Výběr knih roku 2018: Vlci, vesmír, alternativní dějiny i vojenská technika

Výběr knih roku 2018: Vlci, vesmír, alternativní dějiny i vojenská technika

Končící rok byl velmi bohatý na zajímavé knižní novinky, a tak vám opět předkládáme sbírku našich tipů na pozoruhodné čtenářské zážitky.


Dolů

Předpovědi o konci tradičních knih, knihkupectví a knihoven se (naštěstí) nenaplňují. Přestože se zdá, že všichni jen koukají do telefonů a tabletů, ve skutečnosti prožívají „papírové“ knížky cosi jako renesanci. Jejich prodeje opět rostou, kdežto (což se málo ví) prodeje elektronických knih už asi tři roky pomalu klesají. Češi jsou každopádně „konzervy“ a stále věří tradici, takže nějaké vymírání knížek či čtenářů tady skutečně nehrozí. Jestliže také náležíte mezi milovníky knih, možná oceníte pár tipů na letos vydané tituly.

I. Za kulisami Churchillova vzestupu

Anthony McCarten: Nejtemnější hodina

Náš „knižní“ článek ale trochu paradoxně začínáme filmem. Nejlepší herecké výkony jsou asi takové, u nichž si říkáte, že se pro ně ten který herec nejspíš narodil. Právě to je i případ filmu Nejtemnější hodina, kde Gary Oldman dokonale ztvárnil Winstona Churchilla a zaslouženě za to dostal Oscara. K dispozici je ovšem též knižní předloha tohoto snímku, jenž se zaměřuje na ono kritické období, kdy se Velká Británie potácela na hraně porážky a koketovala s příměřím s Hitlerem. Pak se náhle jako deus ex machina zjevil neústupný „Buldok“ s doutníkem, nějaké řeči o jednání šly stranou a Britové se rozhodli pro další boj. Opravdu? Tato kniha ukazuje, že historie byla podstatně složitější. Proč a jak se Churchill vlastně stal premiérem? Skutečně byl totálně proti jednáním s tím berlínským natěračem? Jestliže se chcete podívat za oponu britské politiky roku 1940, tady se nabízí výtečná příležitost.

II. Vodní stvoření a němá uklízečka

Guillermo del Toro a Daniel Kraus: Tvář vody

Ještě jednou knižní podoba filmu. Pořádnou porci zlatých sošek obdržel snímek Tvář vody, ve kterém se zvláštně pojí hned několik nesourodých žánrů, mj. sci-fi, romantika a špionáž. Když se člověk poprvé dozví, o čem to vlastně je, dost možná si zaťuká prstem na čelo, jenže ono to funguje pozoruhodně dobře. Někdy v 50. letech američtí vědci chytli v Jižní Americe jakéhosi podivného vodního tvora a začali ho nemilosrdně zkoumat, ale zřejmě nepočítali s tím, že toto stvoření vzbudí lásku němé uklízečky v laboratoři i zájem sovětských špionů. Podivný, ovšem působivý příběh je ve filmu zpracován opravdu překrásně, ale kniha samozřejmě nabízí trochu odlišný zážitek a v některých ohledech poskytuje i širší kontext. Doporučujeme proto nejdříve zhlédnout film a teprve poté si přečíst tento román.

III. Závody k mimozemskému objektu

John Sandford a Ctein: Mise Saturn

Andy Weir s románem Marťan (jenž se dočkal také skvělé filmové podoby) odstartoval novou „vlnu“ sci-fi knih, které stojí na dokonale promyšlené a vysvětlené vědě. Další takové dílo má název Mise Saturn, odehrává se v 60. letech 21. století a točí se okolo objevu, který prokazuje, že do sluneční soustavy dorazila mimozemská kosmická loď. To pochopitelně přináší šanci na získání pokročilých technologií, takže USA a Čína vysílají svoje vesmírné lodě k Saturnovým prstencům, kde se tento objekt nachází. Není to ale nijak jednoduché, jelikož podle Murphyho zákonů se záhy pokazí vše, co se pokazit může, a to v technice, politice i lidských vztazích. Je složitější vyřešit chlazení atomového pohonu, nebo sex ve vesmíru? Oba autoři si každopádně dali ohromnou práci s vědeckými detaily a vše zasadili do zajímavého kontextu, a tudíž vznikl jeden z nejlépe hodnocených sci-fi románů dneška.

