Pattonovy revolvery: Osobní arzenál nejlepšího amerického generála

Pattonovy revolvery: Osobní arzenál nejlepšího amerického generála

Jak víme, generál Patton nosil dva revolvery, jejichž rukojeti byly vykládané slonovinou. Jaké zbraně to vlastně byly? A proč se pro ně rozhodnul?


Dolů

Slonovinou vykládané pažby Pattonova revolveru si lze všimnout i na této malbě

Přestože bubínkový revolver může vypadat jako relikt minulosti, jenž by patřil spíš do muzea, na tuto koncepci dosud nedá dopustit mnoho sportovních střelců, lovců nebo těch, kdo legálně drží zbraně k obraně sebe, svých bližních či svého majetku. Ještě dnes bychom našli revolvery i v arzenálech několika policejních sborů a během druhé světové války se naprosto standardně užívaly jako služební zbraně v řadě armád, zejména v britské. Zajisté nejslavnějším armádním majitelem revolveru byl ale americký generál George Smith Patton Jr., jenž vstoupil do dějin i díky tomu, že nosil hned dvojici nádherně zdobených zbraní.

Proč Patton neměl rád Colt M1911

Americká armáda zavedla v roce 1911 do služby poloautomatickou pistoli Colt M1911, jež se díky kultovní munici .45 ACP vyznačovala mimořádnou zastavovací schopností a stále se těší velké oblibě. V době svého příchodu se ale zdaleka nesetkala s všestranným nadšením, jelikož část vojáků se na poloautomatické zásobníkové pistole dívala s nedůvěrou a více věřila tradici v podobě osvědčených bubínkových revolverů. 

Pattonův revolver Colt Single Action Army je dosud vystaven v Pattonově muzeu

Patřil mezi ně i tehdejší poručík George Smith Patton Jr., který sice Colt M1911 začal nosit, jenže si ho nikdy neoblíbil. Jeho averzi k tomuto erárnímu výrobku jen posílila příhoda, jež se odehrála v roce 1915. Patton tehdy chtěl uklidnit rvačku v baru, a aby si zjednal pozornost, vytáhl pistoli s cílem vypálit do stropu, jenže pak se stalo cosi, k čemu u zbraní M1911 z prvních sérií občas docházelo. Z pistole vypadl zásobník, Patton nemohl vypálit a rozhodl se, že tuhle pistoli už nosit nechce. 

Nahoře skutečný Pattonův revolver Colt Single Action Army, dole filmová replika

V pouzdru na jeho opasku se tak záhy objevil revolver Colt Single Action Army kalibru .45, slavná jednočinná zbraň, jež byla svého času nejrozšířenější krátkou zbraní toho, čemu teď říkáme „Divoký Západ“. Patton se s tímto Coltem vydal na trestnou expedici do Mexika, kde se dostal do intenzivní přestřelky s muži tamního povstalce Pancho Villy. Patton tehdy zastřelil jednoho z Villových pobočníků, kapitána Julia Cardenase, ovšem kvůli nutnosti revolver opakovaně přebíjet se několikrát ocitl s prázdnou zbraní. Někdo jiný by se možná vrátil k pistoli M1911, kdežto tvrdohlavý Patton si řekl, že když nestačí jeden revolver, potřebuje nosit dva.

Tehdejší podplukovník George Patton u francouzského lehkého tanku Renault FT

Nikoli s perletí, nýbrž se slonovinou

Jelikož byl také nadšeným sběratelem zbraní, použil druhý Colt ze své kolekce a jeho armádní opasek byl od té chvíle opatřený pouzdry se dvěma revolvery Colt Single Action Army Model 1873. S těmi tedy vyrazil i do první světové války, během které se ve Francii seznámil s tanky a jejich schopnostmi. Stal se velkým propagátorem této revoluční zbraně a pokračoval v tom i mezi válkami, kdy mnohé armády (včetně americké) hleděly na tanky spíše skepticky a viděly je hlavně jako nástroj k podpoře pěchoty.

