Curve není běhna aneb pistole z dílny Járy Cimrmana

Curve není běhna aneb pistole z dílny Járy Cimrmana

Křivou pistoli by člověk normálně zahodil, ale tahle novinka od Taurusu je letošní hit.

Dolů

S brazilskou firmou Taurus, která má mimo jiné jeden závod v USA a prodává tam většinu své produkce, to ještě nedávno vypadalo bledě. Prý nějaká ta zpronevěra a nekázeň na palubě. Firma padala na hubu, ale přišel nový vlastník a začal dělat pořádek. Přišly i nové modely.

Na konci loňského listopadu nabídl Taurus Ježíškovi k sebeobraným účelům (třeba proti čertům, kteří zbyli po Mikuláši) naprosto atypicky vyhlížející kapesní pistoli s názvem Curve. Kdo neumí anglicky, ať si nemyslí, že jde o nějakou sprosťárnu, protože slovo curve znamená křivku, oblouk, ohyb nebo zatáčku. Ale to k holkám taky patří…

Pistole Curve je zbraň v ráži 9 mm Browning krátký. Bouchačka na tyhle „krátké devítky“ musí být malá, lehká, spolehlivá a snadno ovladatelná. Tyhle zbraně nekupují profesionálové ale lidé, kteří chtějí mít něco pro jistotu.



Podíváme-li se do sektoru malých sebeobranných pistolí, zjistíme, že mnohé v tomto segmentu trhu již bylo vynalezeno. Existují zbraně ocelové, hliníkové i plastové, hranaté i zaoblené. Co se však dosud nikomu nepovedlo, byla integrace doplňků na tyto zbraně. Na malé pistole se toho většinou mnoho nevejde. Nemívají lištu Picatinny, takže namontovat na ně svítilnu nebo laserový zaměřovač není vůbec jednoduché. Musí se koupit zařízení, které je určeno pro ten který typ, které se většinou „nacvakne“ na lučík jako u produktu Laser Guard od Crimson Trace nebo u na podobném principu fungujícího výrobku firmy Viridian. Navzdory miniaturizaci si majitel musel vždycky vybrat. Buď měl na zbrani svítilnu nebo laserový zaměřovač. Nacpat obojí na tak malou zbraň se ještě nikomu nepovedlo. Až přišel Taurus, který dokázal propojit pistoli, laserový zaměřovač a svítilnu. Ne jako doplněk za další peníze, ale jako součást zbraně.


OPRAVDU KŘIVÁ

Ale to není všechno. Curve se totiž jmenuje Curve proto, že je to skutečně křivá pistole. Podíváte-li se na Curve zezadu, zjistíte, že rám je křivý, vychýlený mírně doprava. Curve sama je tedy křivka a skutečně se přizpůsovuje zaoblenému boku lidského těla, kde by se měla nosit. Hlaveň je však rovná, takže pokud to někomu bude střílet za roh, na křivou pistoli to nesvede. Vzato kolem dokola, Curve rozhodně stojí za pozornost. Možná zakládá nějaký nový trend, možná za pár let zapadne a pes po ní neštěkne.

Při prvním pohledu na Taurus Curve si člověk není jistý, jestli jde o zbraň. Dojem něčeho divného navozuje také ocelový klips, který je určen k připevnění na opasek. Tohle pistole neměly už hodně dlouho, naposledy někdy v 18. století. Další pochybnosti o účelu celého předmětu vzbuzuje mohutný plastový blok před lučíkem. Tam, kde by se měl rám elegantně zužovat, se rozšiřuje, aby pojal svítilnu a laserový zaměřovač. Vypadá to celé jako krabička. Na podivné těleso zakřiveného a vpředu obézního plastového rámu s ocelovým pomocným rámem uvnitř je nahoře nasazen ocelový závěr. Je z uhlíkaté (rezatějící) oceli, hlaveň je podle údajů z americké pobočky Taurusu nerezová.

Spoušťový a bicí mechanismus pistole je DAO (pouze dvojčinný) s vnitřním kladívkem. Firma deklaruje odpor spouště v širokém rozmezí od 22 do 32 N. Jednořadý zásobník pojme 6 nábojů ráže 9 mm Browning krátký. Sedmý může být připraven v komoře. Zbraň váží nenabitá 289g a měří 131,5 mm, takže je to celé maličké a lehké.

