TOP 10 bizarních amerických policejních vozidel

TOP 10 bizarních amerických policejních vozidel

Rychlé pronásledování, zásahy proti teroristům a veřejné prezentace, to vše jsou akce, pro něž si policie v USA pořídila některé opravdu bizarní vozy.

Dolů

Nedávno jsme si tady představili desítku nezvyklých vozidel amerických hasičů, jelikož velká rudá a chromovaná požární stříkačka zajisté náleží mezi automobilové symboly USA. Za další takový symbol se dá považovat černo-bílý nebo modro-bílý policejní vůz, původně nějaký typ velkého dálničního „křižníku“, ačkoli v současnosti už jsou v této roli někdy vidět i zahraniční vozy. Také američtí „cops“ ale mají ve vozovém parku spoustu pojízdných kuriozit, jež slouží jak pro „ostrý“ provoz, tak pro budování image. Jenom pro pořádek dodáme, že zde nenajdete vojenské obrněné automobily, které si po vyřazení z armády zakoupila řada policejních sborů, jelikož o tomto tématu jsme vydali samostatný článek.

U newyorské policie slouží také např. sklápěcí nákladní automobily firmy Mack

10. Doprava čtyřnohých kolegů

V rámci přehlídky, která se 28. října 2018 konala u příležitosti 100 let vzniku ČSR, se ukázala nejen vojenská, ale také požární, zdravotnická či policejní technika. Možná jste si povšimli, že Celní správa předvedla mj. automobily k přepravě služebních psů. A ten, kdo někdy zavítal na Dny NATO, si určitě všiml speciálních vozů ostravské městské policie pro policejní koně. Pes i kůň jsou zkrátka běžnou součástí „inventáře“ policejních a bezpečnostních sil po celém světě a z tohoto důvodu existují i vozidla, která vznikla kvůli převozu čtyřnohých kolegů.

Newyorská policie používá také několik automobilů určených pro služební psy

Tak třeba na ulicích New Yorku lze potkat mj. automobily Ford F-450, jež užívá tamní K-9 Unit (pokud náhodou nevíte, tak „K-9“ se vyslovuje stejně jako „Canine“, tzn. „psí“) a které mají mohutné nástavby s celkem osmi kotci. V zádi se nalézá nádrž na vodu a zásoby krmiva.

Jiný nezvyklý dopravní prostředek najdete v Orlandu, jelikož tamní policejní jízdní jednotka (Orlando Police Mounted Unit) si k transportu svých elegantních ořů zakoupila impozantní návěs, k jehož tahu slouží upravený užitkový automobil. Konstrukčně podobné, ačkoliv o něco menší soupravy se objevují také ve výbavě dalších policejních jednotek.

Jízdní jednotka policie v Orlandu má i tuto zajímavou soupravu pro převoz koní

9. Tříkolky vysmívané i užitečné

Na ulicích „Velkého jablka“ a dalších velkoměst můžete potkat i podivné tříkolky, které svým vzhledem připomínají spíše ambiciózní golfový vozík. Není to náhoda, neboť vesměs pochází od společnosti Cushman, jež dnes sídlí v Georgii, patří korporaci Textron a zabývá se mj. také produkcí golfových vozíků. Vznikla roku 1903 a vyráběla všechno možné od sekaček po lodě, dokonce dodávala skútry pro armádní výsadkové jednotky, ale zajisté nejvíc ji proslavila malá užitková vozítka na třech nebo čtyřech kolech. Běžně se uplatňují v průmyslových provozech, v poštovních službách a samozřejmě na zeleném trávníku, avšak mezi dobré zákazníky se řadí také policejní jednotky.

Policejní tříkolky od společnosti Cushman jsou stále častým terčem posměšků

Malé tříkolky s uzavřenou kabinou jsou ideální pro hlídky, jež dohlíží např. na správné parkování, jelikož takové kompaktní vozítko se vejde skoro kamkoli, aniž by překáželo, a na rozdíl od motocyklu či skútru poskytuje ochranu před nepřízní počasí. Leckdo se sice výrobkům firmy Cushman vysmívá, američtí městští policisté si jich však velice váží a průběžně nakupují nové či modernizované modely.