IV. Co se ukrývá v muzeu v Lešanech

Vladimír Francev: Padesát příběhů exponátů

Nikde v České republice se nenachází tak impozantní sbírka historické vojenské techniky jako v muzeu v Lešanech. Tanky, další obrněná i neobrněná vozidla, dělostřelectvo a jiné kategorie zbraní ilustrují bohaté dějiny českých a československých ozbrojených sil a průmyslu, který si svého času vydobyl obrovský respekt. Známý expert Vladimír Francev, který v muzeu ostatně i dlouho pracoval, tedy svou další publikaci věnoval právě výběru zajímavých exponátů, které mohou návštěvníci v Lešanech obdivovat. Zdaleka ale nejde jenom o suchý výčet technických dat, protože autor poutavě vypráví o vzniku těchto zbraní, o jejich užívání v konfliktech a také o někdy velmi složitých cestách, jimiž se do muzea dostaly. Některé typy totiž vystřídaly řadu majitelů a nezřídka bojovaly na obou stranách fronty. Kniha tak vypráví nejen o technice, ale i o prudkých a podivuhodných obratech dějin 20. století.

V. Vlčí život jako inspirace pro lidi

Elli H. Radingerová: Moudrost vlků

Snad žádné zvíře nebylo démonizováno tak jako vlk, ovšem úsloví „člověk člověku vlkem“ se naprosto míjí se skutečností. Vlci se k sobě chovají většinou příkladně, už např. jen tím, jak se starají o rodinu, resp. o ostatní členy smečky. V tom jsou člověku bližší než jakékoli jiné zvíře a koneckonců také proto jsme si je kdysi ochočili. Autorka strávila celé roky sledováním vlků, kteří žijí v Yellowstonském národním parku, a tak její kniha představuje dosti zvláštní spojení vyprávění o vlcích a dnes tolik oblíbeného „osobního rozvoje“. Ačkoliv to asi vypadá bizarně, vlci mohou nabídnout úžasný zdroj inspirace. Jejich přístup k rodině či styl řešení problémů je až nakažlivě jednoduchý. Jestliže pominete občasnou „zelenou“ agitaci, tahle knížka může být překvapivě hodnotným rádcem pro různé životní situace.

VI. Legenda mezi cvičnými letouny

Jakub Fojtík: Delfin Aero L-29

Jsem rád, že mezi mé kolegy v ATM patří i Jakub Fojtík, nesporně jeden z největších českých leteckých expertů a autor řady vynikajících knih o vrtulnících i strojích s pevným křídlem. Do té druhé kategorie náleží titul, který se dobře doplňuje s knihou o letadle L-39 Albatros, neboť se jedná o vyčerpávající popis jeho předchůdce, tzn. typu Aero L-29 Delfín. Svého času vůbec nejrozšířenější proudové cvičné letadlo světa zůstává oblíbeným strojem amerických civilních majitelů a několik zemí ho stále provozuje ve vojenské službě. V impozantní publikaci se tedy dozvíte všechno, co jste o slavném Delfínu chtěli vědět, jeho navrhováním počínaje a různými neobvyklými (třeba vyzbrojenými) variantami konče. Není to kniha zrovna nejlevnější, ale dle mého názoru stojí za každou korunu, kterou za ni dáte.

VII. Muž, který (asi) zastřelil Usámu

Robert O’Neill: Specialista

Pamatujete si 2. květen 2011? Den, kdy Američané zabili Usámu bin Ládina? Já hodně dobře, a proto jsem také s velkým zájmem sáhl po knize od muže, který byl (aspoň podle svých slov) tím, jehož výstřel poslal arci-teroristu do pekel. Robert O’Neill ale samozřejmě vypráví o celé své kariéře u jednotek Navy SEAL, z čehož určitě nejpůsobivější je popis nesmírně náročného vyřazovacího výcviku, který zvládne necelá pětina zájemců. „Tuleni“ prostě patří na světovou špičku, čemuž výběr odpovídá. O’Neill poté pokračuje líčením operací, kterých se zúčastnil, a kniha vrcholí detailním popisem legendární mise v Abbottábádu. Ačkoli zcela neutichly spory o to, kdo vypálil onu „poslední ránu“, O’Neill má patrně nejsilnější argumenty. To však stejně není to nejpodstatnější, jelikož jeho kniha je zejména skvělé čtení, ve kterém se pojí adrenalin, ryzí vlastenectví, upřímná zpověď i ironický humor.

