Porsche 550 Spyder, které patřilo Jamesi Deanovi, se asi našlo. Koho zabije tentokrát?

Porsche 550 Spyder, které patřilo Jamesi Deanovi, se asi našlo. Koho zabije tentokrát?

Jmenovalo se 'Little Bastard' a kromě svého původního majitele prý zabilo i několik dalších lidí a spoustu dalších alespoň zranilo. Deanův Spyder je zřejmě prokletý. A teď se zdá, že se po desítkách let opět našel. Koho skosí kletba tentokrát?

Dolů


S dnešní popularitou starých Porsche, legendárních herců 50. a 60. let a tím pádem samozřejmě i starých Porsche po slavných hercích si můžeme být téměř jistí, že stará 550 Spyder, která dříve patřila Jamesi Deanovi,  je nejspíš nejcennějším automobilovým vrakem na světě. A zdá se, že se nějakému šťastlivci podařilo ho najít. Tedy, podařilo se to někomu, kdo si asi myslí, že je šťastlivec. My bychom asi raději dali přednost bouranému naftovému Mondeu na opravu.


James Dean se svým „Malým parchantem“ jen pár hodin před tragickou smrtí

Stopu k nalezení ‘Malého parchanta’ údajně získalo muzeum a prodejce klasických vozů Volo z městečka Volo v americkém státě Illinois. Na jím vypsanou odměnu milion dolarů za informace vedoucí k nalezení vraku klasického Porsche se přihlásil jakýsi muž, který údajně jako šestiletý kluk viděl, jak jeho otec s dalšími muži ukrývá legendární nabourané Porsche za falešnou stěnu v domě ve Whatcom County ve státě Washington. V tuto chvíli muzeum pracuje na zajištění právních náležitostí, než vyplatí slíbenou odměnu, a dotyčný samozřejmě odmítá před předáním peněz prozradit cokoliv o přesné lokaci.


Dean a jeho mechanik a přítel Rolf ve stříbrném Spyderu

A proč bychom před fantasticky cenným Porsche dali přednost nabouranému rodinnému  kombíku? Protože snad každý, kdo měl s ‘Malým parchantem’ něco společného, na to doplatil. 

Celé to prý začalo 23. srpna 1955, když herec Alec Guinness (Obi-Van Kenobi z Hvězdných válek) potkal Jamese Deana s jeho novým Porsche a prohlásil, že jestli do té věci nasedne, tak ho v ní do týdne najdou mrtvého. Za týden Dean se svým mechanikem cestou na závody havaroval a při nehodě zahynul.


Za pouhých 9 dnů, kdy James Dean vlastnil své Porsche 550, vzniklo poměrně dost fotografii. Tato byla pořízena na Vine Street v Hollywoodu

Snad každý, kdo měl s ‘Malým parchantem’ něco do činění, na to doplatil

Vrak vozu koupil úpravce George Barris a ještě než ho přivezl do své dílny, sklouzl Spyder z přívěsu a rozdrtil mechanikovi nohu. Motor a pohonné ústrojí prodal Harris dvěma závodníkům, Troyi McHenrymu a Williamu Eschridovi. Když ti dva závodili proti sobě navzájem s vozy, které oba obsahovaly díly z ‘Little Bastarda’, narazil McHenry do stromu a zahynul, zatímco Eschridovi se zablokovala kola a skončil s těžkým zraněním na střeše. 


Pokusy o záchranu Deanova života po osudné nehodě byly marné

Z vraku zbyla také dvě použitelná kola. Když Barris prodal i je, obě pneumatiky zároveň explodovaly a jeho řidič vyjel ze silnice. Bez zranění nevyvázl dokonce ani zloděj, který se pokoušel zbývající části auta ukrást. Při snaze vymontovat Deanovu zakrvácenou sedačku si roztrhl ruku.

Barris pak usoudil, že tu věc nechce mít nikde poblíž a vyhověl žádosti kalifornské dálniční policie, aby zapůjčil vrak slavného Porsche pro turné po školách, kde měl sloužit jako výstavní exponát, který by mladým řidičům připomínal, jak mohou skončit. Připomněl jim to až příliš dobře. Nejdříve shořela garáž, kde byl vrak uložen, ale ‘Malý parchant’ zůstal nepoškozen. Další pokus o vystavení skončil, když auto spadlo ze svého stojanu a rozdrtilo přihlížejícícmu studentovi kyčel.


James byl do svého „Malého parchanta“ přímo zamilovaný

Následně došlo ještě k několika nehodám při přepravě, které si vyžádaly život jednoho řidiče. Nakonec se policie rozhodla auto Barrisovi vrátit, ale cestou k němu vrak záhadně zmizel a už ho nikdy nikdo neviděl.

A pokud jste jen trochu pověrčiví, budete asi souhlasit s tím, že to bylo nejspíš dobře…


Replik slavného Deanova Porsche jezdí po světě hodně. Jednu velice povedenou máme i v Praze spolu se stylovou restaurací

Tento článek byl se svolením autora převzat z webu Autíčkář.cz
Za poskytnutí fotografii repliky Deanova Spyderu děkujeme restauraci James Dean Praha.

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

Všechny články autora

10 nejmalebnějších tratí severní Ameriky

10 nejmalebnějších tratí severní Ameriky

Richard Spitzer , Poznávat Ameriku nemusíte vždy jen z dvouproudé asfaltky. Někdy poslouží i železný oř.

Bizarní americké „gun-trucky“ v Iráku

Bizarní americké „gun-trucky“ v Iráku

Lukáš Visingr , Asymetrický konflikt v Iráku vedl k velkým ztrátám automobilů US Army. Američané reagovali výrobou improvizovaných obrněnců.

Jak se jezdí s klasickým Mustangem?

Jak se jezdí s klasickým Mustangem?

Vojta Dobeš , Původní Ford Mustang je typickou „vstupní amerikou“. Autem, které si zamilujete prostřednictvím filmu či televize a které vás k americkým vozům přiveze. Jak se s ním ale jezdí v opravdovém světě?