Colt zbankrotoval: Kdo koupí vytunelovaného výrobce legendárních M16, Coltů 1911 a Peacemakerů?

Colt zbankrotoval: Kdo koupí vytunelovaného výrobce legendárních M16, Coltů 1911 a Peacemakerů?

Výrobní linky jely naplno a pak přišel náhlý krach. Slavná značka Colt je na prodej.

Dolů

Velký černý otec ve Washingtonu jménem Obama obstaral svými názory a plány v Americe v posledních cca 7 letech zbraňový boom a prodeje zbraní civilistům rostly přímo raketovým tempem. Také armáda odebírala víc zbraní, což zase obstaral Obamův předchůdce velký bílý otec Bush. Ovšem jak se zdá, ne všem v oboru zbraní se dařilo tak úplně dobře a kupodivu k nim patřila také slavná firma Colt. Ne proto, že by jí trh nepřál, ale protože se tu děly věci opravdu podivné.

Současný vlastník v utajení

Firma Colt nezkrachovala poprvé. První bankrot se jí povedl v roce 1992. Po dvou letech ji za 27 milionů dolarů koupil Donald Zilkha a jeho investiční skupina. Tento irácký emigrant (můj ty světe!) symbol Ameriky záhy odvedl z původního příliš velkého a nákladného coltovského areálu v Hartfordu do areálu moderního a výrazně menšího. Nachází se ve West Hartfordu. O tom starém areálu si něco povíme jindy, protože to je zase jiná zajímavá taškařice.

 Firma se pod Zilkhovým vedením začala pomalu rozjíždět. Pomáhaly jí i (nevelké) vládní objednávky na pušky M16, které se po několikaleté přestávce obnovily roku 1996. Tak to jelo pár let..

V roce 2005 se novým vlastníkem firmy Colt, rozdělené od roku 2002 na civilní část a výrobu pro armádu (Colt Defense) stala firma Science Capital. Mluví se o ní jako o hedgeovém fondu, ale podrobnosti neznáme. A to jsme se Googla ptali opravdu důkladně. Uvádí se ovšem, že podíl v ní má i Donald Zilkha. Firma Science Capital nejprve nabídla akcie firmy Colt na veřejném trhu, aby je z něj v roce 2006 zase rychle stáhla. 

Konjunktura jak řemen

V té době také nastal u Colta veliký vzestup výroby. Vliv na to měly jak mezinárodní podmínky, kdy se Amerika od roku 2003 angažovala v Iráku a předtím v Afghanistánu, tak postupně nabíhající obamovská konjunktura na civilním trhu. Obama byl zvolen roku 2008. Od té doby rostly jak prodeje v civilním, tak ve vojenském sektoru.

Za rok 2004 firma Colt vyrobila 6593 pistolí v ráži 45 a 3580 revolverů.  Firma Colt Defense, která vyrábí útočné pušky M16, respektive M4, vyrobila 13 705 pušek. To nebyla veliká čísla a firma Colt rozhodně nepatřila k lídrům amerického trhu.

Ovšem výroba rychle stoupala. V roce 2013, ze kterého máme nejčerstvější přesné informace, dokázal Colt vyrobit 69 808 pistolí, pouhých 978 revolverů a dokonce 147 177 (útočných i sportovních) pušek v Colt Defense.

Z uvedených čísel plyne, že Colt v letech 2004-2013 zvedl výrobu pistolí na desetinásobek, výrobu útočných pušek na jedenáctinásobek a jediný segment, který klesá, jsou revolvery, jichž se dnes vyrábí méně než třetina původního počtu, spíš čtvrtina. A tenhle dynamicky rostoucí podnik má podle zpráv z Ameriky čelit bankrotu? Jak je to možné? No, lenost a neschopnost obyčejných zaměstnanců v tom nehledejme, ti tu parádu samozřejmě jen odnesou.

Tunelování. Jako u nás doma.

Zdá se, že stávající vlastník v podobě Science Capital tahal z firmy, která jela na plné obrátky, peníze, jak to šlo. Coltovi se účtovaly poplatky za distribuci, za zastupování a já nevím, za co všechno. Byly to podle amerických zdrojů desítky a pak stovky milionů dolarů, které podnik vyprodukoval nebo si je půjčil a byly mu chytře (pochopitelně legálně) odebrány.

