Výběr knih roku 2021: Tajné služby, alternativní historie i letecké souboje

Výběr knih roku 2021: Tajné služby, alternativní historie i letecké souboje

Nové pohledy na Hitlerovu říši, přehled nesmrtících zbraní, návod na státní převrat či kultovní japonský komiks, to vše přibylo na český knižní trh.


Dolů

Rok 2020 znamenal pro vydavatele i prodejce knih (nejen) v České republice obrovskou ránu, letošní rok bohužel nebyl nijak zvlášť lepší a nezdá se, že by se blýskalo na lepší časy. Nejsou peníze, není papír, nejsou barvy, takže vydání knih se musejí odkládat. Možná už tedy víte, že román Bitva o české země, jenž by měl zakončit skvělou sérii od Honzy Kotouče, bude vydán až v příštím roce, byť se s ním původně počítalo ještě na letošní Vánoce. Ale i navzdory tomu všemu se na trhu objevilo pár zajímavých titulů, takže jestli pořád sháníte dárky, jako obvykle se můžete inspirovat v našem každoročním výběru.

Vydání knihy Bitva o české země je bohužel odloženo až na rok 2022, ale Honza Kotouč se již podělil o nádhernou ilustraci z její obálky

1. Kremelské tajné služby v akci

Ondřej Kundra: Novičok nebo kulka: Jak umírají Putinovi kritici

Kdo otrávil Sergeje Skripala a Alexeje Navalného? Co stálo za výbuchy muničního skladu ve Vrběticích? Ať již věříte oficiálním zprávám, nebo máte pochybnosti, určitě si přečtěte knihu, ve které se český novinář Ondřej Kundra snaží zmapovat akce ruských zpravodajských služeb proti nepřátelům tamějšího režimu. Vychází sice primárně z oficiálních verzí, avšak rozhodně se neomezuje jen na opakování tvrzení západních vlád, jelikož čerpá z širokého spektra zdrojů a doplňuje různé pevné i spekulativní kamínky do mozaiky operací, které (údajně) uskutečňují ruské tajné služby. Kniha nabízí zajímavé postřehy o fungování Ruska, jeho vládnoucí vrstvy, opozice a dalších aktérů nelítostného mocenského boje. Vyšla krátce po sdělení, že exploze ve Vrběticích způsobila ruská vojenská rozvědka, a tudíž do ní autor ještě stačil zapracovat pasáž týkající se této znepokojivé a stále záhadné kauzy.

2. Stěhování zbrojního průmyslu

Radomír Zavadil: Na obranu republiky

Když se mluví o krizovém podzimu 1938 a o přípravách ČSR na válku s Německem, obvykle se sčítají vojáci či tanky a debatuje se o kvalitě opevnění nebo o válečných plánech. Někdy se zmiňuje též fakt, že významné zbrojní podniky byly z ohrožených Čech stěhovány na Moravu a Slovensko, aby mohla výroba probíhat dál i během války a doplňovat ztráty, avšak málokdy bývá tento aspekt rozebírán podrobně. Právě na tento mimořádný, ale pořád opomíjený proces se tedy zaměřuje kniha Radomíra Zavadila, která je vůbec prvním hloubkovým popisem úsilí, které mělo přispět k obranyschopnosti země. Nešlo jen o samotný fyzický přesun produkčních kapacit na východ, nýbrž o komplexní zabezpečení logistiky, infrastruktury, legislativy a řady dalších záležitostí. V oné době žádná jiná země nic srovnatelného neprováděla. Kniha používá především primární archivní zdroje a představuje velmi důležitý příspěvek k věčné snaze najít odpověď na otázku, zda jsme se tehdy mohli (u)bránit.

3. Jak Američané dobývali Evropu

Laurent Binet: Civilizace

Zamysleli jste se někdy nad tím, proč Evropané dobyli Ameriku, a nikoli naopak? Co chybělo původním obyvatelům Nového světa? Patrně se jednalo o tři základní věci, a sice koně, železo a protilátky proti nemocem. Francouzský spisovatel Laurent Binet tudíž rozehrává mimořádně zajímavý alternativní scénář, v němž se jedna výprava Vikingů nechtěně postará o to, aby ony tři věci do Ameriky dorazily. Na pobřeží konflikty zmítané Evropy 16. století posléze přistává malá výprava Inků, jejichž vůdce Atahualpa záhy rozbíjí celý (už velmi rozkolísaný) politický řád Starého světa. Inkové se seznamují s cizí kulturou, získávají spojence a porážejí nepřátele, a to v často groteskních „odrazech“ toho, jak skutečně probíhalo evropské dobývání Ameriky. Na scéně se (samozřejmě za jiných okolností) objevuje řada historických postav, které si musí poradit s šokující situací. Binetovy Civilizace získaly řadu ocenění a staly se dalším důkazem, že žánr alternativní historie nabízí obrovský potenciál.