Policie v New Yorku průběžně pořizuje nové modely tříkolek firmy Cushman

8. Newyorští policejní speciálové

Ve zmíněném New Yorku ještě krátce zůstaneme, protože si všimneme vozového parku jedné zvláštní jednotky tamního NYPD (New York Police Department). Jako už naznačuje samotný její název ESU (Emergency Service Unit), jedná se o partu, kterou zavolají, pokud je skutečně zle. V podstatě kombinuje role zásahové jednotky SWAT, elitních záchranářů a takřka „kluků pro všechno“, protože přichází ke slovu při teroristických útocích, demonstracích, přírodních i jiných pohromách, prostě tehdy, když schopnosti a výbava „normálních“ policistů nestačí. Má tudíž ve výbavě i množství neobvyklých vozidel.

Vůz GMC se zvedací plošinou používá NYPD ESU pro různé výškové zásahy

Jsou to např. obrněná vozidla značky Lenco, vozy přepravující žebříky, plošiny, výkonné světlomety, elektrické generátory či vodní skútry, zvláštní velitelská vozidla, dekontaminační vozy či automobily typu Hazmat, tzn. k transportu nebezpečných materiálů. Další zvláštností jsou vozy CARV (Construction Accident Response Vehicles), které slouží k operacím v poškozených budovách. Mohou totiž dočasně stabilizovat hroutící se stavbu a umožnit záchranné práce. O náročnosti práce NYPD ESU vypovídá i fakt, že dne 11. září 2001 ztratila čtrnáct svých příslušníků.

Výbava newyorské ESU zahrnuje též velké pojízdné dekontaminační soupravy

7. Buginy nejsou jen pro závody

V samotných USA a také v Mexiku jsou velmi populární pouštní závody, ve kterých měří síly rychlé „buginy“, trochu připomínající to, co známe z našeho autokrosu. Někdy jsou postavené takřka „na koleně“, ale občas jde o výrobky renomovaných značek, mezi nimiž je nejznámější firma Chenowth, jež dodává „buginy“ i pro vojenské speciální jednotky (včetně Navy SEAL). Kromě vojáků však taková vozidla využijí také síly, které lze s přimhouřením očí zařadit mezi (v širším smyslu) policejní, protože se starají o bezpečnost hranic.

Americká celní a pohraniční služba často nasazuje rovněž rychlé pouštní vozy

V Americe jsou to zejména dvě agentury, a sice US Customs and Border Protection (tedy celníci) a US Border Patrol (tzn. pohraniční stráž). A jelikož jižní pohraniční území USA tvoří zejména právě poušť, není divu, že tam ilegální imigranty a pašeráky občas prohánějí též pouštní „buginy“ se strážci zákona za volanty. Jedna na pohled (a opravdu jen na pohled) obrněná a vyzbrojená „bugina“ svého času sloužila i u kalifornské policie, ale nikoli pro zásahy, nýbrž jako atraktivní prostředek, pomocí kterého tamní policisté navazovali kontakt s mládeží.

Tahle „bugina“ svého času sloužila pro veřejnou prezentaci policie v Kalifornii

6. Luxusní automobil v jiné roli

Dnes už jen velcí odborníci či fandové znají americkou automobilku Duesenberg, jež vyráběla luxusní automobily, které měly konkurovat evropské špičce. Firma vznikla roku 1897, je však skutečně příznačné, že u jejího zrodu stáli dva Němci, a to bratři Fritz (později Fred) a August Duesenbergové, jejichž matka emigrovala z Porýní do USA. Nejprve vyráběli jízdní kola, pak se dali na motocykly a od roku 1913 stavěli cestovní, závodní a experimentální auta. Dosáhli i řady sportovních úspěchů, ale hlavními zákazníky se stali Američané, kteří neměli hluboko do kapsy a chtěli opravdu luxusní vůz „Made in USA“, mj. řada hollywoodských celebrit.

Duesenberg Model SJ svého času náležel mezi nejdražší americké automobily

Kromě toho si však pár Duesenbergů našlo cestu rovněž do policejních služeb. Na srazech veteránů je někdy vidět automobil Model SJ, který používal jistý šerif v Texasu. Možná byl velmi bohatý, ale mohlo jít i o cosi, co zabavil jakémusi movitému gangsterovi (jak známo, některé policejní útvary dnes často provozují špičkové automobily zabavené narkomafii). Kromě toho se uvádí, že určitý počet automobilů Duesenberg Model SJ ve 30. letech sloužil u FBI, jejíž šéf J. Edgar Hoover je tehdy nechal pořídit pro reprezentační účely.

