K Americe, americké muzice a americkým autům nebo motorkám patří i americké jídlo. Vítejte v Dixie kuchyni! A nebojte se vstoupit, ani pokud neumíte vařit a nemáte spižírnu naditou pravými americkými surovinami. Půjdeme na to zlehka a jednoduše.
PŘEČTĚTE SI NAŠE DALŠÍ RECEPTY:
Důvod, proč byly "frijoles refritos", tedy smažené nebo pečené fazole, typickým jídlem pro mexickou kuchyni už v dobách Divokého západu, je zcela prostý. Fazole jsou dost levné i kdesi v zapadákově, kam ještě ani železnice nedorazila. A je dost jednoduché je uvařit, i když jste líný Mexikán a nebo máte plné ruce práce s odrážením nájezdů Calverových loupežníků.
V moderním světě se k těmto výhodám přidává fakt, že všechno, co na mexické fazole potřebujete, je nejen levné, ale také to dlouho vydrží. Jsou tak ideálním jídlem pro případy nouze, ať už časové nebo finanční. A navíc nabízejí nekonečně mnoho způsobů využití. Takže, pojďme na to.
Krok první: Jdeme na nákup
Tentokrát bude náš nákup opravdu jednoduchý, a navíc si ho můžete připravit do zásoby. Koření totiž určitě máte již od minule.
- Fazole: Červené, v plechovkách. Zhruba dvě plechovky (á 400 g) na čtyři porce.
- Špek: Úplně obyčejný špek. Necelých 10-15 dkg na čtyři porce.
- Cibule: Jedna velká nebo dvě malé.
- Koření: Ideální bude kombinace koriandru, římského kmínu a kajenského pepře. V nouzi postačí nějaká předpřipravená mexická směs.
krok druhý: příprava
Je to opravdu jednoduché. Cibuli a špek nakrájíme na kostičky, plechovky s fazolemi stačí prostě otevřít.
krok třetí: na pánev s tím
Rozpálíme pánev a jako první na ní vrhneme připravený špek. Smažíme, až začne pouštět tuk a mírně hnědnout. Potom pánev zasypeme důkladnou porcí všech koření (koriandr, kmín a kajenský pepř, dejme tomu po polévkové lžíci) a bleskově zamícháme. Přidáme cibuli.
Jakmile začne cibule sklovatět, přidáme fazole a smažíme na prudkém ohni.
Ve chvíli, kdy fazole vysychají a začínají být lepkavé, přichází čas na klíčový moment. Vezmeme šťouchadlo na brambory a z fazolí uděláme kaši.
Přidáme trochu vody, mícháme a znovu vaříme, než se všechna voda opět ztratí. Výsledkem by měla být více či méně homogenní kaše.
krok čtvrtý: co s tím dál?
Mexické fazole jsou nejen jednoduché, ale navíc nabízejí široké možnosti využití. Ta nejjednodušší je samozřejmě popadnout lžíci, vzít si nějaký kus pečiva a celé to zbaštit. Nebo můžete směs zabalit do ohřáté tortilly (případně doplnit o nastrouhaný sýr a zapéct), čímž vytvoříte fazolové burrito. Chcete si udělat rychlou snídani pravého pistolníka na cestách? Udělejte k fazolím volská oka a přidejte nějaké pečivo. A nebo můžete fazole třeba naložit na tousty, tak jako na poslední fotce.