4. Gestapo s mobilními telefony

Andreas Eschbach: NSA – Národní bezpečnostní úřad

Dáme si ještě jedno historické „kdyby“, avšak tentokrát z moderních časů. Co kdyby „pravěk“ výpočetní techniky v 19. století probíhal podstatně intenzivněji? Německý spisovatel Andreas Eschbach, který již napsal řadu úspěšných sci-fi románů, vychází právě z tohoto předpokladu. Nabízí tedy svět, ve kterém počítačové a komunikační technologie už v éře Třetí říše dosahují toho, k čemu „náš“ svět dospěl někdy na přelomu tisíciletí. Právě vyspělé nacistické Německo používá špičkovou techniku, jež mu výrazně pomáhá ve vedení války i při sledování vlastního obyvatelstva. O to se stará úřad zvaný NSA, jehož zaměstnanci tedy představují hlavní kladné i záporné postavy Eschbachova románu. Zapletou se do mezinárodní špionáže a do programu, který by měl Třetí říši poskytnout nesmírně výkonnou zbraň. Zvítězí všudypřítomné sledovací technologie, nebo lidská odvaha a vynalézavost?

5. Tajemství v kořenech nacismu

Eric Kurlander: Hitlerova monstra: Třetí říše a nadpřirozeno

Pokud román NSA prezentuje nacistické Německo coby „hi-tech state“, odborná publikace od Erica Kurlandera se zaměřuje na zcela jiný, takřka opačný aspekt. Mnohdy se mluví o tom, že Hitlerův nacionální socialismus výrazně čerpal z poměrně silného myšlenkového proudu, jenž spojoval germánské mýty, okultismus a tvrzení o ztracených civilizacích, ale většina publikací na toto téma mívá dosti spekulativní, mnohdy přímo fantasmagorickou či konspirační povahu. Kniha Hitlerova monstra však představuje naprosto seriózní dílo, které rozebírá různé aspekty nacistické politiky, propagandy a strategie právě ve vztahu k nadpřirozenu, magii či astrologii. Ačkoli to asi působí naprosto absurdně, přinejmenším část establishmentu Třetí říše brala tyto záležitosti zcela vážně, takže tyto bizarní ideje se pak promítaly do praktických kroků nacistů, a to včetně vojenských tažení a „konečného řešení“.

6. Poklad japonské popkultury

Katsuhiro Otomo: Akira

Jestliže patříte mezi fanoušky komiksů, určitě znáte i vydavatelství Crew (a mimochodem, čte se to jako „Krev“), které v tomto oboru na českém trhu zcela dominuje. Vydává české mutace nejen amerických a evropských, ale též japonských komiksů, tedy děl kategorie manga, na niž má Crew u nás takřka monopol. Po letech snahy se tedy k českým čtenářům dostalo i proslulé dílo, jež bývá bez nadsázky označováno za jeden z národních klenotů japonské kultury, což je i důvod onoho dlouhého čekání. Japonci totiž na jakékoli zahraniční vydání slavného komiksu Akira nesmírně pečlivě dohlížejí, aby maximálně odpovídalo originální podobě. Manga Akira kombinuje řadu motivů, protože se odehrává v post-apokalyptickém světě, ale ukazuje i různé jevy z japonské společnosti 60. a 70. let a představuje i jeden ze základů žánru cyberpunk. Jde o skutečně působivé dílo, jež čítá celkem šest tlustých svazků. První u nás vyšel v létě a druhý by měl následovat (snad) počátkem příštího roku.