Několik luxusních aut Duesenberg Model SJ si našlo cestu též k policii či FBI

5. Policisté na šílených závodech

Pokud existuje nějaký motoristický sport opravdu charakteristický pro americkou kulturu, pak jsou to nepochybně dragstery, jimž se v Evropě zpravidla říká „závody ve zrychlení“. Jak jistě víte, jde o pár sekund trvající duely na vzdálenost jen čtvrt míle (402 m), ve kterých soutěží ty nejpodivnější konstrukce na dvou, třech, čtyřech a více kolech. Pohánějí je gigantické motory, jež mohou kromě benzinu polykat i metanol nebo nitrometan, avšak není nijak vzácné spatřit i dragstery s proudovým a raketovým pohonem.

Závody dragsterů použila ke svému zviditelnění i kalifornská Highway Patrol

Spektrum závodníků sahá od ryze amatérských nadšenců po profesionální týmy se sponzory nejzvučnějších jmen, avšak vedle nich se na start oné čtvrtmílové dráhy někdy staví vozy policejních sborů. Některé jednotky strážců zákona se totiž mohou chlubit rozpočtem natolik štědrým, že se v rámci propagace účastní též závodů ve zrychlení. Hodně známá je v tomto smyslu kalifornská Highway Patrol, která měla svého času nejméně jeden dragster společnosti Ford a jeden na základě vozu Plymouth Satellite. Nejvyšší rychlost těchto šíleností se blížila hranici 400 km/h.

Tento policejní vůz Plymouth Satellite byl kdysi upraven na závodní dragster

4. Speciální auto se neprosadilo

Policejní automobily standardně vycházejí z běžných cestovních vozů. V tom se tudíž výrazně liší od vozů hasičských, které často vyrábějí specializované firmy, avšak speciální automobily zkonstruované přímo pro policisty neexistují. Nejméně jeden pokus o takový vůz však zde byl ve formě iniciativy automobilky Carbon Motors, kterou roku 2003 založila bývalá policistka a bývalý manažer od značky Ford. Jejich cílem bylo vyvinout vůz, jenž bude určen skutečně jen pro policejní hlídkovou a stíhací službu a bude vycházet ze zkušeností policistů.

Policejní automobil Carbon Motors E7 představoval skutečně unikátní nápad

Prototyp auta nazvaný Carbon Motors E7 se představil v roce 2008 a sériová výroba měla začít v roce 2012. Vůz poháněný motorem BMW byl zkonstruován jako velmi rychlý, vytrvalý a odolný (včetně balistické ochrany) a samozřejmě disponoval veškerou policejní výbavou, kterou si jinak musí „cops“ pořizovat zvlášť, což zahrnovalo např. vnější a vnitřní kamery, noční vidění, držáky na zbraně, sedačky s pouty, sirény či zesílené nárazníky. Byl to ambiciózní nápad a policistům se E7 vesměs líbil, žádný sbor si však nechtěl koupit takovou zvláštní nevyzkoušenou konstrukci a společnost Carbon Motors v roce 2013 zkrachovala.

Vůz „od policistů pro policisty“ vzbudil velký zájem, avšak nakonec neuspěl

3. Sloužit, chránit a navíc bavit

Jak již bylo naznačeno, na ulicích, silnicích a dálnicích Kalifornie bývá v policejních službách k vidění ledacos. Prokazují to i dva vozy, jež spadají do populární kategorie „monster trucků“, tedy bizarních konstrukcí spojujících klasickou karosérii a gigantická kola. Vlastní je policisté z kalifornského města Ontario, avšak navzdory jménu „High Pursuit“ patrně nelze čekat, že se tyto záležitosti uplatní při hlídkování či pronásledování. Jejich účel je totiž dosti podobný jako u oné „buginy“ či dragsterů, neboť slouží pro veřejnou prezentaci policejního sboru a podporu vztahů s obyvatelstvem.

„Monster truck“ Chevrolet policie z Ontaria má motor o objemu téměř 8 litrů

První z policejních „monster trucků“ reprezentuje lehký užitkový vůz Chevrolet na obřích kolech, jehož pohon zajišťuje osmiválec s objemem skoro osm litrů, který má navíc systém pro vstřikování nitrometanu, takže jeho maximální výkon přesahuje 500 koní (368 kW). Druhý z těchto automobilů je taková legrační zmenšenina, která vlastně není o moc větší než standardní Chevrolet. O pohon se stará dvoulitrový motor, se kterým se dokáže tento výtvor dostat na překvapivou rychlost až 130 km/h.