VIII. Další scénář konfliktu v roce 1938

Jiří Dobrylovský: Válka začala v Mnichově

Asi jen málokdo zná knihu, která nese název Po Mnichovu všechno jinak a kterou v roce 2008 vydal vlastním nákladem Jiří Dobrylovský. Jde o alternativní scénář československo-německé války v říjnu 1938, značně odlišný od kultovních „Žab“ našeho kolegy Honzy Drnka, přestože existují i některé styčné body, mj. převrat armády proti Benešovi, důležitá role generála Gajdy či sázka na sovětský úder proti Polsku. U příležitosti letošního „kulatého“ výročí Mnichova se tato publikace dočkala druhého, přepracovaného a v zásadě „normálního“ komerčního vydání, které nese i odlišný název. Oproti „Žábám“ (popř. jejich reedici nazvané 1938) je to publikace podstatně kratší, laděná víc románově a stojící na poněkud podivných předpokladech, také její konec je trochu neobvyklý, ale rozhodně originální. Samozřejmě nejde o cosi, co by mělo vliv srovnatelný s „Žábami“, ovšem za přečtení to určitě stojí.

IX. Tatra, která dokázala i nemožné

Jiří Frýba: Tatra 813

Není žádné velké tajemství, že jsem „srdcovým“ milovníkem automobilky Tatra a že její vozy považuji za nejlepší těžké nákladní automobily světa. A pokud bych měl uvést typ, který mám vůbec nejraději, zaručeně by to byla Tatra 813, fenomenální tahač a nosič vojenských a jiných speciálních nástaveb. Svezl jsem se v ní už jako malý kluk a pořád na ni nedám dopustit, a tak mi udělala velikou radost vůbec první publikace věnovaná výlučně tomuto vozu. Napsal ji Jiří Frýba, což je samo o sobě jasnou zárukou kvality, jelikož je to uznávaný odborník na výrobky z Kopřivnice a autor již několika knih o nich. Na základě archivních dokumentů tedy popisuje zrod těžkého tahače, jeho tehdy supermoderní konstrukci, provoz v čs. armádě a samozřejmě i rozsáhlé spektrum vojenských a civilních aplikací.

X. Kdyby Beneš nebyl prezidentem

Karel Drexler: Verschluss

Alternativní historie už si (doufejme) našla pevné místo i v domácí české tvorbě a pomalu, ale jistě přibývá faktografických i beletristických titulů. Do druhé kategorie patří např. nenápadná knížečka s podivným názvem a ještě podivnější obálkou. Je zasazena do linie, jež reprezentuje jedno poměrně málo zmiňované, avšak potenciálně vysoce zajímavé „kdyby“ naší historie. Co kdyby nebyl „předurčený“ Edvard Beneš zvolen druhým prezidentem a místo něj by na Hradě usedl kandidát konzervativní pravice, profesor Bohumil Němec? Povídky v této knížečce tedy napovídají, jak by lidé žili v totálně izolacionistickém Československu, které by linie pevností (nazvaná podle agrárnického předsedy vlády Rudolfa Berana) ochránila před druhou světovou válkou, ale také by jej „odstřihla“ od dění v Evropě.

XI. Příběhy ze světa po konci světa

Antologie: Ve stínu apokalypsy

Na loňský vánoční trh zamířila vysoce úspěšná antologie fantastických povídek Ve stínu Říše, jejíž jednotlivé texty spojuje téma nacismu a jeho různých aspektů. Brutální, temné, satirické i další povídky se dočkaly velkých pochval, a tudíž vydavatelé reagovali volným pokračováním v podobném stylu, ale s jiným nosným tématem. Tentokrát je to oblíbené „post-apo“, tzn. dění po gigantické katastrofě, která znamená v podstatě konec světa, jak ho známe. Globální válka, invaze mimozemšťanů, útok nemrtvých, pandemie, roboti, mutace, možností se nabízí víc než dostatek. Mezi autory povídek se nalézají taková slavná jména jako František Kotleta, Dalibor Vácha, Jan Kotouč (jeho povídka je vlastně prequel série románů o Českých zemích, jež by se měla brzy dočkat dalšího dílu) nebo Petra Lukačovičová. Myslím, že žádný milovník moderní české fantastiky by tuto antologii neměl opomenout.