7. Návod pro úspěšného diktátora

Edward N. Luttwak: Státní převrat: Praktická příručka

V roce 1968 vyšla na první pohled docela nenápadná kniha, která ovšem záhy způsobila téměř šok. Bezpečnostní odborník Edward N. Luttwak ji totiž napsal (formálně vzato) jako návod na úspěšný převrat, resp. na uchvácení a udržení moci. Ve skutečnosti mu samozřejmě šlo o opak toho, resp. o zajištění demokracie, a tudíž by kniha měla být čtena zejména jako varování před převraty a jako postup k jejich zastavení. Posléze však měla dopady často zcela jiné, než autor zamýšlel, protože pro stabilizaci svých režimů ji využili mnozí diktátoři a patrně po ní sahali i někteří organizátoři reálných pučů. Česká podoba odpovídá aktualizovanému druhému vydání z roku 2016, jež upozorňuje na současné hrozby pro západní demokratické státy. V zásadě jde o specificky napsanou učebnici politologie, která nabízí zajímavé čtení pro každého, kdo chce porozumět principům fungování politické moci.

8. Strhující adrenalinová jízda

Mark Greaney: Šedý muž

Fandům zesnulého Toma Clancyho jistě není třeba autora této knihy blíže představovat, neboť Mark Greaney spolupracoval s Clancym na několika jeho posledních románech. Vedle toho se ale pustil do vlastní samostatné tvorby. Jeho kniha Red Metal nabídla velice originální, ovšem současně děsivě věrohodný scénář třetí světové války, kdežto román The Gray Man přivedl na scénu nájemného zabijáka jménem Court Gentry, který si navzdory svému povolání uchovává pevný morální kodex. Nečekaně je vržen do mimořádně spletité hry ambiciózních hráčů, kteří proti němu posílají opravdovou elitu světových tajných služeb a speciálních jednotek, takže se Gentry při svém „tažení“ po Evropě (včetně Prahy) skutečně zapotí. Román zaznamenal velký úspěch u čtenářů i kritiky, dočkal se už i několika pokračování a nedávno vyšel též jeho český překlad. Jako adrenalinová „oddechovka“ na dlouhé večery to nemá chybu, takže teď musíme doufat, že česky vyjdou také další Greaneyho knihy.

9. Obrana bez zbrojního průkazu

Tomáš Novotný: Nesmrtící zbraně a jiné technické prostředky

Jak známo, lepší než 158 na telefonu je 357 na opasku, ale pokud z nějakého důvodu nechcete nebo nemůžete ke své obraně používat palnou zbraň, pak můžete vybírat z široké škály jiných nástrojů. Podplukovník české policie Tomáš Novotný napsal vysoce užitečnou knihu, ve které všechny nesmrtící prostředky detailně rozebírá. Před čtenáři tedy defilují klasické zbraně typu obušků, plynových granátů a vodních stříkačů, ale též např. elektrické tasery či různé exotické „vychytávky“ jako akustické zbraně. Vedle toho se pplk. Novotný věnuje (poněkud nečekaně) též policejním vrtulníkům či bezpilotním letadlům. Všechny kategorie podrobně analyzuje jak z pohledu technického, tak i z toho právního. Popisuje jejich využití u bezpečnostních složek i v rukou civilistů. Komplexní přehled nesmrtících zbraní u nás dosud chyběl, takže je nesporně hodně potěšující, že něco takového konečně vyšlo.

10. Progresifašismus pod lupou

Robert Kotzian: Politické neziskovky a jejich boj proti západní civilizaci

Nejrůznější aktivisté, neomarxisté či progresivisté (kterým já osobně říkám progresifašisté) už získali v řadě západních zemí pevné pozice a snaží se rozlézat i u nás. Vysoce důležitý nástroj pro šíření jejich vlivu reprezentují politické neziskové organizace, jež prosazují lidsko-právní, multikulturní, zelenou a další politickou agendu progresifašistů, ačkoliv na to nezískaly žádný mandát od voličů. Zkušený brněnský politik Robert Kotzian napsal výbornou knihu, v níž tuto (jeho slovy) „progresivistickou hydru“ detailně zkoumá a na konkrétních kauzách ukazuje její metody, nezůstává však jenom u toho, protože předkládá také návrhy, jak této stále závažnější hrozbě čelit. Na první pohled vás může odradit velká spousta poznámek pod čarou, avšak těch se nebojte, protože ačkoli je kniha odborně skutečně fundovaná a vše pečlivě podkládá zdroji, jedná se o dobré, byť místy (záměrně) alarmující čtení.

