí z jedinečného projektu Rushmore, který firma zahájila před dvěma lety. Jedná se vlastně o přímé zapojení majitelů a zákazníků Harley-Davidsonu do vývoje a úprav motocyklů dle jejich podnětů a přání. 

Králem testovacích jízd můžete být i vy

A aby Harley-Davidson přitáhl i co nejvíce nových zákazníků, vyhlásil pro letošní rok jedinečnou soutěž nazvanou Král testovacích jízd (The King of All Test Riders) do které se může zapojit i každý z vás. Výherce získá placenou cestu do rodiště motocyklů HD, tedy do Milwaukee v USA, kde mu bude dle vlastních přání zdarma sestaven motocykl z řady Dark Custom dle návrhu hlavního designéra HD Daise Nagaa. Aby nedělal na novém haryku ostudu, bude opět zcela zdarma oblečen do kolekce Black Label. 

A co pro to musíte udělat? Přihlásit se na www.h-d.com/testride k některé z promo jízd nejblíž vašemu bydlišti a pak se svézt na některém z předváděcích motocyklů. Snadné ne? Tak hodně štěstí! 

Fotografie: www.harley-davidson.com


Petr Brábník

Petr Brábník

Jsem patriot, nacionalista a rebel. Mám rád motocykly s karburátorama, holky bez silikonu, pivo s pěnou a muziku naživo.

All articles of the author

Ford F-series Harley Davidson: Trucky s duší chopperu

Ford F-series Harley Davidson: Trucky s duší chopperu

Vojta Dobeš , Nic není pro americké silnice tak typické jako pickupy a choppery. Dejte je dohromady, a vznikne esence Ameriky. Třeba jako pickupy Ford Harley Davidson.

Indian Chief Vintage: Ocvokované sedlo a kožené brašny

Indian Chief Vintage: Ocvokované sedlo a kožené brašny

Petr Brábník , Ještě víc staré dobré Ameriky! Představujeme další kousek z modelové řady motocyklů Indian Chief.

Mnohoválce na dvou kolech

Mnohoválce na dvou kolech

Vojta Dobeš , Motorka s osmiválcem. Dokonce s velkým americkým osmiválcem z velkého amerického auta. To zní jako šílenost, kterou si postaví maniak doma v garáži. Jenomže ono existuje několik firem, které to staví...