Dixie kuchyně: Grilovaný sýrový sendvič

Dixie kuchyně: Grilovaný sýrový sendvič

Je úplně primitivní a chutná božsky. Vymýšlením variací a obměn můžete klidně strávit zbytek života. A přitom vypadá jako pitomost - prostě osmaženej sejra v chlebu.

Dolů

K Americe, americké muzice a americkým autům nebo motorkám patří i americké jídlo. Vítejte v Dixie kuchyni! A nebojte se vstoupit, ani pokud neumíte vařit a nemáte spižírnu naditou pravými americkými surovinami. Půjdeme na to zlehka a jednoduše.

Američani grilovaný sýrový sendvič milují. V Česku je to však, narozdíl od jiných typicky amerických jídel, jako jsou hamburgery nebo teplí psi, téměř neznámá věc. Přitom poměr jednoduchosti přípravy a lahodnosti výsledného pokrmu je naprosto bezkonkurenční. A navíc nepotřebujete nic, co nemůžete mít trvale doma - což dělá z téhle záležitosti ideální řešení nočních hladů, nenadálých návštěv a jiných krizovek.

DIXIE KUCHYNĚ:

Základní postup

Vezměte chleba, namažte ho máslem, hoďte ho na pánev, dejte na něj sýr, na něj druhý chleba, otočte, nechte dodělat, snězte. Vážně jednoduché.

A teď trošku podrobněji:

Základní suroviny:

  • toustový chleba
  • plátkový sýr
  • máslo

Oproti běžnému toustu v u nás tak populárním toustovači, co se zavírá jako knížka, se grilovaný sýrový sendvič liší tím, že ho budete smažit a nikoliv pést. Může se to zdát jako nepatrný rozdíl, ale není.

Základem je namazat dva chleby máslem a rozpálit pánev. Ideální bude vroubkovaná grilovací, ale poslouží víceméně jakákoliv, kterou máte doma.

Když je pánev rozpálená, položíte na ní první chleba, na něj plátek sýra a na něj druhý chleba. Přikryjete a necháte pomalu opékat na malém ohni, než chleba zezlátne a sýr se rozteče. Potom otočíte a necháte dozlatova opéct i z druhé strany. 

A máte hotovo. Rozřízněte na trojúhelníčky pro snazší konzumaci, a vrhněte se na to.

Variace

To, co je na tomhle jídle tak skvělé, ale není jen to, že skvěle chutná, je strašlivě nezdravé a uděláte ho za pět minut i s přemýšlením, jak se vlastně zapíná sporák.

Největší kouzlo je v tom, že grilovaný sýrový sendvič můžete donekonečně obměňovat, vylepšovat a vytvářet vlastní varianty. Chtěli jste okouzlovat kamarády, rodinu nebo dámské návštěvy svým vlastním receptem, ale měli jste problém s tím, že vůbec neumíte vařit? Tady je vaše šance.

Sýr

Nejjednodušší způsob, jak zkoušet nové varianty. Povšimněte si, že jsem na začátku nespecifikoval, jaký sýr máte vlastně použít. Není to proto, že bych na to zapomněl. Vy totiž můžete použít skoro jakýkoliv sýr vás napadne.

Standardně se používá hranatá plastová věc jménem "American Cheese", které by u nás nejvíc odpovídaly balené plátkové sýry, snažící se zákazníka přesvědčit, že jsou cheddar, gouda nebo něco podobného. Ve skutečnosti jsou nejspíš z ropy, ale to se k Americe hodí, stejně jako k tomuhle nezdravému jídlu.

Alternativy:

  • Kvalitní plátkový sýr. Třeba ten cheddar, gouda nebo gruyére, v provedení od krávy a nikoliv z ropy. Ale představivosti se meze nekladou, zkoušejte, co vám zachutná.
  • Strouhaný sýr. Nastrouhaný sýr se lépe rozteče a dá se víc rovnoměrně rozprostřít.
  • Nestandardní sýr. Mozzarella, parmezán, feta, balkánský sýr...
  • Víc sýrů. Máte pocit, že zbytek hermelínu se zbytkem parmazánu bude geniální kombinace? Nejspíš ne, ale proč to nezkusit.

Jenom tam, prosím vás, nedávejte Eidam třicítku. 

Chleba

Klasický bílý toustový je základ. Ale proč nezkusit tmavý toustový? Nebo třeba na plátky nakrájenou veku nebo včerejší ciabbatu? 

Máslo

Zkuste solené máslo, takové, jaké používají v Americe - u nás lze většinou koupit jeho irskou variantu. Dodá tomu šmak.

Postup

Můžete experimentovat s délkou opékání, s délkou zakrytí nebo můžete nejdřív opéct každý chleba z obou stran, a potom teprve poskládat sendvič. 

Můžete zkusit rozpálit máslo v pánvi, místo toho, abyste ho mazali na chleba - tohle se vám bude hodit, pokud máte ztuhlé máslo z ledničky.

Další ingredience

Tady začíná ta největší zábava. Základem grilovaného sýrového sendviče je totiž sendvič se sýrem, ale nikdo neříká, že tam nemůžete dát i nějaké další věci. Skvělou variací pro začátek je třeba přidat plátky rajčat a bazalku, čímž vznikne něco jako zapečené caprese.

Mnohem "američtější" je ale nacpat dovnitř na kousky nakrájenou (aby se výsledek lépe ukusoval) šunku nebo slaninu. A nebo osmaženou cibulku. A nebo...

A nebo ne. To už si zjistěte sami. Vyzkoušejte náš recept a vytvořte svoji variaci - nebo nějakou najděte na internetu. Napište nám do komentářů nebo do mailu, jaký je váš nejoblíbenější recept na grilovaný sýrový sendvič a my ty nejlepší zveřejníme v některém z dalších dílů!

Vojta Dobeš

Vojta Dobeš

Automobilový novinář, který o amerických autech nejen píše, ale také s nimi jezdí. S oblibou provokuje svými názory nejen na auta.

All articles of the author