XII. Arzenál čs. speciálních jednotek

David Jirásek: Výzbroj a výstroj výsadkářů a průzkumníků 1947–2001

V letech 2015 a 2017 vyšly první dva díly trilogie, jejíž autor si vytknul vskutku nelehký cíl, a to zmapování celé historie československých a českých elitních jednotek, resp. výsadkových a speciálních sil. Jeho úsilí se setkalo se zaslouženými pochvalami, a tak se netrpělivě čekalo na závěrečný díl. Vydání se stihlo na poslední chvíli před Vánocemi, a proto se čtenářům dostává do rukou pozoruhodný přehled výzbroje a výstroje našich „paragánů“ a „speciálů“. Obsahuje i spoustu dříve utajovaných nebo jinak nedostupných informací o zbraních, vozidlech, padácích či radiostanicích. Vojenské archivy totiž odhalily mnohé obskurní věci, jež určitě překvapí i ty největší znalce. Pro fanoušky čs. historické i moderní vojenské techniky je to takřka povinnost a knihu nepochybně ocení také sběratelé či „preppeři“.

Tankový tip pro česká nakladatelství

Michael Fröhlich: Überschwere Panzerprojekte

Mohlo by se zdát, že ty nejlepší, nejzajímavější či nejobjevnější publikace o vojenské technice dnes vychází takřka jen v angličtině, možná také v ruštině, kdežto v sousedním Německu je to bída. Upřímně, někdy skutečně je, jelikož tamější zákony de facto omezují i historické bádání, letos však vyšel nejméně jeden výjimečný titul. O programech gigantických obrněnců ve Třetí říši už bylo napsáno ledacos, avšak zdaleka ne všechno správně, přesně či úplně. A právě to se snaží napravit německá publikace Überschwere Panzerprojekte, která hodně podrobně mapuje úsilí Hitlerových inženýrů a na základě pátrání v archivech přináší nové informace o obludách jako Grille, Löwe a Bär a samozřejmě o „pozemním křižníku“ P.1000 Ratte o zamýšlené váze přes 1000 tun, jenž měl vypadat výrazně jinak, než se obvykle ukazuje. Bylo by skvělé, kdyby se této hodnotné knihy ujal také některý český nakladatel.

Chybí vám tady něco? Máte nějaké vlastní knižní tipy? Jestliže ano, samozřejmě budeme rádi, když se s námi i s dalšími čtenáři podělíte v diskusi.

Lukáš Visingr

Lukáš Visingr

Vojenský a bezpečnostní analytik, publicista, konzervativní vlastenec, sionista a milovník života, který chce vidět smrt politické korektnosti.

Všechny články autora

Nejen Mnichov, Amerika a Visegrád. Jak vidí svět Honza Drnek?

Nejen Mnichov, Amerika a Visegrád. Jak vidí svět Honza Drnek?

Lukáš Visingr , Kultovní „žabí“ sága našeho kolegy Honzy Drnka začala vycházet podruhé, a proto jsme mu položili pár otázek o jeho knihách, politice i životě vůbec.

Ofenziva českých zemí: Válka s Ruskem pokračuje na chladném severu

Ofenziva českých zemí: Válka s Ruskem pokračuje na chladném severu

Lukáš Visingr , Na pulty dorazilo pokračování výborné knihy Nad českými zeměmi slunce nezapadá. Jak Češi uspějí v další konfrontaci s carským námořnictvem?

Osudový konvoj: Další úchvatný námořní román Františka Novotného

Osudový konvoj: Další úchvatný námořní román Františka Novotného

Lukáš Visingr , Přes Atlantik vyráží luxusní jachta, zatímco v jiné časové linii tam bojují válečné lodě, jejichž střetnutí může ovlivnit celé 20. století. Nabíjejte děla!