Country Heroes no. 9: Staří psi a kočky versus country doby internetové

Country Heroes no. 9: Staří psi a kočky versus country doby internetové

Devátý díl Country Heroes se v první hodině ohlédne za hvězdami country sedmdesátých a osmdesátých let, aby pak v té druhé nabídl tucet zcela současných countryových hrdinů a ještě něco navíc.

Dolů

Jaká muzika formovala hudební vkus autora pořadu Country Heroes? První část je věnována songům, bez nichž by tenhle pořad nebyl takový, jaký je. Mezi tehdejšími country hrdiny nemohli chybět Johnny Cash, Willie Nelson, Waylon Jennings, Charlie Daniels, Merle Haggard, George Jones, Johnny Paycheck, Dolly Parton či Emmylou Harris.

Za neostrou hranicí country a dalších stylů byla ke slyšení spousta další inspirující muziky. Na jedné straně bluegrass reprezentovaný dvojicí Flatt & Scruggs, na straně druhé dřevní a ničím nepřikrášlený folk Ramblin’ Jack Elliotta. A vedle toho country kapely Eagles říznutá rockem či bluesově laděná v podání J. J. Calea.

Zatímco první hudební zážitky autorovi zprostředkovávaly vzácné vinyly a country hitparáda v nočním vysílání Hlasu Ameriky, v současnosti může tu svoji muziku objevovat online a neustále. Mezi jeho aktuálními „country heroes“ se tak objevují nejen vyhlášení muzikanti – Old Crow Medicine Show, Steve Earle, Old 97’s či Lucinda Williams, ale také u nás nepříliš známé písničkářky Iris DeMent, Eilen Jewell nebo kapely Low Anthem a The Felice Brothers.

  • INFO:
  • Country Heroes 9,  17. 7. 2015, moderuje Evžen Müller
  • Starší díly s podcasty naleznete zde
  • Foto Felice Brothers (c) www.portlandmercury.com
Evžen Müller

Evžen Müller

Jako dítě mě chytla Dylanova Blowin' In the Wind. V pubertě přišel Johnny Cash, v osmnácti Waylon s Williem a karty byly rozdány.

Všechny články autora