11. Vzdušné souboje našich letců

Marek Brzkovský a Jan Šafařík: Žhavé nebe nad Československem

Knih o působení našich pilotů na frontách druhé světové války existuje více než dost, zatímco poněkud stranou tohoto tématu zůstává jejich angažmá za první republiky či za studené války. V mnoha publikacích najdete zmínky o bojích čs. letců se západními narušiteli, ale komplexní pojednání dlouho chybělo. Dva známí letečtí historici Marek Brzkovský a Jan Šafařík se proto pustili do psaní rozsáhlé publikace, která mapuje nasazení čs. letců nad naším územím. Začíná tedy budováním letectva a boji proti Maďarům nad Slovenskem, následují střety s německými letouny na konci 30. let a osvobozovací boje, ovšem nejvíce prostoru se věnuje studené válce. Kniha podrobně popisuje střety s americkými stíhači, průzkumnými letouny či vrtulníky, ale i likvidaci balonů a zásahy proti těm, kteří chtěli uletět ze socialistického „ráje“. Kromě vysoce kvalitního textu je třeba pochválit i výborné grafické zpracování (včetně barevných bokorysů) a důslednou absenci jakékoli ideologické „masáže“.

12. Téměř zapomenutá vzpoura

Eric Lee: Noc bodáků: Poslední evropská bitva druhé světové války

Je obecně známou skutečností, že v řadách ozbrojených sil Třetí říše sloužil velký počet mužů z Rudé armády, kteří ovšem z nejrůznějších důvodů změnili stranu. Zajisté nejvíce se hovoří o vlasovcích, avšak spektrum „východních“ vojáků bylo neobyčejně pestré. Mezi početně velmi silné národnosti patřili Gruzínci, s nimiž je spojena i jedna málo dosud probádaná událost, a to vzpoura proti německým vojákům na ostrově Texel u Nizozemí, ke které došlo v dubnu 1945. Na přímý rozkaz Adolfa Hitlera zahájili Němci nemilosrdnou odvetu, a proto tvrdé boje trvaly až do vylodění kanadských vojáků v květnu 1945. Toto téma ale dosti dlouho zůstávalo mimo zájem většiny historiků, což ve svojí publikaci napravil Eric Lee. Zachycuje kontext působení Gruzínců v německé armádě, samotné povstání, brutální odpověď Němců i to, jak byl posléze pohled na tyto události užíván k politickým účelům.

Paprsková budoucnost válek

Louis A. Del Monte: War at the Speed of Light

Jako obvykle doplňujeme také jeden tip na zahraniční publikaci, jež by neměla ujít pozornosti českých vydavatelů. Louis A. Del Monte není v českém prostředí autorem neznámým, jelikož tady již vyšlo jeho vynikající dílo Geniální zbraně, jež nabízí záměrně provokativní pohled na vojenské využití umělé inteligence. Na americký knižní trh v letošním roce dorazila jeho další kniha, jejíž jméno War at the Speed of Light správně napovídá, že její hlavní téma představují energetické zbraně. Kromě obligátních laserů se jedná také např. o mikrovlnné a kybernetické zbraně nebo silová pole. Del Monte se věnuje rovněž rozmisťování těchto zbraní ve vesmíru a varuje před kombinací autonomních a energetických zbraní. Podobně jako již v případě umělé inteligence upozorňuje, že neomezené zbrojení v této kategorii by se mohlo nakonec proměnit ve fatální hrozbu pro pokračování existence lidstva.

Lukáš Visingr

Lukáš Visingr

Vojenský a bezpečnostní analytik, publicista, konzervativní vlastenec, sionista a milovník života, který chce vidět smrt politické korektnosti.

Všechny články autora

Česko mezi velmocemi: Střední Evropa v soupeření Německa, Ruska, USA a Číny

Česko mezi velmocemi: Střední Evropa v soupeření Německa, Ruska, USA a Číny

Lukáš Visingr , Jak by měla vypadat česká zahraniční politika? Jak máme prosazovat své zájmy? S kým by se měly budovat vztahy? Na kterou velmoc vsadit?

Deset historických „kdyby“: Naše letní tipy na knihy, filmy a televizní seriály

Deset historických „kdyby“: Naše letní tipy na knihy, filmy a televizní seriály

Lukáš Visingr , Jefferson Davis nebo Josif Stalin v Bílém domě, Aztékové v Británii, Sověti na Měsíci. Máme tady pro vás další výběr alternativních historií!

Nejen o psaní, velmocenské politice a válečných lodích s Františkem Novotným

Nejen o psaní, velmocenské politice a válečných lodích s Františkem Novotným

Lukáš Visingr , Rozhovor s autorem úspěšných románů Valhala, Křižník Thor nebo Osudový konvoj. Už máte doma jeho novinku – Dryák?