Motorkář, countryový písničkář i rocker Míša Leicht o výletech COP do zahraničí, o šikaně od bolševika a vysněné motorce

Motorkář, countryový písničkář i rocker Míša Leicht o výletech COP do zahraničí, o šikaně od bolševika a vysněné motorce

Vedl své talentované děti k umění? Jaký má názor na komunisty? Jaký bude mít playlist, na který se můžete těšit 27.8. v teplickém KNAKu i na livestreamu Dixie On the Road Vol.4? Více v rozhovoru.


Dolů

Sympaťák, muzikant, moderátor celé Dixie On the Road 2020 a náš kamarád Míša Leicht vystoupí 27.srpna v teplickym klubu KNAK. Pokud nemůžete dorazit na koncert, tak nezoufejte. V přímém přenosu sledujte Míšův osobitý projev online ZDE

Míšu se nám při jeho nabitém programu koncertů podařilo odchytit až při relaxování v divočině, abychom ho trochu vyzpovídali.

Moderuješ celou koncertní sérii Dixie on the Road. To ale není tvůj jediný moderátorský počin, že ne?

ML: Mám toho víc. Moderuji ještě několik festivalů a každé pondělí svůj pořad
na Rádiu Samson.

Byl jsi někdy ve Státech? Je nějaké místo v Americe, kam by ses rád podíval a kde jsi ještě nebyl?

ML: V roce 2000 jsem projel sedm států, pobyl jsem chvíli v Nashville, Memphisu nebo St. Louis. Chtěl bych samozřejmě z Ameriky vidět mnohem víc.

Nemohl jsem si nevšimnout, že jsi velký milovník motocyklů. Jaké máš ustájené a máš nějakou vysněnou?

ML: Mám toho hodně. Celkem jsem si splnil dost snů, ale možná časem ještě sbírku doplním o nějakého „Angličana“.

Míšu se nám podařilo "zneužít" i jako modela, když jsme uváděli na trh novou letošní jarní kolekci triček DixieGear. Motiv Country Boys Can Survive mu vyloženě sednul.

Jaké žánry si pustíš, když chceš relaxovat? Máš nějaké oblíbené kapely, které ti nevadí slyšet po stopadesátésedmé?

ML: Jde to ve vlnách. Mám různá období, kdy mě drží určitý žánr
(art rock, heavy metal, jižárna, Blues, Zappa, newgrass, bluegrass westernswing, atd.) Těch kapel, co neomrzí je samozřejmě spousta. To bych asi jen tak nevyjmenoval.

Netřeba zmiňovat, že máš za více než 40 let COPu nakoncertováno až až. Po revoluci jste hojně jezdili i po Evropě. Uvízla ti v paměti nějaká vtipná historka během těch prvních tour venku?

ML: Když jsme jeli poprvé šňůru po Anglii, náš manager Matt D. usoudil, že by nám měl trochu srazit hřebínek. Ráno nás hezky oblečené a vyfešákované odvezl v Manchesteru před ohromnej obchoďák a že "otevřete futrál, hrajte jak nejlíp umíte a já pro vás ve dvě přijedu". Málem jsme se v první hodině propadli do hlubin zeměkoule, ale s přibývajícím odehraným časem a množstvím poslouchajících, vhazujících drobné a kupujících naše CD pocit trapnosti opadl. Vydělali jsme tenkrát asi sto liber, domluvili kontrakty na další hraní, získali novou zkušenost a další dávku nezbytné pokory... Na turné po UK jsme pak jezdili dalších pět let, někdy i dvakrát do roka.

Zakladatel a umělecký vedoucí zcestovalé a čtyřmi dekádami prověřené bluegrassové formace COP, Miroslav “Míša” Leicht, vystoupí v rámci koncertní série Dixie On The Road! S kapelou COP obdržel v roce 2000 žánrovou cenu Akademie populární hudby v oblasti folk a country. Celou letošní sérii Dixie On The Road provází diváky v klubu i u monitorů na livestreamu jako moderátor. Tentokrát stane na pódium i s kytarou a doprovodem.

Hrál jsi od útlého mládí muziku s americkými kořeny. To za komunistů nemohlo zůstat bez povšimnutí. Zažil jsi nějakou formu represe kvůli hudbě, kterou hraješ?