Tržby přitom rostly, ale na zakrytí děr v rozpočtu to nestačilo. Firma prý také prošla několika reorganizacemi, které vedly k horšímu a peníze za ně inkasoval samozřejmě opět vlastník. Peníze v podniku proto záhy po nástupu nových vlastníků začaly chybět, ale to jim nevadilo. V roce 2007 si firma vzala úvěr 150 milionů dolarů na rekapitalizaci. V roce 2009 se množství půjčených peněz zvýšilo na 250 milionů dolarů. Navíc na vysoký úrok, protože rok 2009 nebyl dobou, kdy se v Americe půjčovalo levně. 

Alespoň část půjčených peněz se teoreticky použila na pobočný závod v Kissimee na Floridě, ohlášený v roce 2011. Jenomže na Floridě to Coltovi nefunguje. Zdaleka tam nezaměstnal takový počet lidí, na které dostal od státu investiční pobídky a zdá se, že budova, do které se měla firma nastěhovat a kde má zřejmě jen do dvaceti zaměstnanců, vlastně firmě ani nepatří. Takže to Colt zřejmě ani mnoho peněz nestálo. 

Jednou to prasknout muselo

Všichni zasvěcení evidentně věděli, jak se u Colta hospodaří. Ti opravdu zasvěcení určitě. Obamovu konjunkturu firma naplno využila jen v sektoru pistolí, protože pušky prý dlouho prodávala výhradně vládě a na boomu civilních samonabíjecích pušek na bázi M16 či M4 na civilním trhu se tak podílela jen omezeně.

Ačkoli Zilkhovi zbyly v civilní části Coltu nějaké podíly, neměl na chod a tunelování firmy vliv, přestože se velmi snažil s tím něco udělat nebo alespoň dostat co nejvíc svých peněz z firmy zpátky.  Dluhy přes jeho snahy (nebo možná i díky nim) narostly na 300 milionů dolarů. V roce 2014 pak šel kurz Coltových dluhopisů rychle dolů a celá mizérie, do které byla slavná značka zatažena, vyplouvala pomalu na povrch.

Prodeje šly dolů

Příčinou vyhřeznutí průšvihu je zhoršení prodejů. Obama totiž omezil válku v Afghanistánu i Iráku a novou zatím nezačal. Potřeba vlády nakupovat nové útočné pušky poklesla. Zřejmě šel dolů i civilní trh s těmito puškami, protože velký propad v tomto segmentu docela jistě pocítila i neméně slavná firma Smith & Wesson. Po rekordním roce 2013 a po sérii předchozích tučných let, nastal pokles, který byl evidentně hodně významný. Staří hospodáři tohle pravidlo znali a jednali podle toho, jenomže moderní draví manažeři zpravidla nemyslí na dlouho dopředu. 

Známe jen některá čísla, která se dostala ven a podle nich za první tři čtvrtletí roku 2014 společnost vykázala pokles tržeb o 22%, což činí 50 milionů dolarů. Přitom za rok 2013 měla ještě nárůst tržeb 30%. Za posledních devět měsíců roku 2014 firma vykázala ztrátu 28,4 milionu dolarů oproti 20,4 milionům dolarů zisku ve stejném období roku 2013. To je sešup jako hrom a je jasné, že pokud byl pokles tak velký, dluhová služba začala mít problémy.

Pistole nemohly pokles prodejů dlouhých zbraní vyrovnat, protože popravdě Colt zase nemá nic tak bombastického. Vyrábí víceméně stále a jen svoji klasiku v podobě klonů Coltu 1911 a z revolverů už jen Colt Peacemaker. Inovacemi se u Coltů v posledních letech nehýřilo a nepomohlo ani spojení Colt Manufacturing (civil) s Colt Defence, realizované roku 2013.

Restrukturalizaci zaplatí věřitelé?

Listopadovou splátku úroku ze svých dluhopisů tak musel Colt v roce 2014 pokrýt další půjčkou, takže se jen vyrážel klín klínem. V březnu letošního roku Colt najal firmu, která by měla pomoci s finanční restrukturalizací. Jenomže když jsou dluhy astronomické a tržby jdou dolů, je každá rada drahá.

