Kovoví tygři v Koreji: Malované tanky jako součást psychologické války

Kovoví tygři v Koreji: Malované tanky jako součást psychologické války

Umělecké motivy známe hlavně z vojenských letounů, ale v korejské válce se objevily také na tancích US Army, a to dokonce z rozkazu nadřízených.


Dolů

Historické knihy o válce v Koreji občas obsahují fotografie amerických tanků, na kterých jsou umístěny malůvky v podobě tygřích tlam nebo celých hlav. Vyceněné zuby, svítící oči a černé pruhy se nejčastěji objevují na čelech Shermanů a Pattonů. Samozřejmě se jedná také o skvělý námět pro plastikové modeláře, kteří si umějí s těmito motivy nádherně „vyhrát“. 

Jeden americký „tygří“ tank M46 je vystavený i v muzeu v britském Bovingtonu

Ne každý už ovšem ví, proč se zrovna na tancích v Koreji objevilo tolik barevných tygrů. Kupodivu to totiž nebyla samostatná iniciativa nadšených tankistů, nýbrž nápad armádních psychologů, kteří tak chtěli přispět k narušení morálky čínských komunistů.

Mezi známé snímky „korejských tygrů“ patří tato fotografie obrněnce Sherman

Operace s cílem osvobodit Soul

Na vojenských letounech a vrtulnících v konfliktech v celém 20. století se leckdy vyskytovaly nejrůznější výtvarné motivy od fantastických zvířat po spoře oděné dívky. Jednalo se o osobní emblémy pilotů a znaky jednotek, o vlasteneckou propagandu i o odlehčující vtipy, které měly vojákům pomoci odreagovat se od kruté válečné reality. Spojovala je ovšem skutečnost, že šlo v drtivé většině o iniciativu samotného létajícího nebo pozemního personálu, kterou nadřízená místa tolerovala. (Nebo také ne, jak napovídá rozkaz ihned smazat obnažené slečny z několika strojů čs. letectva.) 

Vzácná barevná fotografie tanku M4A3E8 Sherman s „tygřím“ nátěrem v Koreji

Naopak na pozemní technice podobné prvky vidíme vzácně, protože tanky musí mít především účinný maskovací nátěr. Kamufláž se zkrátka nesmí narušovat jakýmikoli uměleckými kreacemi, a proto obrněnce obvykle nesou jen taktická čísla či nanejvýš decentně vyvedené znaky jednotek. (Docela známé jsou emblémy německých tankových divizí.) 

Americký lehký tank M24 Chaffee s „tygří tváří“ je k dispozici také pro modeláře

Občas se ale vyskytují i výjimky, z nichž mezi nejzajímavější patří „tygři“ z korejské války. Jedná se o nemalý počet tanků americké armády, na kterých se objevily stylizované malby tygřích tlam a celých hlav, popř. pruhy či jiné „tygří“ motivy. Snímky takto zdobených obrněnců pocházejí zejména z operace Ripper, jak se nazývala ofenziva spojeneckých vojsk, jež byla odstartována 7. března 1951. 

Tento americký obrněnec M46 Patton obdržel hodně propracovaný „tygří“ nátěr

Úkolem bylo vytlačit komunisty (tedy Severokorejce a Číňany) od řeky Han a osvobodit jihokorejské hlavní Soul, což se začátkem dubna 1951 opravdu podařilo. A to, že se právě do této operace zapojily desítky „tygřích“ obrněnců US Army, nebyla žádná náhoda, ale propracovaný záměr plánovačů psychologického boje.

Američtí tankisté nastoupení před „tygřími“ obrněnci Sherman varianty M4A3E8

Jak využít čínského kalendáře

Už na konci roku 1950 totiž američtí tankisté obdrželi rozkaz, aby na své tanky začali malovat vyceněné tygří tlamy. Neobvyklý nápad vznikl v oddělení psychologické války, kde se experti snažili najít nějaký způsob, jak narušit morálku početní přesily čínských vojáků. Mao Ce-tung měl armádu číselně sice obrovskou, ovšem z hlediska kvality mizernou, jelikož většinu tvořila masa nevzdělaných a špatně (pokud vůbec nějak) vycvičených rolníků. 

Tank M4A3E8 čety „Rice’s Red Devils“ se známým červeným tygrem na přídi

Američtí experti proto usoudili, že i navzdory „rudé“ propagandistické mašinérii se mohou u mnoha čínských vojáků pořád udržovat různé pověry a tradice, čehož by se dalo využít. Obrátili tak svou pozornost na čínský kalendář. Jak možná víte, v Číně se pořád občas používá tradiční systém nazývání roků podle dvanácti zvířat v čínském horoskopu (tzn. myš, buvol, tygr, králík, drak, had, kůň, ovce, opice, slepice, pes a prase) a pěti prvků (dřevo, oheň, země, kov a voda), což dohromady tvoří 60 let trvající cyklus. 