ML: Už jsem to mnohokrát popsal (nejobšírněji asi pro „Paměť národa“). Perzekuce a represe ve formě neustálých zákazů činnosti, výslechů na stb, vyhazovů od zřizovatelů a přehrávkových komisí byla do roku 83 spousta. V tom roce pak víc než polovina kapely emigrovala. Tři roky trvalo, než jsme to znovu „nahodili“, ale šli po nás pořád, obzvlášť když jsem podepsal petici
„Několik vět“. První desku jsme vydali až v roce 90.

CD ze živého vystoupení Míši Leichta v teplickém KNAKu si můžete předobjednat už teď ZDE . Doporučujeme neváhat, je to limitka. 200 kousků a ty můžou bejt fuč jen to hvízdne...

Po emigraci Bohouše Chaloupka jste měli s COPem dokonce několik zákaz vystupování, že ano? Jak jsi to tehdy vnímal? 

ML: Vnímal jsem to stejně jako dneska, že komunisti a jim podobná verbež nemají nárok na to, aby se mi pletli do života.

Míša se svým talentovaným synem Bertem před teplickým hudebním klubem KNAK, kde probíhá celá letošní koncertní série Dixie On the Road.

Tvá dcera Kristýna Leichtová je talentovaná herečka, syn nadaný hudebník. Vedl jsi je k umělecké dráze nebo jsi jim ji naopak rozmlouval?

ML: Kristýnu vůbec, ta se prodrala sama. Vybrala si dramaťák, následně konzervatoř. Na Berta snažím trochu působit, ale jenom lehce, v rámci zkušeností. 

Citace z Paměť národa: "Často jsme hráli pro americkou ambasádu, a to nám režim neodpustil. Byl jsme tehdy v učení a jednoho dne mě rovnou z dílny vytáhli dva mužský, naložili do volhy a odvezli do sídla plzeňské StB. Tehdy měli barák v lokalitě U Jána. Dali mi pár facek a pak mě pustili. A tohle se mi stalo několikrát”

Chystáš nějaký nový projekt?

ML: Připravujeme nové CD Forehand a i jedno CD sólo.

Co budeš hrát v KNAKu?

ML: Věci z mého sólového CD, od Forehandu, i od COPu. Dáme asi i něco z bigbeatu s Bertem.

Pokud můžete, podpořte kapely, které v rámci Dixie On the Road vystupují. Sbírku jsme založili na osvědčeném sbírkovém portálu Donio.cz. Přispět zakoupením virtuální vstupenky na Míšu Leichta můžete ZDE 

Vstupenky na koncert si můžete rezervovat telefonicky na čísle 602 622 400.

Web akce: www.dixieontheroad.cz/misa-leicht/
Facebooková událost: www.facebook.com/events/861967464335164
YouTube kanál: https://www.youtube.com/channel/UC-P6WFhFF3xBtHayKLN2Y4Q/videos? 


Ricardo Delfino

Ricardo Delfino

Zpěvák, hráč na foukací harmoniku, bluesman, band manager několika rockových kapel, hudební redaktor a pořadatel koncertů a festivalů.

Všechny články autora

Moonshine Jam 7: Zvětralý pivo a levný kytary

Moonshine Jam 7: Zvětralý pivo a levný kytary

Martin Pešek , Čerstvá várka singlů a desek s poctivou americkou muzikou. Zahrají mimo jiné Willie Nelson, Ashley McBryde, Hellbound Glory a Old Crow Medicine Show.

Superskupina Livin Free o barvách rebel flag, vztahu k blues a změnách hudebního světa

Superskupina Livin Free o barvách rebel flag, vztahu k blues a změnách hudebního světa

Ricardo Delfino , Jak to mají pánové z Livin Free s jižanskou vlajkou, jak zvládají přeskakování z kapely do kapely i na jaký setlist se můžete těšit v pátek 31.7. v teplickém KNAKu i na live streamu Dixie On The Road Vol.3.

Vzpomínka na Charlieho Danielse + exkluzivní rozhovor

Vzpomínka na Charlieho Danielse + exkluzivní rozhovor

Petr Mečíř , Rozhovor s jedním z otců zakladatelů jižanského rocku jen tak nějaké evropské médium nemá. Radio Dixie ano. Díky Petru Mečířovi.