Je to rezatý, dělá to rambajz a je s tím veselo.

Je to rezatý, dělá to rambajz a je s tím veselo.

Headbanging 1/8 mile Authentic Hot Rod Races Finsterwalde 2014 naživo. A stálo to za to!

Dolů

Fenomén nadupaných, obouchaných a nejlépe amerických old school auťáků a motorek konečně zasáhl i Česko. A když už nějakou takovou potvoru dáte dohromady, tak je potřeba jí taky pořádně provětrat. Lepší příležitost než závody ve sprintu (ideálně na nějaké nepoužívané letištní ploše) nenajdete, obzvlášť když je to spojeno s pořádnou rockabilly muzikou a hlavně se setkáním podobně postižených jedinců. Západočeská Žihle a tamní Hot Rod Dragstrip Contest, který pořádá začátkem léta místní klub Satan Bikers, je důkazem, že tenhle návrat do padesátých let je atraktivní pro stále víc lidí. A když se o věc začnete zajímat trošku hlouběji, zcela jistě velice brzo narazíte na obvykle s rozsvícenýma očima vyslovované slovo „Finstr“. A tak jsme do východoněmeckého městečka Finsterwalde vyrazili na průzkum i my.

PŘEČTĚTE SI:

Závody ve sprintu na 1/8 míle s výstižným jménem Headbanging pořádané letos už po čtrnácté místním sdružením Hot Rod East jsou pro nás ideální příležitostí vidět naživo všechno to, co nadšeně sledujeme na fotkách či videu na internetu.

Není to z Čech daleko, zhruba na půl cestě mezi Drážďany a Berlínem, takže náklady na cestu nejsou nijak závratné, téměř na místo samé se dostanete po dálnici, prostě víkendový trip, který zvládne v pohodě i váš obstarožní chevrolet či harley. O novějších strojích ani nemluvě. Pokud byste se chtěli zapojit do závodního dění a rozdat si to s německými či polskými boys, pak pozor – nic mladšího než s rokem výroby 1958 pořadatelé na start nepustí! Takže proč si neudělat čas, zahodit nebo aspoň vypnout ty elektronický hejblata a udělátka a zkusit se aspoň na chvíli vrátit o pár desítek let zpátky.

Finsterwalde je jedním z míst, kde se vám to tutově povede. Opuštěná a zchátralá letecká základna bývalé ruské okupační armády je pro tenhle blázinec naprosto ideálním prostředím. Něco podobného máme u nás doma ve vojenském prostoru kolem Milovic.

Staré betonové a plechové hangáry, upravené trávníky střídající se s chaotickou džunglí náletových stromků a keřů, prostě tak trochu punk. Ale pozor, jsme v Německu, takže organizace celého meetingu klape, problémy s parkováním nejsou a těch odhadovaných pět tisíc účastníků a diváků je zcela zjevně naprosto v pohodě.

Jasně, musíte si odmyslet foťáky, mobily a plastový kelímky na pivo, ale jinak je iluze Ameriky padesátých let dokonalá. Hot rody, rat rody a já nevím, jaký rody se proplétají mezi korzujícími pinupkami a více či méně stylově vyfiknutými drsnými hochy a všichni se společně vyhýbají chrchlajícím očesaným Harleyům a Indianům. Občas projede kulatý pick-up naložený balíky slámy nebo bandou pivo popíjejících kámošů.

Někdo to má naleštěný a super zrenovovaný, ale převažuje špína, rez, čoud z výfuků, ukapávající olej a oprejskanej lak (či spíš jeho pozůstatky). Ve sprintu na 200 metrů to pak většina z těch vehiklů rozpálí za nadšených reakcí přihlížejícího davu naprosto nekompromisně. Zkuste si s nimi dát na semaforech závod a nebudete se stačit divit.

Pár rad pro příští rok. Na místo dorazte rozhodně už v pátek večer. Vezměte si stan nebo aspoň pořádnej kombík, partu stejně postiženejch pacientů a doporučuju vlastní zásoby pití a jídla. Vyhnete se frontám u stánků a o to víc si užijete večerní hangár party s některou z prvoligových rockabilly kapel. Nebo nadrážděte to svoje starý železo a zapojte se do všeobecného nočního chaosu a rambajzu. Užijte si prostě pořádnej mejdan s kulisou, kterou u nás doma v těhle rozměrech prostě nenajdete. Já to teda tak rozhodně příště udělám. Patnáctý ročník Headbanging Hot Rod Race ve Finsterwalde to jistí.

Foto:
Romana Zi

Martin Pešek

Martin Pešek

Konzervativní Kozoroh na trnité cestě ke splnění svého amerického snu. Tenhle svět potřebuje opravdu trochu víc buranů.

Všechny články autora