Rebel Flag jako symbol „jiné“ Ameriky aneb 7 důvodů, proč v ČR nosit triko s jižanskou vlajkou

Rebel Flag jako symbol „jiné“ Ameriky aneb 7 důvodů, proč v ČR nosit triko s jižanskou vlajkou

V našem eshopu DixieGear.cz je největší zájem jednoznačně o trička s motivem konfederační vlajky. Nejžádanější motivy jsme právě opět dotiskli a to je i důvod zkusit zjistit, proč jde rebel flag tak na dračku.

Dolů

Když jsme rozjížděli na podzim minulého roku náš eshop a vlastní brand DixieGear, tak jsem tak nějak tušil, že trička s motivem konfederační vlajky budou mezi nejprodávanějšími. Ovšem že ten rozdíl v počtu prodaných kusů bude oproti trikům s auty nebo pinupkami tak zásadní, to by mě fakt nenapadlo. Jsa povahy zvídavé, nemohl jsem si nepoložit jednoduchou otázku: Proč? A protože patent na rozum nevlastním, už nějakou dobu se na to samé ptám kamarádů, známých, obchodních partnerů i úplně cizích lidí, se kterými se potkávám na nejrůznějších akcích. A tohle mi z toho všeho vylezlo…

Důvody, proč triko s rebel flag v Čechách a na Moravě lidi nosí, bych si dovolil rozdělit do šesti základních skupin.

1. Ta vlajka je prostě pěkná

Dotisk triček s tímhle motivem jste si přáli nejčastěji, tak proč to neudělat?

Pro někoho jediný důvod k nošení symbolu amerického Jihu. Zpočátku jsem se tomu divil, ale proč ne. Ta vlajka je z grafickýho hlediska fakt dobrá. Kombinace red, white and blue je pořád sexy, bílý hvězdy voněj Amerikou, je pěkně symetrická a vypadá dobře v jasných sytých barvách i ve vybledlé, vyšisované podobě a dokonce i v černobílém provedení. V jednoduchosti je síla. A nezaměníte jí se žádnou jinou.



2. Mám rád jižanskou muziku

Jih to prostě vždycky zase znova dokáže. V muzice zcela určitě.

Většinou se tenhle důvod samozřejmě týká fandů southern-rockové muziky, se kterou je tahle vlajka spojena takříkajíc pupeční šňůrou hned od zrodu tohoto žánru. Koncerty Lynyrd Skynyrd, Molly Hatchet, Charlieho Danielse a stovek dalších slavných i neznámých kapel si bez záplavy křížů s třinácti bílými hvězdami vůbec nedokážeme představit. Ale ani řada muzikantů a skupin z oblasti country či bluegrassu se nebojí přihlásit k tradici země, kde tahle muzika vznikla, jedním z prvních prvoligových umělců, kteří kdy rebel flag zavěsili na dominantní místo na svá pódia, byl na začátku sedmdesátých let country-rockový génius a básník Gram Parsons. V našich domácích podmínkách to funguje obdobně, na koncertech českých jižanských rockových kapel se o tom můžete sami přesvědčit.

3. Jižanský vidlák a křupan – náš vzor

Tady u nás na Jihu policajty k lecčemus ani nevoláme

Vlajka Konfederovných států amerických logicky symbolizuje i druhou identitu (kromě té hlavní, celoamerické), kterou velká část lidí žijících na jih od Mason-Dixon Line hrdě dává znát. Říkat tomu můžeme různě, stejně jako se donekonečna můžeme přít o nejvýstižnější český překlad a význam slov „redneck“, „hillbilly“ nebo „blue collar“. Tohle není Amerika zdivočelých levičáků a samozvaných ochránců lidských práv, kteří by nejraději zavedli ve Státech socialismus možná ještě děsivější než to, co jsme na vlastní kůži měli možnost zažít doma my sami. Dole na Jihu a ve venkovských částech USA obecně ještě stále platí, že člověk by se měl postarat sám o sebe, o svou rodinu, své okolí, žít svobodně s vědomím zodpovědnosti za svůj vlastní osud, pracovat ze všech sil a být připraven svůj způsob života bránit třeba i se zbraní v ruce. 

Krucifix, co je nějakýmu berňáku po tom, co si pěstuju nebo pálím na svým pozemku?

S tím souvisí i ty rekvizity okolo – zaprášené pickupy, brokovnice, revolvery, závody monster-trucků v záplavách bahna, nadupané muscle káry, pomačkané stetsony, sešlapané kovbojské boty, opuštěné vedlejší silnice nebo načerno pálená domácí whiskey. A co to má společného s naší domácí realitou? Překvapivě docela dost. Především tu zásadní volbu – být tupě přežvykující ovcí a součástí nemyslícího stáda nebo svobodným člověkem s možností uskutečnit své vlastní sny?