Pattonův revolver Colt samozřejmě nechyběl ani ve výtečném filmu Patton (1970)

Navzdory svým nepopulárním názorům však Patton stoupal v žebříčku hodností a někdy v meziválečném období si nechal své revolvery vyzdobit, a tak dostaly rytí, rukojeti vykládané slonovinou a iniciály GSP. V roce 1940 se Patton dočkal povýšení na brigádního generála, takže revolvery nechal doplnit „generálskými“ hvězdičkami. Jeho zbraně se staly součástí jeho image, díky kterému měl vždy respekt svých vojáků, jež tak dokázal výjimečně inspirovat. Patton kdesi pronesl, že by byl nesmírně rád, kdyby mohl svým Coltem osobně zastřelit Hitlera, a když nějaké noviny mylně napsaly, že Patton nosí revolvery s pažbami vyloženými perletí, generál to komentoval tak, že perleťový revolver by nosil „leda pasák z New Orleans“

Po darování jednoho svého Coltu nosil Patton revolver Smith & Wesson Model 27

Během kampaně v Itálii se ale jednoho svého revolveru vzdal, když jej věnoval jednomu z hollywoodských herců, kteří bavili americké vojáky. Patton následně nosil jeden původní Colt a jeden revolver Smith & Wesson Model 27 (zvaný i Registered Magnum) ráže .357 Magnum, samozřejmě opět s rukojetí ze slonoviny.

Pattonův opasek, dvě pouzdra a dva revolvery s pažbami vykládanými slonovinou

Triko s generálem Pattonem samozřejmě nemohlo chybět mezi letošními předvánočními novinkami a reedicemi naší vidlácké outfitové značky DixieGear. V eshopu zatím ještě je k dispozici cca polovina z limitované edice 100ks, ovšem jak dlouho tam vydrží, toť otázka...

Na olympijském moderním pětiboji

Hluboce by se však mýlil ten, kdo by Pattonovy revolvery pokládal za pouhou „frajeřinu“, jež generálovi budovala jeho stále kontroverzní image. Patton byl skutečně vynikající střelec, což prokázal nejen v oněch bojích v Mexiku, ale také na olympiádě. Ano, George Patton skutečně startoval na letních olympijských hrách, jež se v roce 1912 konaly ve Stockholmu. Účastnil se moderního pětiboje, tedy sportu seskládaného (což si nyní ne každý uvědomuje) z vojenských dovedností. Původně totiž simuloval hypotetickou situaci, kdy je kurýr přepaden protivníkem, a tak se musí bránit střelbou a mečem, posléze odjíždí na koni, překonává řeku a nakonec běží se zprávou do cíle. 

Na olympiádě v roce 1912 se Patton (na snímku šermíř vpravo) objevil v pětiboji

Nejdříve se tak moderního pětiboje účastnili výlučně vojáci, a proto Patton reprezentoval nejen USA, ale i US Army. Celkově se umístil jako pátý (a zajímavé je, že jinak byli od prvního do sedmého místa jen Švédové) a skoro jistě by získal nějakou medaili, kdyby mu bodování nepokazila právě střelba, kde skončil až na 21. místě. 

George Patton krátce po vylodění na Sicílii s jedním ze svých známých revolverů

Rozhodčí mu totiž přiznali jen 17 z 20 zásahů. Patton však celý život říkal, že zasáhl všemi ranami a některé kulky z jeho zbraně (jíž byl revolver Colt Detective .38 Special, kdežto soupeři měli pistole ráže .22) tehdy prolétly otvory po předchozích kulkách. Kvůli jeho střeleckému umění to zní dosti věrohodně, jenže tehdy se to ověřit nedalo. Pattonovi je ale třeba přičíst ke cti, že se verdiktu podřídil a že velice pochválil své soupeře a pronesl rovněž pozoruhodnou větu: „Duch přátelství mezi námi nijak neoslabil vášeň, se kterou jsme bojovali o vítězství.“