Policie v Ontariu si pořídila také hodně rychlou zmenšeninu „monster trucku“

2. Italský klenot také v Americe

Pokud jste hráli některou ze závodních her řady Need for Speed, zajisté víte, že do policejních služeb se někdy dostávají i skutečně mimořádně výkonné supersportovní automobily. Ačkoliv se část lidí (jak jsem zjistil) domnívá, že jde jen o jakousi „urban legend“ či autorskou licenci, opravdu lze napočítat slušnou řádku policejních automobilů značek jako Lamborghini, Ferrari či Bugatti. Provozem takových čtyřkolových klenotů se proslavila především policie v Dubaji, protože tamní šejkové prostě mají (zatím) peněz na rozhazování, avšak několik policejních aut od firmy Lamborghini jezdí také v Evropě, např. v Itálii a Německu.

V Americe kdysi sloužil minimálně jeden policejní vůz Lamborghini Countach

A nejde jenom o nástroje propagace, protože se někdy skutečně objevují při hlídkování na dálnicích. Také v Americe se dají podobné vozy nalézt. Kalifornská Highway Patrol svého času opravdu vlastnila jeden vůz Lamborghini Countach, v té době snad nejrychlejší sériový automobil světa, jeho provoz však polykal příliš velké finance, a tak prakticky sloužil jen krátkou dobu. Policejní sbor města Los Angeles se v současnosti může chlubit jedním vozem Lamborghini Gallardo, avšak i jeho účel zřejmě spočívá zejména v budování vztahů s veřejností.

Automobil Lamborghini Gallardo obohatil i vozový park policie v Los Angeles

1. Pro hlídkování mezi aligátory

Toto krátké putování mezi americkými policejními kuriozitami ukončíme stylově na Jihu, a to ve městě Miami Beach na Floridě. Právě tam totiž sídlí impozantní policejní muzeum, v jehož halách lze spatřit mnoho nejrůznějších kuriozit, které se dostaly do policejních služeb, nebo se naopak objevily v arzenálu zločinců. Můžete zhlédnout mj. experimentální auto od už zaniklé, ale kdysi oblíbené automobilky AMC, která chtěla policistům prodat kompaktnější alternativu k obřím „silničním křižníkům“, s tímto plánem však neuspěla.

Terénní prostředek Mike Pike Commander měl jezdit ve floridských bažinách

Ale jistě nejpodivnější vozidlo, které tam stojí, představuje bizarní červená šestikolová obludnost, která podle jedné komikové postavy dostala název Mike Pike Commander. Vznikla v roce 1985 ve snaze postavit něco, co se bude rychle pohybovat i ve floridských bažinách, kde je často třeba pronásledovat pašeráky či uprchlíky.

Bizarní vozidlo Mike Pike Commander lze vidět v policejním muzeu v Miami

Futuristický design tohoto obojživelníka vypadá spíše jako rekvizita z levnějšího sci-fi filmu, ale vůz u policie skutečně absolvoval zkoušky, ačkoli součástí vozového parku se nakonec nestal. Přece jen to byla příliš podivná a naprosto nestandardní konstrukce, a proto se floridští policisté rozhodli vsadit na čluny a helikoptéry.

Lukáš Visingr

Lukáš Visingr

Vojenský a bezpečnostní analytik, publicista, konzervativní vlastenec, sionista a milovník života, který chce vidět smrt politické korektnosti.

Všechny články autora

10 nejbizarnějších amerických aut

10 nejbizarnějších amerických aut

Vojta Dobeš , Američtí automobiloví designéři byli vždycky známí tím, že příliš nedali na přízemní praktičnost a nenápadnou eleganci. Tady jsou jejich nejbizarnější díla.

TOP 10 bizarních amerických hasičských vozidel

TOP 10 bizarních amerických hasičských vozidel

Lukáš Visingr , Armádní přebytky, pásové obrněnce, tahače s návěsy, futuristické nápady i vozy Tatra. Co lze objevit ve zbrojnicích amerických požárních sborů?

Bad Guys Toys aneb Čím jezdí zlí hoši v amerických filmech

Bad Guys Toys aneb Čím jezdí zlí hoši v amerických filmech

Vojta Dobeš , Čím horší charakter, tím lepší vkus na auta. Záporní hrdinové často sedlají mnohem zajímavější káry než jejich kladní protivníci.