BEZ MÍŘIDEL

Curve má (podle mne zbytečný) integrovaný zámeček, kterým ji je možno zabezpečit v případě dlouhodobého uskladnění. Hlavně neztratit klíček. Nahoře na rámu je umístěn výstražník, jenž signalizuje náboj v komoře.  Pokud tam náboj je, výstražník vystupuje ze siluety zbraně a lze ho i nahmatat. Zbraň má také zásobníkovou pojistku (bez vloženého zásobníku si nebouchnete) a… a to je všechno. Další pojistky nemá.

Curve také nemá mířidla. Tohle je pistole na sebeobranu z bezprostřední blízkosti, takže proč je mít? Může se střílet například ve směru zápachu z agresorových úst.  Ostatně při střelbě (pokud jej nezapomene spustit) svítí laserový zaměřovač a svítilna..

Taurus pistoli dodává s malým plastovým pouzdérkem, které se navléká na přední část pistole a kryje spoušť, kterou tak chrání před (spíše teoretickým) nechtěným stiknutím při nošení. Na tomto malém plastovém výlisku je krátká šňůra, kterou si uživatel připevní třeba k opasku. Když střelec zbraň vytáhne, krátká šňůra chránič spouště strhne a může se střílet. Dobře vymyšlené.

Zásobník se vyjímá po stlačení levé strany botky zásobníku směrem ke středu zbraně. Musí to jít rychle. Zmáčknete a už taháte zásobník. Pistole se dodává v pěkném kufříku se dvěma zásobníky, což je vzhledem k jejímu určení možná dokonce moc, ale psychologicky je to vzhledem ke kapacitě zásobníku určitě lepší.

CHYTÍ SE?

Příchod modelu Curve na trh je společný úspěch Taurusu a firmy LaserLyte, která dodala ministurní kombinaci svítilny a laseru. Taurus Curve je pistole na sebeobranu z bezprostřední blízkosti. Při sportovní střelbě s ní docela určitě nevyhrajete. Zakřivený rám a integrovaná kombinace laseru se svítlnou na tak malé zbrani z ní nepochybně činí zajímavé zboží. Mohla by založit nový trend a pokud se neuchytí (takových případů známe hodně), tak bude docela jistě představovat zajímavý sběratelský předmět.

V amerických obchodech se křivý Taurus objevil v prvním čtvrtletí roku 2015. Vyrábějí ho na Floridě a doporučená cena činí 400 dolarů. Z druhé ruky ho lze dnes v Americe koupit i za dvě stovky. U nás se neprodává, protože český zákon laserové zaměřovače zakazuje. Ale vývoj jede dál. Taurus už má patent i na křivý revolver.

Tento článek vyšel v časopise Střelecká revue číslo 2/2015.
Fotografie zbraně poskytla firma Taurus USA.

Taurus Curve
Ráže 9 mm Browning krátký
Délka hlavně 63,5 mm 
Celková délka 131,5 mm 
Hmotnost 289g
Odpor spouště 22-32 N 

Jan Tetřev

Jan Tetřev

Mám rád zbraně, starám se o zbraně, píšu o zbraních a občas si z nich (i z někoho) také vystřelím.

Všechny články autora

357 Magnum: Nadupaný revolver

357 Magnum: Nadupaný revolver

Jan Tetřev , Jak je možné, že je zaměnitelná s "osmatřicítkou"? A čím to, že je tak účinná? Pojďme si odpovědět tyto i mnoho dalších otázek o legendární ráži .357 Magnum.

Hitlerova invaze do USA: Ponorky, amatérští špioni, láska, hromada peněz a nakonec elektrické křeslo

Hitlerova invaze do USA: Ponorky, amatérští špioni, láska, hromada peněz a nakonec elektrické křeslo

Tomáš Chalupa , Vůdcem osobně naplánovaná výprava měla rozpoutat v USA teror a šířit strach. Velkolepý mejdan, který parta amatérských špionů místo toho rozjela, záhy ukončila FBI.

Pod vlajkou Konfederace aneb Příběh vzniku jedné rebelie

Pod vlajkou Konfederace aneb Příběh vzniku jedné rebelie

Jan Drnek , Před 150 lety se v Americe odehrál příběh znepokojivě podobný tomu, co prožíváme my sami právě teď. Že přeháníme? Čtěte a přemýšlejte...