Vlastník firmy Colt na jaře letošního roku prostřednictvím firemního managementu nabídl investorům výměnu starých, evidentně nesplatitelných dluhopisů za nové. Ty jsou splatné později než původní a měly by jen 30% nominální hodnoty těch původních. Ale majitelé dluhopisů managementu a majitelům firmy nevěří. Jsou to přece titíž lidé, kteří firmu vydžusovali a kteří se na ztrátě tímto vzniklé nehodlají podílet. Jejich majetkové podíly ve firmě by totiž podle nabízeného plánu zůstaly zachovány. Tratili by jen majitelé dluhopisů a majitelé firmy by byli v pohodě. Mohli by si třeba znovu půjčit. 

Bankrot, etnická nesnášenlivost a homofobie

K restrukturalizaci dluhu je podle amerických zákonů prý potřebný souhlas majitelů 98% celkové nominální hodnoty dluhopisů. V květnu, kdy se to mělo realizovat, souhlasilo s návrhy managementu jen 5% nominální hodnoty. Dnes je firma v režimu ochrany před věřiteli, takže probíhá řízený bankrot. Výroba běží a doufá se v rychlý prodej někomu ze 150 zájemců, kteří se prý přihlásili. Ten by jistě uvítali také zaměstnanci.

Roztáčí se také kolotoč obvinění nejvyšších představitelů firmy Colt z vyvolávání etnické nesnášenlivosti a homofobie. Pánové si s investory při jednáních asi nadávali opravdu od plic a někdo chce ten ideozločin rozmáznout a zkasírovat. Tahle náboženská témata moderní doby mohou ovšem ohrozit vládní kontrakty, protože kdo se rouhá modernímu náboženství, ten ať netrží státní nekryté a půjčené dolary. Že by někdo chtěl žalovat Coltovy managery, jsme zatím nezaznamenali, ale třeba to někoho také napadne.

Kdo nakonec koupí Colt?

Je jasné, že Colt v nějaké formě přežije. Ochranná známka Colt má stále cenu a umí prodávat. Navíc jsou tady vládní zakázky a firma je svým způsobem důležitá i pro stát. Má zajeté linky na vojenské pušky. Ovšem konstatujme, že konkurence by je určitě také ráda rozjela. Otázka je, kdo Colt koupí, jak dlouho mu to bude trvat a zda se Colty vůbec budou vyrábět v Hartfordu.  

Předpokládáme, že zájem na využití slavné značky by mohli mít američtí zbrojní obři. Na internetu se psalo především o firmě Freedom Group (neověřeno), ale proč by nemohl zasáhnout třeba ATK, Smith & Wesson nebo velmi pružný Ruger? Také neověřeno. Nebo přijde někdo zvenčí, kdo má v Americe pevné postavení. SIG Sauer? Těžko. Beretta? Nechme se překvapit, ale s pistolí M9 by emšestnáctky hezky ladily. Do Číny to snad neprodají, ale třeba jsou už manažeři od Colta s někým tiše domluveni. To je ovšem opět jen dohad.

​Fotografie: www.colt.com

Jan Tetřev

Jan Tetřev

Mám rád zbraně, starám se o zbraně, píšu o zbraních a občas si z nich (i z někoho) také vystřelím.

Všechny články autora

357 Magnum: Nadupaný revolver

357 Magnum: Nadupaný revolver

Jan Tetřev , Jak je možné, že je zaměnitelná s "osmatřicítkou"? A čím to, že je tak účinná? Pojďme si odpovědět tyto i mnoho dalších otázek o legendární ráži .357 Magnum.

Americký výsadkář v ruském tanku v bitvě o Berlín: Neuvěřitelný příběh seržanta Josepha Beyrleho.

Americký výsadkář v ruském tanku v bitvě o Berlín: Neuvěřitelný příběh seržanta Josepha Beyrleho.

Tomáš Chalupa , Z Normandie přes zajatecký tábor až k Berlínu. Z amerického výsadkáře tankistou Rudé armády.

Poškozená B-17 nad Německem a elitní stíhač Luftwaffe se srdcem rytíře

Poškozená B-17 nad Německem a elitní stíhač Luftwaffe se srdcem rytíře

Josef Hladík , Posádka amerického bombardéru vděčí za své životy pilotovi německé Luftwaffe. I takové příběhy píše válka. Z nepřátel se někdy mohou stát ti nejlepší přátelé.