4. Místo žlutých hvězdiček EU bílé hvězdy a kříž

Triček s portrétem nejslavnějšího generála C.S.A. Roberta E.Lee už zbývá jen pár…

Jasně, historie. Jih svůj boj o právo jednotlivých amerických států zvolit si svou vlastní budoucnost bohužel prohrál, ale duch rebelství a touhy po svobodě a nezávislosti přetrval až do dnešních dnů. Symbolem tohoto odporu proti byrokratické nadvládě základní lidská práva omezující centrální moci se velice často stává právě vlajka na bitevním poli (leč nikoliv morálně) poražené Konfederace. V našich podmínkách se srovnání Unie z let 1861 až 1865 se současnou Evropskou unií přímo nabízí. No, nějaké motivy s touhle tématikou už se připravují, nebojte se.

5. Rebel flag Obamovi natruc

Tuhle vlajku nestáhneme, i kdyby z toho sluníčkáři všech zemí měli dostat psotník

Ameriku máme u nás na Dixie rádi, ale to neznamená, že budeme nekriticky velebit všechno, co současné Spojené státy po celém světě dělají (byť si to řada facebookových diskutérů o nás myslí – nevím proč). Rebel flag je na první pohled jednoznačně americká, ale na rozdíl od klasické vlajky USA není symbolem průserů, omylů či záměrně páchaných zvěrstev spojených se současným americkým vládnoucím establishmentem. A sem si dosaďte, co chcete. Rozjebanej Střední východ, naprosto nešťastně a zbytečně vyhrocený vztahy s Ruskem, šílený multi-kulti levičácký experimenty pod taktovkou současnýho prezidenta, no prostě najde se toho spousta, s čím nechceme mít nic společnýho. A proto místo Stars and stripes radši vyvěsíme vlajku Dixie. Škoda, že nejde oživit Ronalda Reagana nebo Teddyho Roosvelta

6. Proč nepodpořit něco, co se mi líbí?

Tohle je přesně ta Amerika, kterou máme rádi.

Proč myslíte, že jsme do těch triček vlastně pustili? Jedním z důvodů bylo i to, že zisk z jejich prodeje nám umožňuje provozovat portál Radiodixie.cz opravdu nezávisle, bez kompromisů, které nutně plodí závislost na velkých inzerentech. Nemusíme naše internetové rádio zahlcovat reklamou, o kterou stejně nikdo nestojí, ale hlavně můžeme na stránkách internetového magazínu psát, o čem chceme a jak chceme. Že to asi neděláme úplně blbě, o tom svědčí především těch více než 50.000 čtenářů, kteří náš web měsíčně navštíví a kteří se čím dál častěji opakovaně vracejí. Takže lidi, jestli se vám líbí, co a jak děláme, voblíkněte si Dixie. Kupte si občas nějaký naše tričko (nebo časem i mikinu nebo kšiltovku) a já vám za to slibuju, že vaše prachy použijeme na to, aby naše články i naše muzika byly lepší, zajímavější, zábavnější a že kvůli tomu nikomu nikdy nepolezeme do řiti. Čestný pionýrský… A díky!

7. Že bych na něco zapomněl?

A nezapomeňte – Always Keep On Southern Side!

Ať koumu jak koumu, víc důvodů, proč v roce 2016 nosit v Zemích koruny české triko s konfederační vlajkou, jsem prostě nevykoumal. Ale to neznamená, že nemůžou existovat. Jestli na nějaké další přijdete, určitě mi je napište nejlíp na mail martin.pesek@radiodixie.cz nebo do diskuse pod tímhle článkem anebo na facebook. Nejzajímavější příspěvky určitě odměníme a jak jinak než tričkem DixieGear podle vašeho vlastního výběru.

Jo a prosím vás, vo věšení negrů fakt psát nemusíte (kdyby to náhodou někoho napadlo). Kdyby nic jinýho, nebejt černejch bluesmanů, tak bysme dneska tuhle muziku určitě neposlouchali. Slušnej člověk je prostě slušnej člověk a šmejd zůstane šmejdem bez ohledu na to, jestli je černej, bílej, zelenej nebo fialovej. Díky!


Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora

Na pokoru, odpuštění a vzájemný respekt není nikdy pozdě!

Na pokoru, odpuštění a vzájemný respekt není nikdy pozdě!

Jaroslav I. Vokoun , Memorial Day, svátek připomínající americké vojáky padlé za posledních 150 let, je příležitostí připomenout si muže a ženy, kteří své zemi neváhali obětovat to nejcennější – svůj život. Zamyšlení o úctě, odpuštění, válkách a o Americe.

Pod vlajkou Konfederace aneb Příběh vzniku jedné rebelie

Pod vlajkou Konfederace aneb Příběh vzniku jedné rebelie

Jan Drnek , Před 150 lety se v Americe odehrál příběh znepokojivě podobný tomu, co prožíváme my sami právě teď. Že přeháníme? Čtěte a přemýšlejte...

Víkend s Louisianskými tygry aneb Další sonda do hlubin českého jižanského reenactingu

Víkend s Louisianskými tygry aneb Další sonda do hlubin českého jižanského reenactingu

Jan Korbel , Náš reportážní tým strávil víkend v 19.století mezi elitou konfederační armády. Chtěli jsme zjistit, proč si chlap vezme flintu těžkou jako kráva, ušije si doma uniformu, zamotá se do koženého řemení výstroje a blbne někde na poli, louce či v lese.