Mnohoválce na dvou kolech

Mnohoválce na dvou kolech

Motorka s osmiválcem. Dokonce s velkým americkým osmiválcem z velkého amerického auta. To zní jako šílenost, kterou si postaví maniak doma v garáži. Jenomže ono existuje několik firem, které to staví...

Dolů

Řekněme, že jste tak trochu šílenec. Nebo vlastně hodně šílenec. Baví vás silné motorky, ale o nějaké uječené silničce nechcete ani slyšet, turbo je pro vás sprosté slovo a vlastě doopravdy uznáváte jen pořádné chlapské choppery. Jenomže už jste dospěli k tomu, že dva válce jsou poněkud málo a tři, které nabízí britský Triumph, nejsou zase o tolik lepší. Chcete víc. A protože máte rádi velké a hlučné americké věci, chcete o hodně víc. Třeba... osm!

Šest válců v Hondě CBX? Motorka je to krásná, ale kdyby to byla V6 aspoň...

Příčetný evropský člověk by předpokládal, že touha po takovéhle motorce je něco, co nejlépe řeší vhodná psychofarmaka a nebo, když se s tak šílenou myšlenkou smíříte, měsíce a roky strávené v garáži. Americký člověk však ví, že za peníze se dá koupit nejen v Praze dům, ale i skoro všechno ostatní, včetně osmiválcové motorky. Kdo vám ale něco takového postaví? Udělali jsme malý seznam!

Boss Hoss

O téhle stvůře už jsme jednou psali. Pro mnoho lidí představuje synonymum osmiválcové motorky, a v téhle hře se pohybuje asi nejdéle a své ďábelské stroje staví dost možná nejlépe v oboru. Pod kapotou, tedy vlastně pod nádrží, můžete mít jeden z celé řady osmiválcových motorů, od klasických smallblocků o objemu 5,7 litru přes osmilitrové bigblocky i nejmodernější osmiválec Chevy LS o 6,2 litrech.

Olson's

Pokud je pro vás small block od Chevroletu příliš velká tuctovka, můžete si pořídit něco klasičtějšího. Firma Olson's o sobě nedává příliš vědět, ale mluví za ní činy - očividně totiž postavili nejméně jednu motorku s osmiválcovým motorem Ford Flathead, proslaveným zejména v hotrodech, a dokonce jednu s Flatheadem V12 z Lincolnu Zephyr. Chcete také jednu? Zavolejte jim, určitě vám jí postaví! Informace najdete na jejich skromném webu a o něco živějším Facebooku.

Sabertooth Motorcycles

Dáváte přednost osmiválcům od Fordu před Chevrolety, ale zajímalo by vás něco modernějšího než zrovna prastarý a relativně slabý Flathead? S odpovědí přišla před deseti lety firma Sabertooth Motorcycles. Její nabídka je velmi podobná tomu, co staví Boss Hoss Motorcycles, jen s tím rozdílem, že všechny motory jsou od Fordu. Nabídka začíná klasickým small blockem o 302 kubických palcích, pokračuje hliníkovou verzí sedmilitrového bigblocku 427 a můžete mít i moderní hliníkové OHC motory, známé z minulé generace Mustangu. A pokud jste vážně totální šílenci, můžete mít i motor dvakrát oturbený...

Barbarian V8 Motorcycles

Člověka ani nepřekvapí, že jedinou zemí kromě USA, kde se vyrábí osmiválcové motorky, je Austrálie. Ostatně co jiného čekat od země, kde museli pro diváky na automobilových závodech stanovit limit 36 piv za den, protože se očividně našli jedinci, kteří chtěli vypít víc. Pro našince bude patrně zajímavější objednat si některou z amerických alternativ, ale je dobré vědět, že kdybyste se někdy ocitli na opačné straně světa, neocitnete se v situaci, kdy si nemůžete koupit osmiválcovou motorku. Barbarian V8 dávají přednost agregátům od Chevroletu a jejich výtvory pohání osvědčený 350 cui small block.

Dodge Tomahawk

To nejlepší, nejšílenější a také nejdražší nakonec. Dodge Tomahawk byl původně koncept, který uchvátil svět před více než desetiletím - v roce 2003, kdy byl představen na autosalonu v Detroitu. Futuristická "motorka" měla ve skutečnosti čtyři kola s komplikovaným zavěšením, a především desetiválcový motor z Dodge Viper. O sériové produkci se toho mnoho neví, ale jeden čas byly Tomahawky nabízeny za $555,000 prostřednictvím katalogu firmy Neiman-Marcus. Neměly schválení k silničnímu provozu a prodávaly se jako "pojízdné skulptury", ale přesto se prý našlo až 9 kupců. Třeba by vám některý z nich tu svoji prodal...

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora

„Osedlej bobra!“ aneb Unikátní porovnání trojice Scoutů od Indianu

„Osedlej bobra!“ aneb Unikátní porovnání trojice Scoutů od Indianu

Petr Brábník , Indian Scout Bobber hýbe motocyklovým světem. Jako první v ČR jsme měli možnost tuhle žhavou novinku porovnat s ostatními Scouty.

10 motorkářských filmů, které musíte vidět

10 motorkářských filmů, které musíte vidět

Štěpán Šnajdar , Varování: Zhlédnutí těchto filmů způsobuje nadměrný růst plnovousu a chlupů na prsou, jakož i intenzivní nutkání ke koupi koženého oblečení a amerického motocyklu!

Auta, která změnila americký, ehmm, způsob rozmnožování

Auta, která změnila americký, ehmm, způsob rozmnožování

Vojta Dobeš , Říká se, že velká část dnešních Američanů byla počata na zadním sedadle auta. A nejspíš je to pravda. Automobil totiž ovlivnil veškerý život Ameriky, ten intimní nevyjímaje.