Několik tanků M46 Patton s „tygřími tvářemi“ během zimních operací v Koreji

Ještě je nutno dodat, že tradiční čínské počítání roků vychází z lunárního kalendáře (12 měsíců po 29 až 30 dnech), takže tradiční čínský rok má 354 až 355 dnů (což se musí občas „dorovnat“ se standardním kalendářem pomocí „měsíce navíc“). A v době, kdy do Koreje vstoupila čínská armáda, se právě psal rok „Kovového tygra“, jenž začal dne 17. února 1950 a končil 5. února 1951. 

Tanky M4A3E8 čety „Rice’s Red Devils“ představují vděčné téma pro modeláře

Američtí plánovači tak přišli s nápadem, aby tankisté namalovali na své ocelové obrněnce tygry, a proto by se při chystané ofenzivě na pověrčivé čínské vojáky valily útvary nefalšovaných „kovových tygrů“. Barevné šelmy měly narušit morálku „rudých“ a současně podporovat odhodlání amerických vojáků.

Známý snímek „tygřího“ tanku M46 při vyprošťování dalšího zapadlého „tygra“

Tygři na různých typech tanků

Není známo, jak se američtí vojáci na tento podivný rozkaz tvářili, avšak nepochybné je, že se do tohoto úkolu nadšeně pustili. Na jejich tancích se tedy záhy začaly objevovat různé podoby pruhovaných kočkovitých šelem. Někde zůstalo jen u tlamy s očima, na jiných vozidlech však zářily detailně vykreslené hlavy a někdy i další prvky. Osádky několika tanků si dokonce daly na plnění rozkazu záležet natolik, že žlutými a černými pruhy opatřily celý obrněnec. 

Skvěle propracovaná „tygří výzdoba“ na americkém tanku M46 Patton v Koreji 

Největší počet „tygrů“ sloužil v 89. tankovém praporu u Roty C, které velel kapitán Clifford Rice. Jeho útvar měl přezdívku „Rice’s Red Devils“, a proto jeho tanky nosily víceméně standardizovaný emblém rudé tygří hlavy na čele korby. Známé jsou i fotografie tanků z 6. tankového praporu, kde obrněnce dostaly zuby na korby, oči na věže a tlapy na kryty pásů. 

Kolona tanků Sherman z čety „Rice’s Red Devils“, opatřených „tygřími“ motivy 

„Tygří“ malby ukazují také snímky vozidel od jiných jednotek, např. 64. praporu, 79. praporu či 3. ženijního praporu, kde se objevily „tygří“ nátěry po celém povrchu. Z hlediska typů šlo nejčastěji o obrněnce M4 Sherman ve verzích M4A3E8 a M4A3W(76) a těžší tanky M46 Patton, ačkoli bylo zachyceno i několik vyzdobených lehkých tanků M24 Chaffee

Psychologický „tygří“ nátěr dostal také menší počet lehkých tanků M24 Chaffee

Bohužel nejsou známé žádné dokumenty, které by mluvily o reálných výsledcích této „tygří akce“, a proto nevíme, zda byli čínští vojáci opravdu vystrašeni. Jisté je, že když začala operace Ripper, podle čínského kalendáře již platil rok „Kovového králíka“, ale asi není příliš pravděpodobné, že by někdo nařídil tankistům, aby ze svých obrněnců smazali tygry a začali místo nich malovat králíčky. Na druhou stranu, když dojde na psychologii, tak je možné snad úplně všechno.

„Tygřími“ motivy skutečně důkladně opatřený tank M4A3W(76) s ženijní radlici

Lukáš Visingr

Lukáš Visingr

Vojenský a bezpečnostní analytik, publicista, konzervativní vlastenec, sionista a milovník života, který chce vidět smrt politické korektnosti.

Všechny články autora

Avigdor Kahalani a tanková bitva o Izrael

Avigdor Kahalani a tanková bitva o Izrael

Lukáš Visingr , V říjnu 1973 zachránila židovský stát nesmírně pestrá směs obrněnců, jejichž osádky se tehdy zapojily do boje s opravdu mimořádnou odvahou.

Seržant Kouma: Hrdina od řeky Naktong zničil stovky nepřátel svým tankem Pershing

Seržant Kouma: Hrdina od řeky Naktong zničil stovky nepřátel svým tankem Pershing

Tomáš Chalupa , Kanón, kulomet, granáty i osobní pistole M1911. Nekonečný příval útočících Severokorejců se nakonec podařilo zastavit.

Tanky Sherman v Rudé armádě očima pamětníka

Tanky Sherman v Rudé armádě očima pamětníka

Tomáš Chalupa , Hrdina Sovětského svazu Dmitrij Loza vzpomíná, jaké to bylo válčit proti Němcům na Shermanech.