Generál Patton s poloautomatickou pistolí Colt před americkým tankem M3 Stuart

Pattonovy poloautomatické pistole

Navzdory své lásce k revolverům však Patton někdy přece jen nosil i poloautomatické pistole. Vlastnil např. pistoli Colt M1903, známou pod názvem „Hammerless“ („Bezkohoutová“), byť ve skutečnosti kohout pochopitelně měla, avšak ukrytý v rámu. Užívala střelivo ráže .32 ACP, kdežto další generálova pistole Remington Model 51 měla kalibr .380 ACP. 

Do Pattonova „osobního arzenálu“ patřila rovněž pistole Colt M1903 Hammerless

První z nich měla opět slonovinou zdobenou pažbu, zatímco onen Remington zřejmě ne (neví se to jistě, protože na rozdíl od Pattonových revolverů se tento „kousek“ nedochoval). Právě onen Remington byl nejspíše zbraní, se kterou Patton střílel na letadlo Luftwaffe, když se jeho velitelské stanoviště v Africe stalo terčem německého náletu, ačkoli (jinak excelentní) film Patton z roku 1970 tuto příhodu ukázal s pistolí Colt M1903. Realitě ovšem odpovídá to, že Patton se od svých zbraní, ať už to v příslušné chvíli bylo cokoli, velmi nerad odlučoval, takže když právě neměl opasek, klidně si pistoli zastrčil za okraj kalhot. 

Generál občas nosil poloautomatickou pistoli Remington Model 51 ráže .380 ACP

Pro úplnost lze dodat, že Colt M1903 Hammerless byl i oblíbenou pistolí jiných generálů US Army, mezi které patřili mj. Dwight Eisenhower, Omar Bradley či Walter Bedell Smith, neboť „pětačtyřicítka“ M1911 jim připadala prostě moc těžká a zbytečně silná. 

Speciální revolver Colt Single Action Army na památku generála George Pattona

Svými osobními zbraněmi se ovšem do dějin nesmazatelně zapsal jen Patton, jehož dva revolvery můžete spatřit na armádní základně Fort Knox v Pattonově muzeu. To má přiléhavý název „Museum of Leadership“, protože generál Patton byl skutečným vojevůdcem, který vždycky chápal, jak má své muže inspirovat a vést.


Další z našich podzimních novinek by se Pattonovi asi určitě zamlouvala. Taky máte rádi vůni černýho střelnýho prachu? Tak vlítněte na eshop DixieGear.cz na triko Smell Of Black Gun Powder, ještě jich tam pár najdete...

Lukáš Visingr

Lukáš Visingr

Vojenský a bezpečnostní analytik, publicista, konzervativní vlastenec, sionista a milovník života, který chce vidět smrt politické korektnosti.

Všechny články autora

Generál Patton lovcem banditů na Divokém Západě aneb Obrněná auta a letadla proti Pancho Villovi

Generál Patton lovcem banditů na Divokém Západě aneb Obrněná auta a letadla proti Pancho Villovi

Martin Pešek , Trestná výprava do Mexika přivedla na Divoký západ letadla, obrněná auta, motocykly i mladého poručíka George S.Pattona

Chevrolety proti Rommelovi: Americké vozy britských jednotek LRDG

Chevrolety proti Rommelovi: Americké vozy britských jednotek LRDG

Lukáš Visingr , Mezi nejzajímavější kapitoly historie druhé světové války v Africe zaručeně náleží operace sil LRDG s automobily z druhé strany Atlantiku.

Konfederační revolver LeMat: Deset ran ze dvou hlavní

Konfederační revolver LeMat: Deset ran ze dvou hlavní

Lukáš Visingr , Snad nejzajímavějším revolverem občanské války byl LeMat, který důstojníkům Konfederace nabízel devět ran v bubínku a desátou v brokové hlavni.